Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ATB

    , Autor: bb636

    Ďakujem pán doktor za odpoveď. Ešte sa Vás opýtam, že keď mi dali tie ATB či to bola taká záťaž pre to bábätko vo mne, ako keby ono samo po narodení dostalo ATB?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podanie antibiotík nepredstavovalo pre plod takú záťaž, akú by to mohlo predstavovať bez ich podania.

Podobné otázky

  • Zvýšené CRP

    , Autor: Mirka1985

    Dobrý deň pan doktor,

    porodila som 30.12.2022, manžel bol chorý cca týždeň pred pôrodom….. Dnes mi bolo oznámené, že mala mala ráno CRP 21 aj zvýšený bilirubin, večer už CRP 24, bilirubin stále zvýšené, šla pod lampu, zatiaľ bez ATB či infúzie, glykemie OK…. Mohol manžel nakaziť malú???? Vopred dakujem, Mirka D.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol manžel chorý v čase, keď bola dcéra ešte v maternici, nemohol ju nakaziť. Odporúčam sa pri nejasnostiach informovať u vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Mykóza

    , Autor: Nunka17

    Dobrý deň pán Doktor, som v 23tt, momentálne doberám atb dalacin a od začiatku tehotenstva má trápi mykóza, môže to spôsobiť odtok plodovej vody? Gynekológ mi stále predpisuje nystatin galvex a ja som si kúpila gynellu silver foam. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mykóza v tehotenstve spôsobuje skôr subjektívne ťažkosti u ženy a tým, že sa jej darí v zmenenom pošvovom prostredí vytvára vhodné podmienky pre baktérie a mikroorganizmy, ktoré už môžu mať vplyv na krčok maternice. Vhodné je realizovať si občasne vaginálne výplachy a dlhodobejšiu kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Seky4

    Dobrý deň, chcem sa spýtať pri prvom tehotenstve som mala streptokoka,kvôli ktorému mi dávali počas pôrodu ATB, je možné aby pri druhom tehotenstve už nebol, po vytere som negatívna. Je možné že sa ešte objaví v posledných týždňoch som v 31tt. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bude posledný z výterov z pošvy negatívny v zmysle prítomnosti Streptococcus agalactiae, a teda počas celého tehotenstva bol výsledok negatívny, nebude potrebné podávať antibiotiká počas pôrodu.

  • ATB

    , Autor: bb636

    Dobrý deň! Rada by som sa Vás opýtala, že prečo sa dávajú ATB pri prasknutí a odtoku plodovej vody? Rodila som v 36. TT, odtiekla mi plodová voda. Môže to byť preto, že som ešte nemala výsledky z testu na streptokoky v pošve či sa dávajú vždy, keď odtečie plodová voda?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká sa podávajú v prípade, že sa jedná o predčasný pôrod. V prípade, že sa nejedná o predčasný pôrod, sa antibiotiká podávajú pri nevyšetrenom alebo nepoznanom výsledku streptococcus agalactiae (GBS) z kultivačného vyšetrenia pošvy a aj pri negatívnom GBS po 12. hodinách od začiatku odtekania plodovej vody. Ak ste rodili v 36. týždni tehotenstva a nebol ešte k dispozícii výsledok GBS, boli u Vás teda až dva dôvody na podávanie antibiotickej liečby.

  • Cvicenie po SC

    , Autor: Asti

    Dobry den, som 18 tyzdnov po akutnej sekcii (nepostupujuci porod). Brala som potom ATB, nakolko sa mi jazva zapalila. Teraz uz je vsetko ok, bolesti nemam, len mam necitlive okolie rany, ale brusne svaly uz viem normalne pouzivat. Mozem podla Vas do cvicenia uz zaradit aj tzv planky? Resp mozem uz cvicit bez obmedzeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, postupne môžete zaťažovať celé telo. Necvičte však nasilu.