Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zrazenina

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať som 6 dni po pôrode všetko bez veľkých zranení a komplikácií.
    Včera zo mna ale vypadla obrovská krvna zrazenina tmavej farby. Vo veľkosti asi aj 15 cm.
    Všetko ale bez bolesti. Nemám žiadne kŕče,teplotu ani nič podobne, len jemne štipkanie pri močení. Je veľkosť takej zrazeniny normálna? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, niekedy môže po pôrode vypadnúť krvná zrazenina aj veľkosti päste. Nie je to nič výnimočné. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Ocistky a zrazeniny

    , Autor: Asti

    Dobry den. Dnes som 7my den po akutnej sekcii, pocas kt mi robili aj adhesiolyzu po predoslej sekcii. V nemocnici mi zacali ocistky uz rednut, ale mam dojem ze ako som sa doma rozpohybovala, tak su ocistky znova ako menstruacia, no so zrazeninami do 4cm velkymi. Teplotu nemam, jazva ma uz ani nejak neboli, dojcim od 4ho dna, myslite ze uz to moze byt problem a mam ist k doktorke? Dakujem :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o problém. Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Počas pôrodu cisárskym rezom je dutina maternice otvorená a inštrumentálne vyčistená, na rozdiel od ženy po spontánnom pôrode, kedy sa dutina maternice inštrumentálne nečistí, takže žena po spontánnom pôrode krváca obvykle silnejšie a od momentu pôrodu na rozdiel od pacientky po cisárskom reze, u ktorej maternici pomôžeme tým, že ju počas výkonu vyčistíme, a tým je aj špinenie po cisárskom reze minimálne alebo žiadne a až po rozbehnutí laktácie dôjde ku krvácaniu a odchodu očistiek, ktoré môžu byť v prvé dni aj vo forme krvných zrazenín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Fraxiparine po pôrode

    , Autor: MariV

    Dobrý deň,
    počas tehotenstva som si preventívne pichala fraxiparine 0,3 , absolvovala som aj hematologicke vyšetrenie a všetko bolo ok. Po pôrode mi povedali že už môžem frax. vysadiť, keďže to bolo preventívne pichanie inj. Avšak všade čítam, že ostatné ženy si pichaju frax.cele šestonedelie. Nie je to teda problém, že som ho hneď vysadila? Krvácanie mám niekedy slabšie inokedy silnejšie aj so zrazeninami.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne u každej ženy. Záleží od diagnózy a výsledkov. Niektoré ženy si pichajú nízkomolekulárny heparín iba do pôrodu, niektoré ešte 5, či 10 dní po pôrode a iným je hematológom odporúčané aplikovať si injekcie po dobu celého šestonedelia. Ak Vám bolo odporúčané vysadenie nízkomolekulárneho heparínu, nevidím dôvod na pokračovanie aplikácie. Krvácanie, či špinenie v šestonedelí je tak isto individuálne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ohľadom krvácania navštívte zdravotnícke zariadenie kde ste rodili. Postupujte aj podľa odporúčaní hematológa.

  • Špinenie na konci 6 týždňa

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, 8.10 som rodila a ešte stále sa čistím. Teraz v sobotu mi končí 600nedelie (bola som prvorodicka). Je normálne ešte to špinenie? Bola som trosku viac zošita a aj sa mi potrhal jeden štich po 2 týždňoch. A stale mam pocit na cikanie alebo ze mi niečo uniká, keď si aj kychnem alebo aj normálne za bežných činností. Aj to je v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šestonedelie trvá 8 týždňov, počas ktorých sa maternica čistí. Špinenie je zo začiatku jasno červene, aj s možnými krvnými zrazeninami, neskôr je hnedé, žlté, až sa nakoniec výtok vyčíry, až nakoniec vymizne. Ak špinenie, najmä jasnou krvou pretrváva aj po tejto dobe, nie je to úplne v poriadku. Čo sa týka močenia, moč môže v začiatkoch šestonedelia v niektorých prípadoch po zakašľaní alebo kýchnutí uniknúť. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti pôrodu, rozsah pôrodného poranenia, ani priebeh jeho hojenia a ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Krvavé ocistky

