Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,694 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a zlé výsledky zo spermiogramu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 15 TT, kvôli dvom predošlým potratom (prvý v 12 TT a druhý v 13TT) sme absolvovali spermiogram, z ktorého vyšli partnerovi nie dobré výsledky. Defekt hlavičky u 98% spermií. Stihli sme otehotnieť tretí krát.. Dali sme si spraviť aj Nifty PRO testy, kde výsledky dopadli dobre. Chcem sa opýtať, čo nám hrozí, keďže partnerove spermie sú také aké sú.. či je tam nejaké riziko že to dieťatko bude choré, alebo či nám kvôli tým výsledkom zo spermiogramu hrozí, že potratíme.. Nevieme na čo sa pripraviť, čo reálne nám hrozí keď sú spermie aké sú.. Chceli by sme to vedieť na rovinu, aby sme vedeli čo robiť ďalej. Vieme, že je možnosť dobrovolného ukončenia do 24 týždňa ak by to nemalo byť v poriadku.. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám podarilo otehotnieť, partnerove spermie už veľkú úlohu nebudú hrať. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku, v rodine nie sú žiadne dedičné ochorenia, nemusíte sa obávať. Umelé prerušenie tehotenstva do 24. týždňa platí iba pre medicínsku indikáciu, nie na vlastnú žiadosť, ako tomu je do 12. týždňa tehotenstva. Odporúčam realizovať morfologický (genetický) screening v 20. - 22. týždni tehotenstva, kde sa, okrem iného, skontrolujú orgány plodu.