Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej dilemy. 21.7-26.7 som mala menštruáciu. Styk som mala 27.7 a 28.7 bol chránený kondómom (bol skontrolovany po styku) a vyvrcholenie mimo tela. Cyklus nemám pravidelný čiže počítanie plodných dní je u mňa takmer nemožné. Túto som mala nevolnosti, ráno som zvracala, celý deň som slabá a sem tam má napína na zvracanie. Nemôže to mať náhodou niečo s tehotenstvom? Viem že som pravdepodobne naivná, no chcem mať istotu. Neviem či je to tým že mi nesadla strava alebo práve týmto. Mám pred tým veľký rešpekt, vzhľadom na to, že mi vyšiel minulý mesiac falošne pozitívne test a odvtedy som ohľadom týchto vecí napätá.
    Ďakujem za radu a pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ak stále používate niektorú z foriem antikoncepcie a teda nepraktizujete nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Príčin nevoľností môže byť viacero. Tehotenský test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny, preto je dôležité vedieť, kedy ho realizovať v správnu dobu a nie hocikedy. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Chcem sa opýtať…

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý chcem sa spýtať som druhý krát tehotná mali mal teraz 10 mesiacov a som po akútnej sekcii..pred otehotnením mi zistili že mám zápal žalúdka…nasadili mi nolpazu a bolo dobre keďže som mala neustále silnú zahu a nadmernú kyselinu…teraz ako som tehotná nolpazu som musela vysadiť…dali mi gastrotuss a priateľ mi doniesol degan…keďže robí tiež v zdravotníctve tak mi priniesol to…no ani to mi moc nepomaha…ale mám veľké bolesti žalúdka niekedy až kŕče..každý deň zvraciam alebo ma napína a mám veľkú kyselinu…včera som dvakrát zvracala žlč od vtedy mám až kŕče v žalúdku…neviete mi prosím vás poradiť čím to môže byt? Pri prvom tehotenstve som mala čoskoro cele tehotenstvo zvracanie…????‍♀️bol to masaker ale dali sme to…ale teraz pri tomto druhom tým že som len 10 tt tak mám veľké problémy s týmto…ďakujem za každú radu…len už som zúfalá že čo robiť…nemôžem si dovoliť ísť do nemocnice na infúzie keďže aj priateľ robí v nemocnici a nemal by mi byt kto s malým momentálne…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosti, či zvracanie v I. trimestri nie sú ničím výnimočným. Vyskúšať sa môže pomerne nový preparát Xonvea, ktorý Vám vie predpísať Váš obvodný gynekológ. Je síce drahší, ale máme s ním dobré skúsenosti. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 24tt. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Kupovala som v malom miestnom obchode sladenú vodu Fanta, zdala sa mi divná chuť, aj farba. Ale asi po štvrtine flaše, ani neviem ako, lebo by ma nikdy nenapadlo kontrolovať trvanlivosť na vode, ma napadlo pozrieť na záruku, keďže v tomto miestnom obchode a bežne stáva, že predávajú veci po dátume spotreby. Voda bola po záruke skoro 3mesiace, keď som ju vylievala, mala dole usadeniny. Minulý týždeň ma bolelo brucho a nevedela som si vysvetliť z čoho, kedže som nič také nejedla. A teraz mi napadlo, že som minulý týždeň kupovala v týchto potravinách tú istú vodu, ale vtedy som ju aj celú vypila. (1,75l) Chcem sa teda opýtať, či je tam nejaké riziko, že sa nápoj skazí alebo chuť a farba sú len nejaké znaky kvality prípadne ako postupovať. Pred mesiacom som bola v nemocnici kvôli zvracaniu a hnačkovaniu, takže toto ma dosť naštvalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám spomínaná sladená voda po záruke spôsobila "iba" krátkodobé tráviace ťažkosti a nejedná sa u Vás o dlhodobé hnačky, zvracanie, či pretrvávajúce teploty, nebude to mať podľa mňa na tehotenstvo žiadny vplyv. Ak sa však v spomínanej predajni opakovane vyskytovali potraviny po dátume spotreby, je vhodné pracovníkov danej predajne upozorniť, prípadne kontaktovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ktorá sa už o nápravu postará.

