Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problémy s plodnosťou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    zaujala ma Vaša poradňa a rada by som poznala názor aj inej Dr.
    Snažíme sa o otehotnenie 3 roky. Absolvovali sme viaceré vyšetrenie manželovi vyšiel spermiogram 3x krát v poriadku a 1x mierna teratozoospermia. Ja mám všetko v poriadku, raz som mala mierne zvýšenéý hormón FSH, a raz folikulárnu cystu, ktorá ale sama praskla. Absolvovala som hormonálny profil viackrát, folikulometriu viac krát, PCT test a všetko bolo ok. Posledný rok mám počas menzesu vždy na 3 deň silné kŕče a následne zo mňa vychádzajú zrazeniny, niekedy aj dosť veľké, pričom aj samotná menštruácia býva relatívne silná a bolestivá, určite cez 100 ml krvi. Inak je menzes normálny v trvaní cca. 5 dní a pravidelný s odstupom pár dní. Myslíte, že práve tie zrazeniny môžu byť problémom pri otehotneni?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v medicíne je možné všetko, aj keď nepredpokladám, že to bude hlavný problém. Každopádne mohli by ste absolvovať hematologické vyšetrenie, za to nič nedáte. Mohlo by ísť ale aj o endometriózu, ktorá sa často spája s veľmi bolestivou menštruáciou a spája sa aj s neplodnosťou, pretože vytvára nepriaznivé prostredie pre embryo, ktoré sa následne neuchytí alebo nepokračuje vo vývoji. Vo vašom prípade však chýba objasnenie príčiny neplodnosti, bolo by preto vhodné absolvovať laparoskopické vyšetrenie priechodnosti vaječníkov a zároveň sa tak vyšetria orgány v malej panve, vylúči alebo potvrdí prítomnosť endometriózy, či inej patológie a podľa toho sa určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, s manzelom sa uz skoro rok snazime o dieta. Zatial bez vysledku. Nemali sme. V rodine ziadne problemy s plodnostou. Moj otec dokonca pochadza z jednovajecnych dvojiciek. Moj gynekolog mi povedal, ze to moze byt problem a mozeme mat preto problem otehotniet. Blizsie to nespecifikoval, ze preco. Pravdou je, ze ani moje sesternice deti este nemaju, hoci sa tiez o deti pokusaju. Nasi rodicia boli dvojicky. Moze to byt naozaj problem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že to má nejaký vplyv. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2 - 3 krát týždenne) nedarí otehotnieť, je potrebné realizovať vyšetrenia u Vás, ako aj u partnera.

  • Problémy s plodnosťou II.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka,
    dňa 7.1. 2013 som Vám písala o našom probléme s plodnosťou. Odvtedy sme boli na opakovanom spermiograme s rovnakým výsledkom mierna teratozoospermia, mne bol nasadený 1 mesiac po ovluácii Duphaston a krvné zrazeniny sa zmiernili. Absolvovala som HSK + HYCOSY, hormonálny profil. Všetko v poriadku. Jediné čo zistili je veľmi mierny náznak srdcovitého tvaru maternice ale to vraj neovplyvňuje plodnosť. Momentálne som 9.deň po IUI, beriem Utrogestan 2x2 vaginálne. Spolu s IUI sa robil aj halosperm DNA vyšetrenie. Moja otázka sa týka najmä toho, že sa cítim veľmi nervózna, podráždená a náladová, môže to súvisieť s užívaním Utrogestanu? Ďakujem Vám veľmi pekne aj za prvú odpoveď a tiež teraz.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    gratulujem k tomu, že napredujete a držím palce aby to všetko malo šťastný koniec.
    Čo sa týka nervozity a podráždenosti, ťažko povedať či ste nervóznejšia kvôli tomu, že sa obávate výsledku alebo je to na vrub Utrogestanu. Pre každú ženu je liečba neplodnosti veľmi stresujúca a striedanie veľkých očakávaní a obáv z neúspechu je psychicky veľmi náročná.