Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Varixy

    , Autor: Mišena

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať. Cca v šiestom mesiaci som si nahmatala na pravej strane intímneho miesta malú hrčku. Pán doktor tomu neprikladal žiadnu vážnosť, no približne od siedmeho mesiaca sa to začalo zhoršovať a vytvorili sa mi varixy v oblasti intímneho miesta. Je viditeľné že je to vystúpená žila, ktorá sa tak hrčkatie, a mám celú pravú stranu môjho intímneho miesta opuchnutú, a však Je to neuveriteľne bolestivé a každým dňom len horšie. Môžem sa opýtať či to má vplyv aj na pôrod a aký je postup? ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od nálezu, takto sa objektívne ozaj neviem vyjadriť. Ak sú prítomné len lokálne malé varixy vulvy, môže žena rodiť spontánne, pri rozsiahlom náleze varixov pošvy a vulvy, teda vonkajších rodidiel, sa môže uvažovať o vedení pôrodu cisárskym rezom. Od ukončeného 36. týždňa tehotenstva (36+1 tg a viac) sa štandardne robia tehotenské poradne v zdravotníckom zariadení, kde žena plánuje rodiť. Tam na základe objektívneho nálezu a jeho prípadnej progresie rozhodnú o spôsobe vedenia pôrodu.

Podobné otázky

  • Krcove zily na maternici

    , Autor: sandricka86

    Dobry den pan doktor, prosim o Vas nazor na rizika porodu, ak mi tesne pred otehotnenim boli nazaklade MRI diagnostikovane krcove zily na maternici. Po precitani niektorych skusenosti mamiciek v zmysle”skoro som im tam vykrvacala”, mam naozaj strach. Som v 15 t. Ake velke je riziko a co sa vlastne moze stat? Su komplikacie pri takychto porodoch bezne? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod realizovania MRI vyšetrenia. Čo sa týka varixov v oblasti vaječníkov, sú pomerne časté, zistené sú iba náhodne pri vyšetrení ako vo Vašom prípade, alebo ako vedľajší nález počas cisárskeho rezu. Rovnako tak sa môžu vyskytovať varixy v svalovine alebo na povrchu maternice. Nie je to indikácia na cisársky rez. Ak by u Vás nebolo realizované MRI vyšetrenie, nevedeli by ste o tom. Ostaňte pokojná.

  • Su krcove zily v posve dovodom na sekciu?

    , Autor: molkogurl

    Dobry den,
    v oktobri 2010 som mala porod sekciou v plnej narkoze. Dovodom bolo 11dnove prenasanie po termine a vobec som sa neotvarala ani po liekoch podanych v porodnici. Plod bol velky, maly mal 4100g a 54cm. Plna narkoza bola kvoli zlym vysledkom krvi, spinalka nebola pre mna vhodna nakolko som mala primalo trombocytov. Uz vtedy som mala problemy s krcovymi zilami ale nie v takom rozsahu ako teraz ked som znovu tehotna. Termin porodu mam v auguste 2013, krcova zila je bolestiva, nachadza sa na pravej DK, ide uz z posvy kde som si ju kvoli bolesti nahmatala okolo 18tt, cez velke pysky cez pravu slabinu, prave stehno az po lytko, na celom lytku mam aj hrozne rozsirene navrete modre a fialove a bolestive povrchove varixy, metlicky, az cez cele chodidlo po palce, beriem detralex a nosim kompresne pancuchy. Zila boli hlavne v rodidle a na lytku a chodidle bolia tie varixy. Chcem sa opytat, ci je toto dovodom na porod dalsou sekciou. Moja gynekologycka sa k tomu este nevyjadrila, ja by som osobne uprednostnila sekciu, mam strach ze mi ta zila v posve praskne alebo jazva po prvej sekcii. Mam 31 rokov. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    stav po cisárskom reze + varixy vulvy a dolných končatín a vaše želanie sú myslím dostatočným dôvodom na ukončenie pôrodu cisárskym rezom. Závisí však samozrejme od konkrétneho pracoviska a pôrodníka.