Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,712 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • detox

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 34 rokov a s manželom sa pokúšame o druhé bábätko, no akosi sa nedarí v porovnaní s prvým na "prvý pokus" (prvé som rodila 32 ročná).
    oproti prvému tehotenstvu mám teraz nadváhu 15 kg a chcela by som od Vás poradiť, aký vplyv môže mať zmena stravy na prípadné otehotnenie. jedná sa o zdravú zeleninovú stravu bez hladovania plnú potrebných vitamínov, ale spojenú s detoxikáciou a prečistením organizmu. máme počkať s dieťatkom alebo ho nemôžem ohroziť kým neviem o tehotenstve? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ide o dostatočne vyváženú stravu prípadnému tehotenstvu neuškodí.

Podobné otázky

  • detox

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    skúsim čo najstručnejšie opísať svoj "príbeh".
    Mám 30 rokov, som po 4.spontánnych potratoch. Po druhom som bola na hematológii a genetike a výsledkom bolo, že som si počas tretieho tehotenstva pichala Clexane, z pohľadu genetiky bolo všetko ok. Bohužiaľ, aj tretie tehotenstvo sa skončilo v 6.týždni, ako predchádzajúce dve. Po treťom potrate som chcela aby ma poslal gynekológ na endokrinológiu, ale odmietol to. Ako každá žena, som sa snažila si niečo o tom naštudovať a zistiť, čo všetko by som mala absolvovať, aby sa vylúčili príčiny, na ktoré sa dá prísť.
    Prakticky mi ostala už len tá štítna žľaza a keď to môžem tak laicky napísať, tak som chcela, aby mi ešte zistili, či sa mi robia tehotenské hormóny (hormóny, ktoré sa vytvárajú pri oplodnení vajíčka a pomáhajú mu rásť, prežiť...) a ak nie, či by sa nedali prijímať vo forme tabletiek napríklad. A či nie je potrebné poslať manžela na spermiogram. To všetko sa však nerobilo, nakoľko mi gynekológ povedal, že to nie je nutné. Potom som 4x otehotnela a okrem Clexanu, acidum folicum som brala aj Duphaston a Utrogestan. Okolo 6. týždňa som začala špiniť a v 12.týždni som potratila. Ani jeden z plodov nebol odoslaný na genetiku.
    Pri výške 167cm mám 76kg a tak rozmýšľam, či by táto nadváha nemohla byť možno nepriamou prekážkou v ďalšom otehotneni alebo donoseni. Medzi tehotenstvami bol vždy odstup minimálne pol roka. Po štvrtom potrate som si v trošku "nepríčetnom" stave vydobila sprievodný lístok na endokrinológiu. Takže teraz beriem aj Euthyrox, Acidum už niekoľko mesiacov a od 12.dňa každý mesiac Prednison a Clexane. Už sú to štyri mesiace a nedarí sa nám. Na ľavom vaječníku sa mi pravidelne robí cysta, ktorú ale nie je potrebné operovať, nakoľko sa sama stratí a pravý vaječník má len polovičnú "zásobu" vajíčok. Takže ma chytá mierna panika každý mesiac, keď menštruujem a odíde ďalšie vajíčko. Samozrejme rozumiem, že to chce čas. Ale trošku ma trápi to množstvo liekov a aj tie moje kilá a rozmýšľala som nad nejakých detoxom. Ešte nikdy som to nerobila a nechcem zbytočne ohroziť žiadne ďalšie tehotenstvo. Našla som si prírodný preparát (nebudem písať názov, nechcem robiť reklamu) avšak trvá to tri dni a okrem toho neprijímať tuhú stravu. Aký máte názor na takýto detox? Má to viac plusov ako mínusov? Momentálne som v 4.dni cyklu, menzes trval 2 dni, ale takéto krátke trvanie má stále. Ak by som šla do toho detoxu, je nutné vynechať snaženie sa tento mesiac? Nebolo by to náročné pre telo? Alebo by ste radšej odporučili zhodiť najprv nadváhu a potom sa snažiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemyslím si, že vo vašom prípade a ani prípade nikoho iného je nutné používať akéko%lvek preparáty na detox alebo chdnutie,
    váčšinou sa jedná len o reklamu, bez efektu, max, obashujú vlákninu a zasýtia vás, inak nič,to zvládnete aj bez tabletiek, alebo v druhom prípade sa jedná o preparáty, kt. stimulujú vyprázdňovanie čo tiež nie je vôbec zdravé
    ak uvažujete o detoxikácii organizmu, tak to je tiež zbytočné, organizmus sa najlepšie detoxikuje sám !
    inak by som vám doporučila navštíviž centrum asistovanej reprodukcie, napr., kde by vám urobili i iné než vyšetrenia t. ste spomínala, imunologické a ďalôšie, pracujú tak komplexne a dopomôžu vám k otehotneniu (vo všetkej úcte k vášmu lekárovi, mám pocit, že by bola vhodnejšia komplexnejšia a odbornejšia strarostlivosť)
    veľa štastia
    s pozdravom

  • Detoxikácia pred počatím / Medociprin 500mg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám 36 a 39 rokov manžel, doma 2 ročného synčeka. Snažíme sa o druhé dieťatko, zatiaľ cca rok neúspešne. Vámci riešenia sekund. sterility sme s manželom absolvovali základné vyšetrenia (odbery, stery, spermiogram). Moje výsledky su uplne v poriadku, manzelovi zistili Strept.faecalis v spermiograme a tiež hnis (leuk.cca 3 nasobok normy) a nasadili Medociprin 500mg na 15 dní.
    Počas jeho liečby sa nebudeme pokúšať o počatie na radu gynekologa a odporucil nam aj počkať na detoxikaciu manželovho organizmu cca 21 dní po dobratí ANTB.
    Prosím je to dostatočné obdobie? Čítala som, že ANTB ovplyvnia kvalitu spermií práve až cca 3-6 mesiacov po dobratí (T.J. kvalita sa práve zhorší, lebo sa prejaví ich účinok).
    Čo nám poradíte? Kedy začať skúčať znovu?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    existujú rôzne názory, ale myslím si, že po dobratí antibiotík a následne 6 týždňov (to je interval, za ktorý prejde cyklus obnovenia a dozretia spermií) už bude telo dostatočne detoxikované a môžete sa znovu pokúšať o dieťatko.

  • chceme dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    s partnerom chceme dieťa, ale...
    5 mesiacov som užívala na liečbu akné tablety Aknenormin, ktoré obsahujú látku izotretinoín. Bola som poučená o tom, že nesmiem otehotnieť počas liečby. S liečbou som práve skončila.
    Na internete som veľa čítala. Jedni lekári odporúčajú otehotnieť až po mesiaci po liečbe, iní až polroka po liečbe. Dokonca som čítala, že aj po 5 rokoch môže byť plod poškodený.
    Chcem sa spýtať, kedy by sme sa s priateľom mohli začať snažiť o dieťa?
    Existuje nejaká detoxikácia organizmu, ktorá by mi pomohla z tela vylúčiť všetky škodliviny? Aj keď izotretinoín z tela zmizne hneď po ukončení liečby.

    Prosím, poradte. Veľmi túžime po dieťati, ale neodpustila by som si, ak by som ublížila svojmu dieťaťu tým, že by som niečo zanedbala.
    Alebo viete o niekom, kto by mi mohol pomôcť s mojím problémom?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po skončení terapie by som tehotenstvo neodporučovala prvé tri mesiace. Po týchto troch mesiacoch by už malo byť telo dostatočne zbavené akýchkoľvek zbytkov po terapii, ktoré by mohli mať nepriaznivé účinky na plod.