Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • druhe tehotenstvo

    , Autor: katy30

    Dobry den, porodila som mrtve dieta v 34.tyzdni. Dovod intrauterinna asfyxia, bez uzla a omotania pupocnej snury. Porod bol bez komplikacii, nebola som nastrihovana ani sita, ziadne komplikacie ani tazkosti nemam. Strasne tuzime po druhom dietati, kedy by ste mi odporucali znova otehotniet?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to ma mrzí, závisí veľmi na vašom psychickom stave. Z medicínskeho hľadiska je obdobie šestonedelia, teda obdobie 6 týždňov od pôrodu, čas za ktorý sa vaše telo "vráti do normálu". Potom ako začnete menštruovať pravidelne môžete aj otehotnieť. Niektorí odborníci doporučujú po pôrode či potrate minimálnu pauzu 3 mesiacov.

Podobné otázky

  • Otváranie v 23tt

    , Autor: Vera_13

    Dobrý deň pán doktor. Som v 23tt a na poslednej poradni pred pár dňami mi pani Dr. povedala, že som sa začala otvárať. Vonkajšia bránka pre prst, vnútorná uzavretá, krček neskrátený pozeraný sonom ale presnú hodnotu neviem. Iný lekár palpačne odhadoval 3cm. V prípade ak by sa nález zhoršoval odporučil serklážny pesar. Kontrola až o mesiac. Mám tvrdnutie bruška, nebolestivé a užívam 3x denne magnézium. Mám odporúčaný kľudový režim. Som druhorodička. Je tento nález primeraný môjmu týždňu tehotenstva aj vzhľadom k tomu, že je to moje druhé tehotenstvo alebo je tam riziko, že porodím výrazne pred termínom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá takto jednoznačne vyjdriť k prognóze. Dôležitá nie je iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka - tzv. funneling. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň pán doktor....
    Chcela by som vás poprosiť o vás názor...prvé tehotenstvo nedopadlo dobre v 7tt som potratila a bola nutná kyretaz o 4 mesiace som otehotnela ....rodila som pred 8 mesiacmi chceli by sme ešte bábo. Je možné že by sa situácia a prvého tehotenstva zopakovala? Veľmi sa toho bojím, už by som to asi neprežila. Druhé tehotenstvo som mala bezproblémové... menštruáciu som dostala hneď po šestonedelí nebolestivu bez problémov.. ale musím sa priznať že som ešte nebola na kontrole.. keď sa sa vás tak stranim strašne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá tretia žena potratí aspoň raz v živote a mnohé o tom ani nevedia, pretože sa dostaví menštruácia, aj keď neskôr. Ak ste mali druhé tehotenstvo a pôrod bezproblémové, nemáte sa čoho obávať. Ak dôjde k potratu do 10. týždňa tehotenstva, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jednalo o genetickú vadu, teda plod by nebol v poriadku. Odporúčam dodržiavať pravidelné gynekologické prehliadky, nemáte sa čoho obávať.

  • otehotnenie po našom nešťastí

    , Autor: simonko14

    Dobrý deň p. doktorka.
    Zajtra bude presne mesiac kedy som v 33tt prišla o môjho synčeka. Pri bežnej poradni p. doktorka už mohla len skonštatovať, že nevidí činnosť srdiečka. V nemocnici túto hroznú vetu len potvrdili. Nastalo takmer 48-hodinové vyvolávanie pôrodu. Porodila som spontánne, bez ublíženia a akéhokoľvek šitia. Príčina úmrtia bola torzia pupočníka. Jediné, čo nás s manželom drží ako tak, je myšlienka na druhé tehotenstvo. Veľmi sme sa na túto myšlienku upäli a preto by som sa chcela opýtať, kedy by sme sa mohli začať snažiť o druhé dieťatko ( šestonedelie prebieha bez komplikácií, vyšetrenie ma čaká až o 2 týždne,menštruácia sa ešte nedostavila) Tiež by som sa chcela opýtať, či druhé tehotenstvo bude brané ako rizikové? Je pravdepodobnosť zopakovania sa takejto situácie? Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po takejto príhode a teh. strate vo vyššom týždni je vhodné nové otehotnenie najskôr po 6 mesiacoch od príhpody, kým sa aj maternica aj organizmus zrevitalizuje a pripraví plne na nové otehotennie
    veľa šťastia
    s pozdravom

  • Missed abortion

    , Autor: mariancella

    Dobry den p. doktorka,
    prosím Vas o vysvetlenie odbornych nazvov z mikroskopickeho nalezu, po potrate.Bolo to moje druhe tehotenstvo, zamlcany potrat bol zisteny v 9tt+1. V tom case Dietatko bolo velke na 8 tt+2, po 2.kontrolnom ultrazvuku uz iba na 7+2.
    Mikroskopickeho nalez:
    Kompletne spracovany material tvoria krvne koagula, fragmenty zapalovo infiltrovanej a regresivne az nekroticky zmenenej decidui,fragmenty hypersekrečneho endometria s AS reakciou choriove klky bez atypickej proliferacie trofoblastu, miestami edematozna presiaknute.

    Znamena, ze som mala zapalenu maternicu alebo nieco podobne?

    + by ma zaujimalo co znamena zaver bioptickeho vysetrenia , konkretne zaver patologa-mikroskopicky nalez znie:scasti regresivne zmenene sucasti=plodoveho vajca.Klky bez hyperplazie trofoplastu. Jedine tu poslednu vetu mi lekar vysvetlil, ze nastastie to nie je mola - comu rozumiem.

    Dakujem za odpoved!
    S pozdravom
    Mariancella

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nález, ktorý popisujete je absolútne typický pre missed abortion/teda zamlknutý potrat. Zápalové zmeny sa objavujú vždy pri takomto pribehu gravidity, je to úplne bežné a neznamená to zápal. Celé histologické vyšetrenie sa robí práve preto aby sa vylúčila mola a potvrdila gravidta- Nález plodového vajca a atypické zmeny v decidui (sliznci maternice počas tehotenstva) sú toho dôkazom.

  • Cvičenie po sekcii

    , Autor: debinka

    Dobrý deň, som 7 týždeň po sekcii, ranu mám zahojenú, na kontrole po šestonedelí bolo všetko v poriadku, môžem začať cvičiť "brušáky"? Kedy po sekcii môžem znovu otehotnieť? Ak mám problémy s kolenami, môžem počas dojčenia užívať Versan? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    odporučila by som minimálne 3 mesiace od sekcie necvičiť. Druhé tehotenstvo sa odporúča po 2 rokoch a Versan užívať môžete.