Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mamografia prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, bola som na mamografe prsnikov, nalez znel: "Denzna zlaza nemozno spolahlivo vylucit loziskovu leziu." Bilateralne pritomny hyperechogenny žľazovy parenchym bez suspektnych loziskovych zmien . Mozete mi prosim vysvetliť, co to znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom tomu nerozumiem ani ja. Myslím si, že to bolo myslené ako upozornenie, že pre vysokú hustotu prsnej žľazy je ťažšie spoľahlivo a jednoznačne vylúčiť možnú patológiu, alebo ju správne posúdiť. Ako denzná prsná žlaza je mamograficky zadefinovaný prsník s podielom väzivovo-žľazového tkaniva viac ako 75% So stúpajúcou denzitou sa zvyšuje riziko vzniku karcinómu prsníka. Znamená to tak, že máte ako keby prítomný rizikový faktor, takže je vhodné pravidelne realizovať preventívne prehliadky, ale nález máte podľa popisu v poriadku, bez prítomnosti podozrivých ložiskových zmien. Neviem, čo Vám bolo pri vyšetrení povedané, či odporúčané, ani ako Vám bol nález interpretovaný. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.