Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,900 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň môže žena otehotnieť počas prerusovanej súloži. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia a môže dôjsť k otehotneniu.

Podobné otázky

  • Pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som informovať minulého roku v marci sme po pôrode 3 hodiny prišli o dcérku. Rodila som spontánne.... Po 2 týždňoch mi zistili ze som prekonala malú embolii pľúc. Picham si clexan od začiatku a teraz si picham 2x denne 0,8ml.
    Teraz sme v 36 týždni a keďže tehotenstvo je od začiatku dosť komplikovane chcela by som sa poradiť či je možné vykonať v takom prípade cisársky rez. Ak áno či s úplnou narkozou alebo len epiduralkou.
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vzhľadom k tomu, že máte zaťaženú gynekologickú anamnézu, je vhodné pouvažovať aj o včasnej terminácii tehotenstva cisárskym rezom. Keďže ale nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka prípadnej anestézy, toto je v kompetencii anesteziológov, ktorý na základe výsledkov krvi a vyšetrení rozhodnú o spôsobe anestézy.

  • Otázka

    , Autor:

    Dobry den, som 4 tyzdne po porode a vcera sme mali s partnerom nechraneny pohlavny styk a spravil sa do mna, je mozne ze teraz otehotniem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šestonedelie nie je antikoncepcia. Áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku šanca na tehotenstvo existuje.

  • Obezita a porod

    , Autor: Kvietok123

    Dobry den, tehotenstvo som zacinala s 96 kg.
    Ked som otehotnela brala som to ako zazrak lebo sme sa ani nemuseli velmi snazit. Od 5 mesiaca som zacala uz priberat. Momentalne zacinam 28 tyzden.
    Snazim sa jest zdravo atd ale neda sa vzdy odolat sladkemu. Snazim sa aj cvicit. Ale uz mam okolo 110 kg a je mi uprimne do placu pretoze si uvedomujem ze jest musim nieco a do porodu priberiem este.
    Chcem sa opytat ci je to pravda ze automaticky obezne zeny maju cisarsky? Mne by to ani nevadilo hlavne nech je dieta v poriadku.
    A este jedna otazka je mozne ze od bolesti pri porode moze zena skolabovat alebo mat problemy zo srdcom? Pretoze porodnica v mojom meste neposkytuje epi. vraj ma malo aristov (Trebisov)
    Viem ze ju musi schvalit aj anesteziolog.
    Nemam odvahu to dat bez epi. keby nebol cisarsky. Ponukaju nejaky Entonox rajsky plyn ale to sa mi nepaci lebo vraj to otapi zenu tak ze nevladze tlacit a myslim ze aj to musi davkovat anesteziolog.
    Viem, ze nie ste moj lekar ale co by ste mi odporucal.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, obezita je relatívny pôjdem, záleží od výšky pacientky, hmotnosti pred tehotenstvom ale aj samozrejme od aktuálnej hmotnosti. Vyšší hmotnostný prírastok nie je automaticky indikáciou k sekcii, je však pravda, že štíhle a vysoké ženy rodia najlepšie. Za normálnych okolností, teda že pacientka nemá vrodenú vývojovú chybu srdca alebo inú vadu kardiovaskulárneho systému, neskolabuje pri pôrode. Samozrejme pri hyperventilácii môže dôjsť k nevoľnosti a pocitu na odpadnutie. Rajský plyn sa používa ako analgézia počas pôrodu, jej účinok je však individuálny, ale hlavne krátkodobý, do pár sekúnd vyprchá, dávkuje si to sama pacientka inhaláciou cez masku. Odporúčam dodržiavať harmonickú stravu bohatú na vlákninu, vitamíny a minerály, sladké s mierou, skôr ovocie. Keďže ste len v 28. týždni tehotenstva, je ešte priskoro robiť závery. Absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia a poradne, riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa, ktorý má o Vás najlepší prehľad, keďže má k dispozícii všetky informácie ako aj výsledky vyšetrení.

  • Covid

    , Autor: hirjakova.monika

    Dobry deň,môjmu manželovi včera potvrdil antigenovy test pozitivitu na Covid19,mal teplotu do 38,bol slabý,točila sa mu hlava,plný nos a trochu kašeľ.Ja som momentálne v 21 TT,oddnes má boli hrdlo,bolia ma kolená,hlava,teplota 37,4,cítim sa slabo.Moja otázka sa týka mojho dieťatka,keďže ja som testovaná nebola,tak neviem či som pozitívna aj ja,v prípade že by som bola aký dopad to môže mať na moje dieťa?Pohyby cítim.Mam sa dať otestovať aj ja?Hoci považujem to za zbytočné,keďže sme všetci v karanténe a poradňu mám až v januari.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak žijete v spoločnej domácnosti s človekom pozitívne testovaným na COVID-19 a máte prejavy ochorenia, je pravdepodobné, že ste pozitívna aj vy a preto ste spolu v domácej karanténe. Podľa posledných štúdií to zásadný vplyv na tehotenstvo nemá, je to porovnateľné s chrípkou.

  • Tehotenstvo a koronavirus

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, mna by zaujimalo ci ma nejaky vplyv koronavirus na babatko na konci tehotenstva... Nakolko mam čochvíľa TP a vsade sa to rozsiruje z coho mam obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, novorodenec sa môže po pôrode infikovať od infikovanej osoby, už sú popisované prípady. Ak máte na mysli vplyv v zmysle vrodenej vývojovej chyby, nemusíte sa obávať. Súčasnú situáciu netreba podceňovať, ale netreba ani panikáriť.