Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrodné poranenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať na skratky pôrodného poranenia: rupt.cerv.uteri na 9h, epis.ml.l.sin, lac.labii mic., hematóm parakolpia nehmatný, ďakujem krásne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu bol u Vás pri pôrode realizovaný nástrih hrádze (episiotómia m.l.sin.), došlo k ruptúre (roztrhnutiu) krčka maternice na č.9 (ak si predstavite ciferník hodín, tak na 9 hodine) a k povrchovému natrhnutiu malých pyskov, bez prítomnosti hematómu v okolí pošvy.

Podobné otázky

  • porodne poranenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, V prepustacej sprave z porodnice mam ako porodne poranenie uvedene "laesio ostii vaginae". Viete prosim vysvetlit po slovensky o ake poranenie ide, ci si vyzadovalo sitie a ako sa o toto poranenie starat pocas sestonedelia? Aky vplyv bude mat na intimny zivot a buduce tehotenstva resp. porody. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ostium vaginae je pošvový vchod, čiže ste mali pri pôrode léziu pošvového vchodu, je to ale veľmi široký pojem. Lézia sa väčšinou nešije, alebo sa zasype púdrom proti krvácaniu, no niekedy si vyžaduje pár stehov pre lepšiu adaptáciu tkaniva. Je to veľmi individuálne. Lézie sú vo všeobecnosti malé poranenia. Počas šestonedelia dodržujte patričnú hygienu, môžte aplikovať Dermochlorofilový sprej lokálne. Na intímny život ani budúce tehotenstvá či pôrody to vplyv mať nebude.