Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer prajem chcem sa poradit. Som v 31tyzdni len v maternici citim take citlive. Ide o to že dieta sa pripravuje na pôrod? Dakujem Englenderova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aký máte problém, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Masáž hrádze a jemne špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Som v 34+2tt tehotenstva a začala som s masážou hrádze. Pri prvej masáži (cca 8-10min) sa objavilo mierne špinenie. Masáž som robila podľa návodu, nebolo to bolestivé, len som cítila diskomfort. Je takéto mierne špinenie normálne alebo mám sa obrátiť k lekárovi? Môžem aj naďalej pokračovať s masážou alebo je lepšie prestať? Nemôže to spustiť predčasný pôrod?
    Dakujem za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie sa po masáži hrádze, rovnako tak aj po cvičení s Aniballom (s ktorým sa odporúča začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva) môže vyskytovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k intenzite, či miere zašpinenia, ani k príčine zašpinenia, ani k ďalším okolnostiam. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, eventuálne nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Pôrodné poranenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať na skratky pôrodného poranenia: rupt.cerv.uteri na 9h, epis.ml.l.sin, lac.labii mic., hematóm parakolpia nehmatný, ďakujem krásne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu bol u Vás pri pôrode realizovaný nástrih hrádze (episiotómia m.l.sin.), došlo k ruptúre (roztrhnutiu) krčka maternice na č.9 (ak si predstavite ciferník hodín, tak na 9 hodine) a k povrchovému natrhnutiu malých pyskov, bez prítomnosti hematómu v okolí pošvy.

  • Diéta po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Je nutné dodržiavať diétu po pôrode, ak som mala tehotenskú cukrovku ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali tehotenskú cukrovku iba na diéte, po pôrode by sa Vám to malo upraviť. Môžete si pár krát premerať glykémiu, ale malo by to byť v norme. Diabetológ Vás mal vrámci vyšetrenia ešte počas tehotenstva poučiť. Odsledujte si to.

  • Vbac

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Moja gynekologická mi povedala po akútnej sekcii ktorá bola v july tohto roku že odporúča kľudne ďalšie tehotenstvo.

    Všade čítam iné informácie. Aj v nemocnici mi kazdy lekár tvrdil inak.
    Kedy odporúčate otehotnenie aby to bolo bezpečné? S manželom túžime po dvojročnom vekovom rozdiely. Myslíte že je dobré bezpečné sa trebárs buduce leto /jeseň začať snažiť,? Túžim po prirodzenom pôrode .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, trvá cca 6 mesiacov, kým sa maternica úplne vyhojí, preto je ďalšie otehotnenie vhodné najskôr po pol roku. Ak plánujete rodiť spontánne, pre ďalšie otehotnenie je obdobie jedného roka po sekcii vhodné, jazva na maternici bude vyhojená a maternica by tak mala zvládnuť ďalšie tehotenstvo a pôrod.

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť,som presne 6tyždnov po sekcii.Celé šestonedelie som krvácala jasné červenou krvou aj s kusmi až do takmer 4tyzdňa ,potom som pár dní mala hnedý výtok až belavy.Lenže opäť som sa rozkrvacala ako pri silnom menzese,toto krvácanie trvá už 8.deň .zatiaľ to nevyzerá že by to chcelo prejsť do štádia špinenia resp.mam pocit krvácanie je silnejšie ako pred pár dňami.Od večera ma opäť po 3tyzdnoch pokoja začala bolieť aj rana po sekcii zase je to také štípanie aj v pokoji aj pohybe , podbruško boli ako pri menzese.Na zajtra som objednaná na kontrolu po pôrode ku obvodnému gynekológovi, nakoľko je veľmi zaneprázdnený tak mi dali termín už pred mesiacom,...mám ísť na kontrolu aj s takým krvácanim,alebo je to ešte v norme a mám sa preobjednať? ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o prvú menštruáciu po pôrode, ktorá môže byť aj silnejšia, ako bežne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak je krvácanie naozaj silné, prípadne máte aj ďalšie ťažkosti, bude vhodnejšie sa gynekológovi ukázať, zároveň s ním prekonzultujte všetky okolnosti a dohodnite si ďalší postup.