Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,452 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Žlčníkové kamene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 18tt. Pri sone brušnej dutiny mi našli v žlčníku kamienky, v správe sa píše "početné drobné lithy v lumene cholecysty do 3-5 mm", minulý rok tam neboli. Zatiaľ som nijaké problémy nemala, iba na začiatku tehotenstva, keď som ešte nevedela, že som tehotná, sa mi stalo, že som mala silné kŕče v celom bruchu, hnačku, trochu zimnicu, pocit na zvracanie, raz som zvracala, predtým som bola behať a začalo to krátko po návrate z behu ( večer som jedla vlašské orechy). Trvalo to celé cca 2-3 bodiny, o pár dní sa to zopakovalo ešte raz. Robila som si aj test, bol pozitívny, myslela som, že to je z tehotenstva, teraz mám však pochybnosti či to nemohol byť už žlčníkový záchvat. Odvtedy sa nič také nezopakovalo. Hrozia mi vážnejšie problémy a komplikácie počas tehotenstva? Mám z toho veľké obavy.
    Okrem toho mi na slezine našli 8 mm hemangiom, môže s tým byť počas tehu nejaký problém? Obvodná doktorka spomínala, že ma možno gynekológ bude chcieť poslať ešte na hematológiu kvôli tomu.
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa mohlo jednať o žlčníkový záchvat. Áno, je možné, že sa počas tehotenstva žlčníkový záchvat dostaví, rovnako tak je možné, že nebudete mať žiadne ťažkosti. Do budúcna nevylučujem, že bude potrebné žlčník vybrať. Niekedy sa bohužiaľ musí žlčník vybrať aj počas tehotenstva, nie je to však časté. Ak nebudete jesť jedlá, ktoré by nadmerne podráždili žlčník, tak by k žlčníkovému záchvatu nemuselo dôjsť vôbec. Nemusíte mať žiadne komplikácie ani problémy počas tehotenstva. Čo sa týka hemangiómu na pečeni, nie je to nejak raritný nález. Nemyslím si, že by to malo robiť problém počas tehotenstva. Ak už je nález zachytený, je potrebné to odsledovať. Hematologické vyšetrenie môžete mať realizované.

Podobné otázky

  • Lieky na žlčníkové kamene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, od 6 tt mi zistili na ultrazvuku žlčníkové kamene. Odporučili mi pri kolike užívať Nospu, ale mám pocit, že mi už nezaberá momentálne som v 21tt, koliky mávam raz za týždeň/dva týždne. Chcem sa opýtať aké iné lieky by som mohla užiť. Môj gynekológ má dovolenku a poradne idem až o 2 týždne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť môžete Buscopan. S žlčníkovou kolikou Vám ale gynekológ veľmi nepomôže.

  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať našli mi žlčnikové kamene, počula som že je najlepšie ich vybrať, lebo v tehotenstve by mi mohli robiť problem, čiže otázka znie koľko po operácii by som mohla otehotnieť ak by bola robená laparoskopicky. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme yávisí od veľkosti a dĺžkz výkonu, prosím informujte sa u lekára ,kt. vám yákrok doporučuje a má i odhad o priebehu a dĺžke
    štandartne po op.výkone je vhodné vzčkať min. jeden cyklus
    s pozdravom

  • žlčníkové kamene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    s manželom sa snažíme otehotnieť. Máme 23mesačného synčeka, ktorého stále dojčím. 9.10.2012 som vysadila cerazette ale menštruáciu som stále nedostala. Sestra na gynekológii mi odmietla dať ohľadom neprichádzajúcej menštruácie termín, vraj s tým sa nedá nič robiť a máme sa nažiť otehotnieť.
    No pred týždňom mi na sonografickom vyšetrení zistili žlčníkové kamene. Vraj nemám nič zapálené (na vyšetrení som bola lebo ma bolelo v oblasti rebier-vraj z kašlania), ale lekárka mi pred ďalším tehotenstvom odporučila ísť na operáciu a dať si ten kameň po ukončení dojčenia vybrať.
    Ešte nikdy som problém so žlčníkom nemala, v prvom tehotenstve som mala hepatopatiu a hypertenziu.
    Vo februári budem mať 34rokov a rada by som bola čo najskôr opäť tehotná. Rada by som skúsila aj tandemové dojčenie, ale to asi nebude môj prípad, kôli absentujúcej menštruácii. Aký je Váš názor? Vybrať, či otehotnieť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak chcete otehotnieť, bolo by vhodné prestať s dojčením, ak sa nedarí otehotnieť počas dojčenia. Zväčša sa potom objaví aj menštruácia a budete môcť otehotnieť. Čo sa týka žlčových kameňov, tažko sa mi k tomu vyjadruje, väčšinou male "kamienky" neškodia, no ak lekárka odporučila tieto kamene pred tehotenstvom vybrať, pôjde zrejmä o závažnejší nález, jej odporučenie by som teda rešpektovala. Pri laparoskopickom riešení je hospitalizácia minimálna.