Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: LVMI

    Dobrý deň môže žena otehotnieť počas prerusovanej súloži. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia a môže dôjsť k otehotneniu.

Podobné otázky

  • Dusanka

    , Autor: Dusankapatrik

    dobry vecer prajem vsetke visetrenia som podstupila a vsade som mala dobre visledky Len imunologicke visetrenie som nepodstupila tak ja neviem dakujem za pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je v celku zaujímavé, ak ste štyrikrát potratili a všetky vyšetrenia boli v poriadku a nebola Vám nasadená žiadna liečba. Ešte existuje teoreticky možnosť, že neviete vynosiť plod jedného pohlavia. Ak boli predchádzajúce plody všetky jedného pohlavia a toto je iného, je možné, že toto tehotenstvo bude úspešné. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, výsledky vyšetrení, ani nálezy, neviem sa V8m takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Dusanka

    , Autor: Dusankapatrik

    Dobry vecer prajem som tehotna son v 15 tizdni deti este nemam ale mala som 4 potraty v 19 tyzdni bola som na visetrenie na geneticke s manzelom a visledky prisly dobre a dalsie visetrenia tez boli dobre he mozne ze vinosim Toto babëtko dakujem za pochopenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v minulosti potratili 4 krát vo vyššom týždni, je potrebné realizovať okrem genetického vyšetrenia aj hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické vyšetrenie. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť k možným príčinám opakovaných potratov. Samozrejme, je možné že toto tehotenstvo bude úspešné.

  • Spanok

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň prosím vás mohlo sa stať niečo drobcovi v brušku ak som sa prebudila na bruchu(35tt)?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám ležanie na bruchu vyhovuje a nemáte žiadne ťažkosti, na tehotenstvo to negatívny vplyv nemá. Je však málo žien, ktoré dokážu ležať v III., trimestri na bruchu. Nemusíte sa znepokojovať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kiahne

    , Autor: Janeja

    Dobry den, v skolke sa rozsirili kiahne. Syn ich este nedostal, ale cakam kazdym dnom. Ja som v 36 tyzdni tehotenstva a v detstve som ich prekonala. Je mozne, ze sa narodi dietatko infekcne? alebo moze byt nejaka komplikacia pri porode? Dakujem Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Ak ste kiahne prekonala, tak protilátky Vášho organizmu vírus nepustia k plodu a preto plod ani tehotenstvo ako také nie je ohrozené.

  • Závraty v piatom mesiaci tehotenstva

    , Autor: Lajka

    Dobrý deň pán doktor, doteraz prebiehalo tehotenstvo celkom v poriadku, no v polovici štvrtého mesiaca tehotenstva mi začali zvláštne nočné závraty. Raz v noci som sa zobudila na extrémne točenie hlavy zo spánku (točila sa mi cela izba poleziačky), posadila som sa, zachvíľu to prešlo a odvtedy som mala cca mesiac pokoj. Po cca mesiaci sa to zopakovalo, no odvtedy sa mi motá hlava aj cez deň (mierne) a taktiež v noci nespavam už týždeň poriadne lebo sa mi točí hlava aj poleziacky a budí ma to zo spánku. Už to nie sú až také extrémne závraty, ale je to nepríjemné a veľmi sa bojím. Spomenula som to na poradni u môjho gynekológa, ale povedal mi len, že si mám merať tlak. Meriam si tlak cez deň aj v noci a tlak mam väčšinou trocha nižší, ale nič závratné (100/60, občas 90/60) - rovnaký tlak mam celý život aj mimo tehotenstva a nikdy sa mi hlava takto netočila.. Deje sa to v tehotenstve? Čo by ste mi poradili a čo to môže spôsobovať? Navyše sa mi dnes k tým zavratom pridružené ráno aj kŕče v lytku, ktoré som minulé tehotenstvo mala až na konci tretieho trimestra. V prvom tehotenstve som nemala ani takéto závraty. Cukor mam v poriadku, v 17tt som bola ma testoch u DIA, lebo prvé tehotenstvo mala teh. cukrovku s hraničnými výsledkami. Výsledky testu som mala v poriadku, takže cukor by to tiež nemal spôsobovať...Ďakujem za skorú odpoveď:(. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Ak zvyknete ležať na chrbte, môže sa jednať aj syndróm dolnej dutej žily. V takom prípade je vhodné ležať na boku, najlepšie ľavom. Podla opisu máte nižší krvný tlak, takže by to aj dávalo zmysel. Vyskúšať si tiež môžete nasadiť magnézium v dávke 3x1 tabletka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.