Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,713 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chceme dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    s partnerom chceme dieťa, ale...
    5 mesiacov som užívala na liečbu akné tablety Aknenormin, ktoré obsahujú látku izotretinoín. Bola som poučená o tom, že nesmiem otehotnieť počas liečby. S liečbou som práve skončila.
    Na internete som veľa čítala. Jedni lekári odporúčajú otehotnieť až po mesiaci po liečbe, iní až polroka po liečbe. Dokonca som čítala, že aj po 5 rokoch môže byť plod poškodený.
    Chcem sa spýtať, kedy by sme sa s priateľom mohli začať snažiť o dieťa?
    Existuje nejaká detoxikácia organizmu, ktorá by mi pomohla z tela vylúčiť všetky škodliviny? Aj keď izotretinoín z tela zmizne hneď po ukončení liečby.

    Prosím, poradte. Veľmi túžime po dieťati, ale neodpustila by som si, ak by som ublížila svojmu dieťaťu tým, že by som niečo zanedbala.
    Alebo viete o niekom, kto by mi mohol pomôcť s mojím problémom?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po skončení terapie by som tehotenstvo neodporučovala prvé tri mesiace. Po týchto troch mesiacoch by už malo byť telo dostatočne zbavené akýchkoľvek zbytkov po terapii, ktoré by mohli mať nepriaznivé účinky na plod.

Podobné otázky

  • Chceme dieťa, ale chuť na sex nie je

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, existuje nejaká terapia, liečba na náš problém? Už som z toho zúfalá.Náš vzťah funguje, ale bez sexu. Chceli by sme mať dieťa, ale jednoducho nám to v posteli nefunguje. Mne už tikajú biologické hodiny a neviem si rady, na koho sa s tým obrátiť. Konečne sme sa o tom dokázali otvorene porozprávať. Bol by ochotný zájsť so mnou za mojim gynekológom, ale neviem, či je to cesta, či je to otázka pre gynekológa. Je pravda, že muž je workoholik, všetko by v našom vzťahu fungovalo, okrem sexu. Nemá potrebu ho mať, t.j. nevie sa vzrušiť. Sme spolu 11 rokov, milenku nemá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na sexuológa alebo psychológa. Gynekológ Vám s tým veľmi nepomôže. Existuje viacero prípravkov afrodiziák, ktoré by ste mohli skúsiť, ak ste ich ešte neskúšali.

  • Chceme dieťatko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,mám otázku,chceli by sme dieťatko,či je možne že som tehotná,posledná menštruácia 5.1. ,zatiaľ mi menštruácia nemeška ma prísť až o týžden okolo 6.2.,zatiaľ príznaky tehu nemám len mi dnes začali krče v podbrušku ako pred menštruaciu,čo ja len kedy tedy to je 2-3krat do roka mávam krče,troška sa cítim unavená,a posledne 2 dni ma zvikne bolieť hlava ale dá sa to vydržať,je možne že som tehotná,test som si robyla ale vyšiel negatívny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spomínané príznaky sú veľmi nešpecifické, a nemusia znamenať tehotenstvo. Počkajte do času očakávanej menštruácie a test si urobte až vtedy.