Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,242 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prirodzený pôrod

    , Autor: Erikam

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať pred 7 rokmi som mala operované ucho (mala som cholesteatom v ľavom uchu dosť v pokročilom štádiu, tekutina bola až vo vnútornom uchu, úplná strata sluchu v ľavom uchu ) o rok nato ďalšia operácia. Momentálne som tehotná a neviem či je pre mňa bezpečné rodiť prirodzene? Alebo skôr cisársky rez? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa nejedná o gynekologický problém, neviem a ani nemôžem sa vyjadriť k spôsobu vedenia pôrodu. V takýchto prípadoch je vhodné navštíviť odborného lekára, vo Vašom prípade ORL lekára, kde sa po vyšetrení a na základe anamnézy vyjadria k prípadnému vedeniu pôrodu cisárskym rezom.

Podobné otázky

  • Uzka posva - sekcia?

    , Autor: Passiontraveler.l

    Dobry den,
    Prosim Vas o radu/informaciu..Dnes som absolvovala prvu tehotensku poradnu v nemocnici, do porodu mam necely mesiac. Vyskytol sa u mna problem s genitalnymi bradavicami (hpv, nie herpes virus), tak som sa obavala sekcie no napriek tomu mi bolo povedane ze mozem rodit prirodzene, ale Pani doktorka mi povedala ze mam porozmyslat o sekcii (aj ked nieje zastancom sekcie) ale vzhladom k mojmu stavu, vraj som prilis uzka tam dole (+aj pocas tehotenstva aj aktualne som presla infekciami ze co je tiez dalsi varovny prst) aj vysetrenie najmensim zrkadielkom uz bolo problemove a bolestive, ale ze ajtak sa mam teda rozhodnut sama co dalej a som zufala - ci napriek tomu trvat na prirodzenom porode a ako vsade pisu posva sa “roztiahne” alebo sa teda priklonit k sekcii a obavat sa dlhsieho zotavovania? Pripadne odporucali by ste prirodzeny porod aj v takomto pripade?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to na individuálnom posúdení u každej ženy. Úzka pošva nie je indikáciou k cisárskemu rezu, ale je otázne, či bude pôrod postupovať a či sa nevyskytnú aj ďalšie pridružené komplikácie. Ak je však u Vás prítomný nález genitalnych bradavíc, podľa rozsahu výsevu je tiež na zvážení vedenie pôrodu. Ak sa však u Vás vyskytuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko komplikácií pri vedení pôrodu spontánne, je na zvážení plánovať vedenie pôrodu elektívnym cisárskym rezom. Najobjektívnejšie sa Vám však vedia vyjadriť priamo vyšetrujúci lekári, ktorí poznajú všetky informácie, výsledky vyšetrení, nález, ako aj ďalšie okolnosti.

  • Prirodzený pôrod vs sekcia

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň, pán doktor. Dnes som bola na prvej poradni v nemocnici, kde plánujem rodiť. Doteraz môj obvodný gyn., aj ďalší gyn.,ktorý mi robil ultrazvuky nevideli dôvod na sekciu, podľa oboch mám rodiť spontánne. Dnes prvý krát som počula názor tretej gyn.,podľa ktorej na základe veku (43,prvorodička) by som mala zvážiť sekciu. Podľa Vašich skúseností čo mi odporúčate, a dokedy sa mám rozhodnúť, keď TP mám 10.sept.? Ja osobne sa cítim byť slabá na prirodzený pôrod, lebo ma obv. gyn. od začiatku odradil od tehot. cvičenia, v podstate som sa šetrila po celé tehu a bola na PN. Ďakujem pekne za Vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotný vek nie je indikáciou na cisársky rez. Ak nie je medicínsky dôvod na cisársky rez, môžete rodiť spontánne. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Reuma

    , Autor: Jankav

    Dobry den,

    Mam reumaticku artritidu a pocas tehu sa mi zdravotny stav zlepsil, ale od januara zacinam mat reumaricke horucky. Teraz som v 36tt a mam pred porodom.
    Chcela by som sa opytat,ci je prirodzeny porod pre mna vhodny a ci mi nehrozi ziadne riziko. Jediny problem,kt.som pocas celeho tehu mala bola hybnost lavej nohy,kt.som nie vzdy vedela zdvihnut bez pomoci ruk (napr.vystupit na schod,prekrocit prah.. ). Ale nebolo to pravidelne len po vacsej aktivite ako dlhsia prechadzka.

    Dakujem za odpoved

    Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u každej ženy je to individuálne. Ak by bol problém s hybnosťou a nevedeli by ste sa dať do gynekologickej polohy, pri ktorej sa rodí, rodili by ste pravdepodobne cisárskym rezom. Takto sa Vám však k Vášmu stavu neviem bližšie vyjadriť. Vhodné je doplniť reumatologické vyšetrenie.

  • Poloha KP

    , Autor: Beba1

    Dobrý deň, som v 35 tt (prvorodička) a čakám dievča.
    Bábätko je v zložitej polohe KP v podstate od začiatku. Lekár mi oznámil že o 2 týždne ma odošle do nemocnice, aby sa vyjadrili ako viesť pôrod. Chcela by som sa spýtať, či môžem odmietnuť prirodzený pôrod alebo je to len na rozhodnutí lekárov danej nemocnice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od zdravotníckeho zariadenia, ktoré sa riadi akými postupmi. Sú pracoviská, kde je poloha zadočkom u prvorodičky riešená pôrodom cisárskym rezom, niektoré pracoviská preferujú spontánny pôrod.

  • Porod

    , Autor: Irena.d

    Dobrý deň prajem som v 33tt tehotenstva a mam tehotensku cukrovku chodím na kontrolu každé 2 tizdne a vždy mám 7.2 dnes som bola zase na kontrolu a mala som 9.3 chcem sa opýtať môžem mať prirodzený pôrod keď mám tu cukrovku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prípade tehotenskej cukrovky je spontánny pôrod možný, neodporúča sa ale prenášať, ale porodiť do termínu alebo v období termínu pôrodu, aj za okolnosti indukcie, teda vyvolania pôrodu. Odporúčam pokračovať v pravidelných kontrolách glykémií eventuálne liečbe, hoci nepoznám presné okolnosti, či ste na diéte alebo užívate nejaké lieky. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.