Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rozmery Panvy

    , Autor: tinusa28

    Dobry vecer, chcela by som opytat ci su moje rozmery panvy v poriadku a ci budem moct synceka v poriadku porodit. Som v 39 tt a doktorka mi pred dvoma dnami merala panvu a namerala 23/25/28/17,vravela,ze som tesne na hranici ale ked som sa jej spytala,ci mi hrozi cisarsky rez,tak mi neodpovedala. Ja mam skor strach,ze ked zacnem rodit,tak sa malicky zasekne niekde v polovici. Prosim,ako som na tom. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne ste drobnučká a môže byť problém dieťatko porodiť, vaša panva je pomerne úzka. Najdôležitejší údaj je v tomto prípade ten posledný, to znamená rozmer od symfýzy po oblasť piateho lumbálneho stavca - teda zjednodušene po driekovú časť chrbtice, predstavuje to najužšie miesto pôrodných ciest. Tento údaj by nemal byť menší ako 18 cm, na druhej strane meranie v 39 t.g. nemá príliš veľkú výpovednú hodnotu, ideálne je to merať na začiatku tehotenstva. To ako a či porodíte vaginálne závisí od viacerých parametrov, veľmi podstatná je odhadovaná hmotnosť plodu. Drobnejšie dieťatko by ste porodiť mohli, no pri väčšom nie je vylúčené ukončenie pôrodu cisárskym rezom. Vôbec sa však dopredu nestresujte, všetko sa uvidí podľa toho ako bude postupovať prvá doba pôrodná. Určite sa dieťatko nikde nezasekne, to sa nestane, akurát pôrod môže prestať postupovať a v takom prípade sa zvolí cisársky rez. Všetko bude v poriadku! Držím palce!

Podobné otázky

  • Porod

    , Autor: viera-hantkeova-gmail-com

    Dobry den ja som sa vam rozhodla napisat volam sa viera mam 30 rokov a som v 37 tyzdni tehotenstva, rozmery panvy mam 21,25,31,20 a maly je otoceny zadockom stale a mozno sa uz ani neotoci ma 3,0 kil a doktori vravia ze sa da rodit aj zadockom ale co by ste odporucali vy som prvorodicka viem ze je to tazke radsej by som voili ten cisarsky bola som aj na posudeni ci hej alebo nie tak oni este cakaju si s otoci ale ze co som pocula ze to je komplikovane a tazke tak prosim o radu o rodeni cisarskym alebo zadockom. Termin porodu mam 11.2.2015

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od aktuálnej váhy plodu , rozmerov vašej panvy a podobne
    aj keby bol pokus rodiť vaginálne , neznamená to, že nemôže pôrod skončiť cisárskym rezom
    obecne je porod koncom panvovým nebezpečný pre vás i plod, ...
    rozhodne vedúci pacoviska , kde budete rodiť, avšak určite prilaidnu na váš názor
    s pozdravom

  • porod

    , Autor: vierkaa

    Dobrý den, som v 33tyzdn tehotenstva a rozmery panvy mam 25/25/27/15 ( merane cca pred 2 mesiacmi). Chcela by som sa opytat ci je to dovod na ukoncenie gravidity sekciou resp. je mozny aj vaginalny porod.
    Na poslednej poradni som bola 14.7. a dalsiu mam naplanovanu na 19.9. Nemala by som chodit na poradne kazde dva tyzdne v takomto vyskom stadiu tehotenstva?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak máte conjugata externa okolo 15 je samozrejme na zváženie pôrod sekciou, avšak závisí tiež od odhadu hmotnosti plodu v termíne pôrodu,
    teraz by mali byť poradne a 2 týždne
    od 35-36 tt budete mať poradnu a týždeň a na pracovisku, kde sa rozhodnete rodiť, tam tiež ak bude dôvod na zváženie vedenia pôrodu sekciou budte predstavená či už primárovii alebo prednostovi v súvislosti s rozhodnutím.
    Domnievam sa ,že skôr sa priklonia k sekcii, ale naozaj závisí od momentálneho stavu v termíne a rozhodnutí pracoviska
    s pozdravom