Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Šestonedelie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím o radu,momentálne som tri týždeň po pôrode a neviem či je normálne že zo spodu pošvy mám ako keby trciaci balónik, nie je tam dierka. Viem že sa všetko sťahuje upravuje ale neviem či je tento stav aj po troch týždňoch ok.

    Dúfam že som to vysvetlila správne.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi vôbec nie je jasné, o aký balónik trčiaci z pošvy sa jedná. Ste však šestonedieľka a podľa opisu sa jedná o stav vyžadujúci kontrolu. Počas šestonedelia (8 týždňov po pôrode) Vás majú na starosti lekári zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Je vhodné ich navštíviť. Na základe vyšetrenia bude následne určený ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,som 3tyzdne po pôrode sekciou, po krvácaní asi týždeň som mala pár dní pauzu ,takmer som nepotrebovala ani intimku,potom som sa opäť rozkrvacala jasnočervenou krvou,aj zo zrazeninami alebo kusmi sliznice.Najcastejsie po toalete krvácam,chcem sa spýtať ako dlho môžem ešte krvácať červenou krvou a kedy už vyhľadať nemocnicu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste šestonedieľka. Šestonedelie trvá cca 8 týždňov. U každej ženy je to však individuálne. Pri cisárskom reze počas výkonu čistíme dutinu maternice a poodsávame z nej obsah, takže maternici ušetríme niekoľko dní čistenia. Preto sa niekedy stáva, že počas hospitalizácie pacientky po cisárskom reze nemusia krvácať, či špiniť a až po plnom rozvinutí laktácie, už keď sú doma, sa objaví krvácanie, či špinenie. Je tiež možné, najmä ak máte kratší cyklus, že sa u Vás dostavila prvá menštruácia po pôrode. Niekedy, aj keď to nie je až tak časté, sa môže menštruácia objaviť aj 3 - 4 týždne po pôrode. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Intenzívnejšie krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať tento týždeň končím šestonedelie, špiniť som prestala už pred týždňom a dostala som menzes, no je dosť silnejší ako som zvyknutá ,viem že to môže byť pôrodom , no mám aj pocit že je to prevažne iba krv,je to riedsie ako zvyčajne. Trocha sa bojím keďže navštevujem aj hematologa no kontrolu mi dali az na neskôr, akurát som vysadila fraxiparin 0,6 a ďalej beriem anopyrin ( okrem posledných dní keďže som podstúpila dnes extrakciu zuba). Je nejaké množstvo krvi ktoré je už príliš, napr dnes doobeda 3 plne vložky čo normálne nezvyknem, resp. dĺžka trvania koľko by mal menzes hoci po pôrode trvať ? Určite kontaktujem aj gynekológa , no na prehliadku som ešte ísť nestihla ,čakám na koniec krvácania,zatiaľ sú to tri dni . Tiež som užívala posledné dni na tlmenie bolesti prevažne paracetamol,môže i ten zvýšiť krvácavost ? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvé menštruačné krvácanie po pôrode môže byť silnejšie, najmä ak užívate lieky na riedenie krvi. Štandardne je dĺžka krvácania porovnateľná s dĺžkou menstruačného krvácania, ktoré ste mali pred tehotenstvom. Tri vložky na deň nie je veľa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak by krvácanie pretrvávalo, prípadne sa zhoršovalo, určite navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Sestonedelie, svrbenie v oblasti rodidiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som necelé dva týždne po pôrode. Rodila som prirodzene + šitie. Pociťujem svrbenie občas až pálenie zo spodu z vonkajšej strany. Miesto šitia nesvrbi nepáli. Chcem sa opýtať, môžem používať mastičku canesten? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svrbenie môže súvisieť s procesmi hojenia po pôrode. Canestenom si nepoškodíte, vhodnejšie však bude na hrádzu a vstup do pošvy aplikovať či už DermoChlorophyl alebo Cicatridina sprej, kľudne aj 5 krát denne, po každej sprche, toalete, keď budete mať pocit, že už je dané miesto suché. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, keďže ste šestonedeľka a patríte ešte v prípade ťažkostí pod zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Šestonedelie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prepáčte v prvom texte mi mobil prepísal správu.
    Z pošvy mi ešte stále dosť trčí krcok.

    Tak som sa chcela spýtať či je to ešte normálne alebo by to mal vidieť gynekológ.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez videnia nálezu sa nedá bližšie objektívne vyjadriť. Určite je vhodné, aby sa na to pozrel gynekológ, ktorý zhodnotí nález a určí ďalší postup.

  • Šestonedelie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,chcela by som sa spýtať či je normálne, že 6 týždňov po prirodzenom pôrode ešte krvácam? Nie neustále, akoby som mala slabšiu menštruáciu, ale je to po nejakej činnosti, pripadne po kojení. Pri pôrode som bola aj zašívaná.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šestonedelie trvá do 8. týždňov, takže aj ešte špiníte, je to vrámci normy. Niektoré ženy v šestonedelí špinia 4 týždne, iné až 7 týždňov. Ak však má špinenie klesajúcu tendenciu, odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.