Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dnes som si dala robit hormonalny profil ako samoplatca, keďže sa snažíme o bábätko.
    Všetko hodnoty su OK okrem S_PRL sú 26.20
    Mám 27 rokov
    Je to potrebné riešiť? Ďakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hodnotu prolaktínu má vplyv viacero faktorov, ako aj napríklad to, koľko hodín od zobudenia bol odber krvi realizovaný. Mnohokrát je skreslená hodnota prolaktínu práve kvôli tomu. Každé laboratórium má tiež trošku iné referenčné hodnoty. Norma je väčšinou do 29 ng/ml, takže podľa toho máte hodnotu v norme. Takto sa Vám neviem bližšie objrkvne vyjadriť. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Problém s libidom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň , pri druhom tehotenstve som začala mať problémy s libidom a po pôrode mi ostali , už je to 10 mesiacov a moje libido je na bode mrazu. Viete mi poradiť či existujú nejaké doplnky na zvýšenie ? Na trhu je toho veľa a neviem čo z toho je aj účinné . Skúšala som zatiaľ len nejaký čaj ktorý by mal posilňovať libido ,pila som ho pravidelne 3 mesiace ale účinok žiadny ...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin straty libida môže byť viacero. Nepoznám však všetky informácie a okolnosti. Ak ešte dojčíte, počas dojčenia sa znižujú hladiny estrogénu, ktorý zabezpečuje lubrikáciu a elasticitu pošvy, čo môže viesť k bolestivosti pri styku. Dojčenie tiež zvyšuje hladinu prolaktínu, ktorý potláča libido a znižuje testosterón. Niektoré ženy mávajú po pôrode stavy depresie, čo tiež znižuje libido. Navyše materské povinnosti uberajú zo spánku, vyčerpávajú, čo má negatívny dopad na sexuálny život. V takomto prípade by ste sa mali porozprávať aj so svojím obvodným gynekológom, aby sa vylúčili telesné príčiny problémov, ako aj prípadná oneskorená popôrodná depresia. Treba si uvedomiť, že dojčenie je dočasná situácia, takže po odstavení kojenia by sa to mohlo upraviť. Veľmi dôležitá je aj komunikácia s partnerom. Na trhu je viacero preparátov na podporu libida. Ak už nedojčíte, dá sa siahnuť aj po iných preparátoch, napríklad ArginMax pre ženy. Vhodné je tiež porozmýšlať aj o návšteve psychológa, prípadne aj sexuológa, ktorý sa venuje aj podobným problémom.

  • Biely výtok z bradaviek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mam tyzden pred MS a dnes som si všimla na podprsenke drobne mliecnobiele fliaciky - na oboch stranách akoby z oboch prsníkov. Naozaj malé. Neviem na 100% ich pôvod, ale asi z bradaviek. Nestáva sa mi to bežne. Iné problémy nepociťujem. Na sono prsnika som bola v novembri a bolo v poriadku. Mam 34 rokov a este som nerodila . Teoreticky, ak je to na oboch stranách podprsenky , najskôr to nebude organické ale hormonálne , co si myslite? Inak by to bolo len na jednej strane … len uvažujem. Čím to môže byt spôsobené? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o hormonálnu poruchu - nadmernú hladinu prolaktínu. Ak je výtok z oboch prsníkov, nebude problém v samotných prsníkoch. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať hormonálny profil.

  • Palenie v prsnikoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, vzdy tak 3-4 dni pred ms ma bolia prsia, avsak posledne dva mesiace sa mi tato bolest zmenila na palenie v prsnikoch, cim to moze byt? Co moze sposobit taketo palenie prsnikov pred ms? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o prejavy PMS (predmenštruačného syndrómu). Prečo sa v posledných mesiacoch zintenzívnila mastodýnia Vám povedať neviem. Príčinou môžu byť cyklické hormonálne výkyvy, hormonálna nerovnováha, zvýšené hladiny prolaktínu alebo neschopnosť žltého telieska tvoriť hormón, ktorý riadi druhú polovicu menštruačného cyklu. S pribúdajúcim vekom narastá častejší výskyt mastodýnie a to až do obdobia menopauzy. Existuje viacero voľnopredajných preparátov s obsahom Indol-3-karbinolu, pre začiatok by som vyskúšal to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magister

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrí chcela bi som sa opýtať bolia ma kríze a prsia mam taky výtok z bradaviek ale tehotná niesom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa. Vhodné je realizovať aj hormonálny profil, či sa nejedná o hyperprolaktinémiu.

  • Navrat cyklu po porode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Som 14 mesiacov po porode, stale dojcim- cyklus sa mi este nevratil. Viem ze je to velmi individualne, no vacsine mamiciek, ktore dojcia v rovnakej miere ako ja sa vratil cyklus pomerne rychlo po porode. Chcem sa spytat ci je za tym len vysoka hladina prolaktinu, alebo za tum moze byt aj iny problem? Chceli by sme pomaly 2.babatko, a teda neviem ci jediny sposob je prestat dojcit.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, presne ako píšete, je to u každej ženy individuálne. Žena počas kojenia nemusí menštruovať, to ale neznamená, že nemôže otehotnieť. Obdobie laktácie nie je antikoncepcia.