Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akutna toxoplazmoza v gravidite

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    bohuzial mi pri prvo trimestralnom krvnom screeningu zistili akutnu toxoplazmozu (KFR 1:1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekciu som dostala asi v obdobi otehotnenia. Riziko fetalnej nakazy je podla infektologa zhruba 3%. Chcela by som sa opytat, ci je takato zdravotna komplikacia dovod na UPT v 18tt? Odporucili by ste UPT alebo radsej liecbu? Je dovod mat obavy o zdravie plodu?

    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, UPT na vlastnú žiadosť sa dá realizovať do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (12+0 tg). Pri pozitivite na toxoplazmózu sú určené doporučené postupy diagnostikovania, monitorovania, či liečby. K dispozícii sú rôzne vyšetrenia, počnúc amniocentézou. Pri infekcii v prvom trimestri je riziko infekcie plodu najmenšie, následky ale bývajú najťažšie. Neznervózňujte sa, nezmeníte na tom nič.
    Odporúčam absolvovať amniocentézu a vhodný je dôkladné ultrazvukové vyšetrenie. Riziko poškodenia je malé, je vysoká pravdepodobnosť, že plod nebude vôbec postihnutý. Ak bude amniocentéza negatívna na toxoplazmózu a ak bude ultrazvuk v norme, tak je vysoká pravdepodobnosť, že dieťa bude úplne zdravé.
    Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a infektológov.