Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. V Piatok som bola v poradni a dali mi už termín na plánovaný cisársky 2.9.2024.ale správe mam napísané RP28. 8.2024.neviem.co to znamena. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to iba preklep a má to byť TP ako termín pôrodu? Neviem Vám takto povedať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde budete rodiť, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,som 3tyzdne po pôrode sekciou, po krvácaní asi týždeň som mala pár dní pauzu ,takmer som nepotrebovala ani intimku,potom som sa opäť rozkrvacala jasnočervenou krvou,aj zo zrazeninami alebo kusmi sliznice.Najcastejsie po toalete krvácam,chcem sa spýtať ako dlho môžem ešte krvácať červenou krvou a kedy už vyhľadať nemocnicu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste šestonedieľka. Šestonedelie trvá cca 8 týždňov. U každej ženy je to však individuálne. Pri cisárskom reze počas výkonu čistíme dutinu maternice a poodsávame z nej obsah, takže maternici ušetríme niekoľko dní čistenia. Preto sa niekedy stáva, že počas hospitalizácie pacientky po cisárskom reze nemusia krvácať, či špiniť a až po plnom rozvinutí laktácie, už keď sú doma, sa objaví krvácanie, či špinenie. Je tiež možné, najmä ak máte kratší cyklus, že sa u Vás dostavila prvá menštruácia po pôrode. Niekedy, aj keď to nie je až tak časté, sa môže menštruácia objaviť aj 3 - 4 týždne po pôrode. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Pálenie pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, som 5 dní po pôrode a cítim bolesť a pálenie pri močení. Tak mojou otázkou je, či náhodou ak som prechladla, môžem urologický čaj ak kojím? Neuškodí to novorodencovi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pálenie pri močení môže mať viacero príčin. Ak ste boli cievkovaná pred, počas alebo po pôrode, môže to byť spôsobené podráždením sliznice močovej rúry. Pálenie môže súvisieť aj s pôrodným poranením, ak ste boli šitá v oblasti ústia močovej rúry, či na pyskoch. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti pôrodu, či druh a rozsah pôrodného poranenia, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ste šestonedieľka a patríte ešte pod zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili. Určite odporúčam dostatočný pitný režim (2 - 2/12 litra tekutín denne). Urologický čaj piť môžete. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Intenzívnejšie krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať tento týždeň končím šestonedelie, špiniť som prestala už pred týždňom a dostala som menzes, no je dosť silnejší ako som zvyknutá ,viem že to môže byť pôrodom , no mám aj pocit že je to prevažne iba krv,je to riedsie ako zvyčajne. Trocha sa bojím keďže navštevujem aj hematologa no kontrolu mi dali az na neskôr, akurát som vysadila fraxiparin 0,6 a ďalej beriem anopyrin ( okrem posledných dní keďže som podstúpila dnes extrakciu zuba). Je nejaké množstvo krvi ktoré je už príliš, napr dnes doobeda 3 plne vložky čo normálne nezvyknem, resp. dĺžka trvania koľko by mal menzes hoci po pôrode trvať ? Určite kontaktujem aj gynekológa , no na prehliadku som ešte ísť nestihla ,čakám na koniec krvácania,zatiaľ sú to tri dni . Tiež som užívala posledné dni na tlmenie bolesti prevažne paracetamol,môže i ten zvýšiť krvácavost ? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvé menštruačné krvácanie po pôrode môže byť silnejšie, najmä ak užívate lieky na riedenie krvi. Štandardne je dĺžka krvácania porovnateľná s dĺžkou menstruačného krvácania, ktoré ste mali pred tehotenstvom. Tri vložky na deň nie je veľa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak by krvácanie pretrvávalo, prípadne sa zhoršovalo, určite navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Posledné 3tehotenstva som mala rizikové potrat v 22tt ďalší pôrod v 37tt a posledný v 35tt ležala som asi pol tehotenstva v nemocnici na infúziách pre udržanie tak dúfam že mi to schvália mňa len zaujíma či by by mi na moju žiadosť urobili sekciu 31.12.2024 mám termín vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak to Vám ja neviem povedať. Je potrebné sa informovať v danom zdravotníckom zariadení, kde by mal byť výkon realizovaný, či je možné mať termín sekcie 31.12. Termín sekcie sa stanovuje podľa istých podmienok a okolností, štandardne 7 - 10 dní pred termínom pôrodu.

  • Chcem sterilizáciu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať mám za sebou 4porody a 1spontanny potrat v 22tt vekovo rozdielne a teraz čakám 5babo som v 23tt a chcem si dať urobiť sterilizáciu kvôli tomu že už viac detí nechceme už posledné 2sme nechceli a a sterilizáciu som riešila z primarom nemala som rizikové 2tehotenstvo tak mi to zamietli aj kvôli veku teraz mám 32rokov a chcem si pri pôrode dať podviazat vajcovody dalo by sa to riešiť nejako sekciou či musí byť dôvod na sekciu ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sterlizácia sa dá riešiť vrámci tehotenstva počas cisárskeho rezu alebo po tehotenstve ako samostatný laparoskopický operačný výkon. Musíte mať legislatívne vypísanú Žiadosť o sterilizáciu. Hradíte si ju však sama. Najvhodnejšie je tieto záležitosti prebrať s ošetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky nálezy, výsledky vyšetrení, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.