  • Mokré nohavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť už dlhšie ako dva týždne zo mňa vyteká niečo ako voda ????????možno to vyznieva smiešne ale je to tak .
    Zároveň mi už 10 deň mešká menštruácia a mávam aj bolesti v oblasti vaječníkov a niekdy má napína na zvracanie , mám si urobiť tehotenský test? Alebo sa mám obrátiť na moju gynekologičku?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže sa u Vás vyskytovať hojný vodnatý výtok, ktorý môže znamenať infekciu, ktorá môže mať vplyv aj na menštruačný cyklus. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Žlčníkové kamene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 18tt. Pri sone brušnej dutiny mi našli v žlčníku kamienky, v správe sa píše "početné drobné lithy v lumene cholecysty do 3-5 mm", minulý rok tam neboli. Zatiaľ som nijaké problémy nemala, iba na začiatku tehotenstva, keď som ešte nevedela, že som tehotná, sa mi stalo, že som mala silné kŕče v celom bruchu, hnačku, trochu zimnicu, pocit na zvracanie, raz som zvracala, predtým som bola behať a začalo to krátko po návrate z behu ( večer som jedla vlašské orechy). Trvalo to celé cca 2-3 bodiny, o pár dní sa to zopakovalo ešte raz. Robila som si aj test, bol pozitívny, myslela som, že to je z tehotenstva, teraz mám však pochybnosti či to nemohol byť už žlčníkový záchvat. Odvtedy sa nič také nezopakovalo. Hrozia mi vážnejšie problémy a komplikácie počas tehotenstva? Mám z toho veľké obavy.
    Okrem toho mi na slezine našli 8 mm hemangiom, môže s tým byť počas tehu nejaký problém? Obvodná doktorka spomínala, že ma možno gynekológ bude chcieť poslať ešte na hematológiu kvôli tomu.
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa mohlo jednať o žlčníkový záchvat. Áno, je možné, že sa počas tehotenstva žlčníkový záchvat dostaví, rovnako tak je možné, že nebudete mať žiadne ťažkosti. Do budúcna nevylučujem, že bude potrebné žlčník vybrať. Niekedy sa bohužiaľ musí žlčník vybrať aj počas tehotenstva, nie je to však časté. Ak nebudete jesť jedlá, ktoré by nadmerne podráždili žlčník, tak by k žlčníkovému záchvatu nemuselo dôjsť vôbec. Nemusíte mať žiadne komplikácie ani problémy počas tehotenstva. Čo sa týka hemangiómu na pečeni, nie je to nejak raritný nález. Nemyslím si, že by to malo robiť problém počas tehotenstva. Ak už je nález zachytený, je potrebné to odsledovať. Hematologické vyšetrenie môžete mať realizované.

  • Bolesti, kŕče, nevoľnosti, zvracanie, slabá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s priateľkou sme mali nechránený styk 4 krát za posledný mesiac od jej poslednej menštruácie..ani raz som sa neukončil v nej, no po poslednom styku na druhý deň, začala mať hrozne bolesti, kŕče, bolo jej zle, zvracala, cíti sa slabo, a včera dostala menštruáciu alebo bola podľa jej slov slabá, dnes už nič nemala iba hrozne bolesti a kŕče..už nezvracala dva dni..nemá ani chut do jedla ..pán doktor je možné že je priateľka tehotná, test si nerobila ešte, navyše jej má menštruácia prísť asi tesne po novom roku, no cyklus nemá pravidelný..je teraz aj trochu chorá posledné dni..

    Mali sme raz alebo dvakrát opakovane styk jak má priateľka dokončila, som sa poutieral tak žeby nič neostalo nikde ani vo vnútri žaluďa, mohlo sa niečo týmto stať že sme po mojej ejakulácii znova mali styk ?pri styku som si istý že som nemal žiaden výtok ..čiže netuším ..

    Ospravedlnte ma ak som šiel do detailov, ale chcem aby ste mali čo najlepšiu predstavu o probléme..za skoru odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Pri meškaní menštruácie 14 dní si môže priateľka realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach odporúčam navštíviť obvodného gynekológa.