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň, som 10ty deň po pôrode a stále mám krvavé ocistky (jasne červená krv ako pri MS). Dve noci za sebou sa mi stalo (raz po odsavani mlieka, druhý krát bez akéhokoľvek súvisu s dojčením) že mi zrazu začalo veľmi silne krvácanie (tiekla mi krv až po nohách, druhý krát vyšla aj veľká zrazenina), minula som asi 3 vložky v priebehu minuty. Potom sa krvácaní ustalilo a opäť je ako pri MS (červená krv, vsiaka do vložky). Žiadna zmena farby na hnedú a pod. Zaroven sa stalo, že sa mi rozpadla rana (vonkajšie stehy), doktor mi dal na to len takú hnedú masť, vraj sa to nemusí zašiť. Chcem sa opýtať, či sú tieto krvavé ocistky stále v poriadku? A dokáže sa rana po nástrihu (má cca 4 cm) zrast aj napriek tomu že je rozostupena? Ďakujem za odpoved, prídem si už ako hypochonder :/

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, červené očistky sú desať dní po pôrode normálne. Počas šestonedelia, ktoré trvá 8 týždňov, sa postupne menia červené lochie na tmavohnedé, ktoré sú potom nahradené žltými, tie sa následne vyčíria, až následne číry výtok zmizne. Každá z týchto etáp trvá individuálne dlho. Počas kojenia, ale hlavne po kojení, kedy sa maternica sťahuje najintenzívnejšie, môžu odchádzať aj krvné koagulá až veľkosti päste. Čo sa týka dehiscencie pôrodníckej rany, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Povolené stehy, prípadne rozpadnuté šitie sa opätovne nešije. Aplikovať si môžete DermoChlorophyl sprej päťkrát denne, po každej sprche, či toalete. Rana sa musí vyhojiť, zo spodiny musí vygranulovať granulačným tkanivom. Okraje sa potom k sebe priblížia a prirastú. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť k nálezu.

  • Zlatý stafylokok

    , Autor: Kališová

    Dobrý deň, 13.7 som rodila cisárskym rezom v Nitrianskej nemocnici. Dnes je to 6 týždeň od sekcie a pred týždňom mi bol zistený zlatý stafylokok z hnisajuceho ložiska z podložia, najprv mi po dvoch týždňoch po operacii kedy sa mi spravila hrča bolo povedané že je to cysta,následne to mala byt zrazenina ktorá sa vstrebe všetko bolo sprevádzané horúčkami od 38,5 vyššie …samozrejme som bola dopovana antibiotikami ktoré mi nezabrali …pred dvoma týždňami mi praskla guľa na bruchu a z rany začal vytekať hnis horúčky stále trvali ,na pohotovosti mi brali kultiváciu kde fesaka nasli a nasadili antibiotika ktoré mi mali do 3-4 dni zabrať akurát že asi dva dni od užívania sa mi o centimeter ďalej spravila ďalšia guľa …pravdepodobne tiež plna hnisu …začalo má bolieť aj brucho pri pohybe a večer sa už nevladzem hýbať … Viete mi povedať ako mám postupovať,poprípade aké sú ďalšie kroky a rizika pokial by mi aj naďalej dávali iba antibiotika?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez videnia nálezu a poznania všetkých informácií, okolností, či výsledkov doterajších vyšetrení je tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Niekedy stačí užívať antibiotiká v tabletkovej forme, niekedy je nutná hospitalizácia a užívanie antibiotík vnútrožilovo, niekedy je nutné miesto rezu na bruchu narezať, pootvoriť a vyčistiť, urobiť preplach peroxidom a Betadine, prípadne aj zaviesť drén a opakovane realizovať preplachy rany. Keďže ste ešte šestonedieľka a jedná sa o komplikáciu spojenú s operačným výkonom, postarať sa o Vás majú v zdravotníckom zariadení, kde bol operačný výkon realizovaný.