Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Toxoplazmóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred rokom som bola tehotná a počas tohto tehotenstva mi robili skríning na toxoplazmózu, kde mi vyšli nasledovné výsledky:
    S_Toxoplasma IgM - ECLIA - 0,19 COI
    S_Toxoplasma IgG - ECLIA - 261 IU/ml.
    Vyhodnotenie vykonal MEDIREX.

    Začiatkom tohto roka som znova otehotnela a znova mi robili skríning (už iný gynekológ), kde mi vyšlo:
    Anti Toxoplasma gondii IgM - 0.360 index
    Anti Toxoplasma gondii IgG - 27.600 IU/ml.
    Vyhodnotenie vykonal Unilabs.

    Z výsledkov chápem, že som toxoplazmózu prekonala v minulosti (vzhľadom na pozitivitu IgG a negativitu IgM). Čomu však nerozumiem, že ako je to možné, že počas jedného roka mi protilátky IgG klesli tak rýchlo (zhruba o 90 %). Je to vôbec normáne, aby protilátky klesali takýmto tempom?

    Prosím láskavo o porovnanie a interpretáciu týchto dvoch výsledkov.

    Ďakujem Vám vopred veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne. Aj keď každé laboratórium má iné referenčné hodnoty, s odstupom času protilátky klesajú. Čím dlhšie obdobie prejde od prekonanej infekcie, tým nižšie sú protilátky hovoriace o prekonaní infekcie. Tak je to s protilátkami pri všetkých ochoreniach. Aj protilátky hovoriace o aktívne prebiehajúcom ochorení postupne klesajú s odoznievajúcou infekciou. Podľa všetkého ste museli prekonať toxoplazmózu niekedy minulý rok, ešte pred prvým tehotenstvom.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    v 16 tt mi bol robeny odber krvi, vsetko v poriadku okrem toxoplazmozy, IgM 1,4, norma je vraj do 1,2. Nemame doma macky, nevarim maso, surovu zeleninu umyvam viac krat. Doktor mi povedal, ze je to hranicne a nasadil atd. Nemoze to byt falosne pozitivny vysledok ? Hodnoty IgG neviem, Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolo by vhodné poznať kompletné výsledky. Toxoplazmóza nemusí byť získaná výlučne z mačiek. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa lekárovi niečo nezdá, vhodné je realizovať infektologické konziliárne vyšetrenie.

  • Toxoplazmoza,listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v stredu som zjedla šunkovú žemľu s listovým šalátom z reštaurácie a v piatok mi bolo na vracanie ale nevracala som...v noci prišla horúčka a postupne bolesť hrdla a nádcha som 30tt na pohotovosti my dali penicilín 750 na 10 dní a obvodný lekár mi povedal že ak by to bola listerióza alebo toxoplazmóza mala by som pretrvávajúce črevné problémy ale ja som čítala že sa tieto choroby môžu u tehotných prejaviť ako chrípka...čo si o tom myslíte? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bude mať lekár podozrenie na listeriózu alebo toxoplazmózu, vedia Vám realizovať potrebné testy a vyšetrenia.

  • Hodnoty rubeola, toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 8 týždni tehotenstva rada by som sa spýtala na tieto hodnoty a čo to znamená.
    Čo je IgG, IgM.?
    A rubeola IgM - 0,1 a IgG 37,8 aké su normy v hodnote, je to Ešte v poriadku?
    Toxoplazmoza IgM 0,7, IsA 2,5..
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ig sú imunoglobulíny, zjednodušene povedané protilátky, ktoré hovoria o tom, či je prítomná aktívna infekcia alebo prekonaná. IgM hovoria o aktívnej, IgG o prekonanej infekcii.

  • Akutna toxoplazmoza v gravidite

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    bohuzial mi pri prvo trimestralnom krvnom screeningu zistili akutnu toxoplazmozu (KFR 1:1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekciu som dostala asi v obdobi otehotnenia. Riziko fetalnej nakazy je podla infektologa zhruba 3%. Chcela by som sa opytat, ci je takato zdravotna komplikacia dovod na UPT v 18tt? Odporucili by ste UPT alebo radsej liecbu? Je dovod mat obavy o zdravie plodu?

    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, UPT na vlastnú žiadosť sa dá realizovať do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (12+0 tg). Pri pozitivite na toxoplazmózu sú určené doporučené postupy diagnostikovania, monitorovania, či liečby. K dispozícii sú rôzne vyšetrenia, počnúc amniocentézou. Pri infekcii v prvom trimestri je riziko infekcie plodu najmenšie, následky ale bývajú najťažšie. Neznervózňujte sa, nezmeníte na tom nič.
    Odporúčam absolvovať amniocentézu a vhodný je dôkladné ultrazvukové vyšetrenie. Riziko poškodenia je malé, je vysoká pravdepodobnosť, že plod nebude vôbec postihnutý. Ak bude amniocentéza negatívna na toxoplazmózu a ak bude ultrazvuk v norme, tak je vysoká pravdepodobnosť, že dieťa bude úplne zdravé.
    Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a infektológov.

  • Toxoplazmoza, chlamydie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, s muzom by sme sa chceli zacat snazit o babatko. Svokra ma dlhodobo chlamydie na plucach a teraz jej vysla aj toxoplazmoza. ATB jej nezaberaju. Klinicke priznaky nema. Mozem to dostat od svokry? Mali by sme sa dat pre istotu vysetrit aj my s muzom? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pľúcne chlamýdie na samotné tehotenstvo a vývin plodu vplyv veľmi nemajú, skôr sú nebezpečné počas pôrodu, kedy sa môže novorodenec nakaziť. Infekcia sa prenáša najčastejšie kvapôčkami vo vzduchu, napríklad kašľaním alebo kýchaním. Čo sa týka toxoplazmózy, tá je nebezpečná hlavne v tehotenstve, najviac v I. trimestri, čiže Vaše obavy sú na mieste. Toxoplazma je pre plod oveľa nebezpečnejšia ako pľúcne chlamýdie. Vaša svokra je určite sledovaná pneumológom a infektológom, obrátil by som sa na nich a poradil sa s nimi ohľadom otázky vyšetrenia a možnej prevencie.