Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, p. Doktor. Rodila som prirodzene pred 4 týždňami. Asi 2 týždne som krvácala, potom sa krvácanie už zjemnilo, a všimla som si, že odkedy sa mi dieťatko hlási na dojčenie každú hodinu-hodinu a pol zosilnelo mi krvácanie na intenzitu ako bolo tesne po pôrode. Ide o náhodu, alebo môže dojčenie súvisieť s krvácaním, a takto sa meniť? Bolesti nemám žiadne,jedine keď dojčím, tak sa občas objaví jemná bolesť podobná tej menštruačnej.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, proces kojenia je obojstranne výhodný proces. Dieťatko sa napapá a počas kojenia dochádza k sťahovaniu maternice, čo spôsobí bolesti v podbrušku ako aj silnejšie krvácanie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie kde ste rodili eventuálne Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, pred 3 týždňami som porodila sekciou. Už v nemocnici sestričky po pôrode riešili, že spinim slabo. Čakali, ze sa u mňa spustí spinenie deň po sekcii, keď ma postavili na nohy. Moje spinenie bolo na intimku už v pôrodnici. Strašne slabé. Po 4 dňoch ma pustili domov s tým, že maternica sa pekne sťahuje a spinenie pretrváva. 6 dni po pôrode som úplne prestala špiniť. Po dvoch týždňoch som sla na kontrolu do pôrodnice s tým, že mám bolesti v podbrusku. Maternica nebola ešte vycistena. Všetko ostatné bolo v poriadku. Tým, že mi to počas vyšetrenia podrazdili som možno hodinku po vyšetrení spinila. Odvtedy zasa vôbec nič. Jemne bolesti podbruska stále cítim (bolesti ako pred menštruáciou). Je to v poriadku? Nechcem behat do nemocnice len tak pre nič za nič. Po prvom pôrode som však krvacala 7 týždňov. Teraz 6 dni. Som z toho nesvoja a nechcem niečo zanedbať. Okrem jemných bolesti v podbrušku mi zatiaľ nie je vôbec nič. Mám však obavy, aby som nemusela ísť po šestonedelí na nejaké čistenie…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa vyjadriť objektívne. Slabé špinenie po cisárskom reze je normálne, najmä prvých štyri - päť dní, nakoľko počas operačného výkonu vyčistíme maternicu, takže sa najbližšie dni po sekcii nemá čo čistiť. Je to úplne iné, ako u pacientky po spontánnom pôrode. Bez vyšetrenia a videnia USG nálezu sa Vám takto naozaj neviem objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o patológiu, už som zažil pacientku, ktorá špinila celkovo 4 dni a všetko bolo v poriadku. Záleží aj od toho, či kojíte alebo nie. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré navštívte v prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností.

  • Krvacanie po pôrode

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň prajem,

    29.3. Som prirodzene porodila bez akýchkoľvek komplikácií, a tie 4 dni v nemocnici som pravdaže krvacala, ale stále to slablo a slablo, už to nebola ani taká červená sýta krv, ale skôr krvavý výtok.
    Teraz ale týždeň aj niečo po pôrode sa mi spustilo silné krvácanie, krv je sýta niekedy až tmavocervena, a krvacanie oveľa intenzívnejšie.
    Je to normálne alebo treba vyhľadať lekára?
    Niekde som čítala, že krvácanie by malo slabnúť a nie naopak.
    Bojím sa ísť do nemocnice, nakoľko kojím a nechcem byť bez malej, tak da najorv opýtam Vás, ďakujem pekne.

    Pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste pomerne čerstvá šestonedieľka, takže krvácanie sa môže vyskytovať. Šestonedelie trvá 6 až 8 týždňov, počas ktorých sa maternica čistí. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti pôrodu, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvacanie

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať koľko väčšinou trvá krvácanie po pôrode cisárskym rezom, krvácala som mesiac potom týždeň pauza a znova sa krvácanie objavilo a trvalo 3 dní , je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste šestonedielka, čo sa týka krvácania alebo špinenia po pôrode, je to obdobné, ako po spontánnom pôrode. Treba si to však odsledovať, krvácanie má mať charakter v prvých dňoch či po pôrode jasná červená krv, neskôr hnedá krv, ktorý prejde do žltého výtoku, ktorý sa vyčíri a vymizne. Ak u Vás už došlo k vymiznutiu výtoku a po týždni ste opäť začali krvácať jasno červenou krvou, môže sa teoreticky jednať aj o prvú menštruáciu po pôrode, ste však ešte na konci šestonedelia, preto si to odsledujte. Pri pretrvávaní krvácania navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • krvacanie po šestonedelí

    , Autor: odbornik6

    dobrý deň,chcela by som sa opýtať na krvácanie po porode,som 8týždnov po druhom porode,šestonedelie bolo normálne,ale ked sa mi skončilo na 5den som začala opät krvacat,myslela som že je to menzes,to trvalo 5 dni a teraz opäť na 5 den mam slaby výtok ružovej farby a vobec neviem čo to je,u lekara som ešte na kontrole nebola,pretože som čakala kym mi skončí to prve krvacanie a teraz ma lekar dovolenku,neviem čo to može byť,občas ma aj pobolieva brucho ako pri menzese a ešte k tomu aj plne kojim,skoro kazde dve hodiny.
    Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kým sa menses po šestonedelí nastaví a ustáli, môže spočiazku dochádzať k výkyvom, napr. špineniu.
    Zatiaľ by som vyčkala, ak sa nejedná o silné krvácanie, kt. by neustávalo, počkajte a následne navštívte vašu lekárku na kontrolu po šestonedelí, ona vám skontroluje i sliznicu maternice UZV a budete múdrejšia.
    S pozdravom

  • dojcenie a krvacanie

    , Autor: katarina26

    Dobry den,som 14dni po spontannom porode,kolko dni by malo trvat krvacanie? lebo ja uz nekrvacam,len mam taky vytok,dojcim .....a este otazka,mozem si dat na ranu po siti tam dole calciovu mast na rxchlejsie hojenie,a kolko krat denne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie po pôrode je veľmi individuálne. To, že nekrvácate je v poriadku. Na ranu po šití si pripravte repíkové sedacie kúpele.