Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o vysvetlenie mamografie.

    koza je primeranej hrubky. Bilat su pocetne bodove bilat tč. benigne a vpravo 25mm od mamilly v DMQ skupinove 6x4 mm hranicneho typu. Oneskorena involúcia ako ferftílny typ, bilat je hrubšia a drobnonodulovaná početná žľaza temer vo všetkých kvadrantoch. V moduloch do 8 mm vs cysty alebo adenoid. formácie. V MQQ len započatá tuková prestavba. Kresba podporného tkaniva je primeraná. V axilách bez path rtg tieňov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závere vyšetrenia by mal byť popísaný výsledok a zhodnotenie nálezu v hodnotiacej klasifikácii BI-RADS. Keďže nie som rádiológ, na základe opisu Vám neviem povedať, ako bol nález vyhodnotený a uzavretý, preto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov realizujúcich mamografické vyšetrenie, ktorí sa Vám k tomu museli vyjadriť. Pri nejasnostiach je vhodné sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, prípadne cestou obvodného gynekológa skonzultovať nález.

Podobné otázky

  • Mamografia prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, bola som na mamografe prsnikov, nalez znel: "Denzna zlaza nemozno spolahlivo vylucit loziskovu leziu." Bilateralne pritomny hyperechogenny žľazovy parenchym bez suspektnych loziskovych zmien . Mozete mi prosim vysvetliť, co to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom tomu nerozumiem ani ja. Myslím si, že to bolo myslené ako upozornenie, že pre vysokú hustotu prsnej žľazy je ťažšie spoľahlivo a jednoznačne vylúčiť možnú patológiu, alebo ju správne posúdiť. Ako denzná prsná žlaza je mamograficky zadefinovaný prsník s podielom väzivovo-žľazového tkaniva viac ako 75% So stúpajúcou denzitou sa zvyšuje riziko vzniku karcinómu prsníka. Znamená to tak, že máte ako keby prítomný rizikový faktor, takže je vhodné pravidelne realizovať preventívne prehliadky, ale nález máte podľa popisu v poriadku, bez prítomnosti podozrivých ložiskových zmien. Neviem, čo Vám bolo pri vyšetrení povedané, či odporúčané, ani ako Vám bol nález interpretovaný. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • mmg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám otázku, či mamograf zachytí okrem prsníka aj okolie, teda aj podpazušia a tak, kedže sa tam vlastne „stlačí“ len ten prsník..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mamografia je zobrazovacie vyšetrenie prsníkov, ako aj podpazuší.

  • mamograf

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, vela sa teraz rozpráva o mamografii, názory su rozne, vraj je škodlivá a je viac na škodu ako na osoh. čo je na tom pravdy? na druhý rok budem mat 40 a čaká má prvá mamografia, doteraz som chodila na usg. Naozaj nestačí ultrazvuk? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám negatíva mamografu, ktoré by pretčili jeho výhody. Mamografia má svoje opodstatnenie a v niektorých prípadoch je jediným schopným a relevantným vyšetrením. Niekedy USG prsníkov nezachytí to, čo mamografia, preto odporúčam absolvovanie mamografie podľa plánovaných prehliadok.