Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 24tt. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Kupovala som v malom miestnom obchode sladenú vodu Fanta, zdala sa mi divná chuť, aj farba. Ale asi po štvrtine flaše, ani neviem ako, lebo by ma nikdy nenapadlo kontrolovať trvanlivosť na vode, ma napadlo pozrieť na záruku, keďže v tomto miestnom obchode a bežne stáva, že predávajú veci po dátume spotreby. Voda bola po záruke skoro 3mesiace, keď som ju vylievala, mala dole usadeniny. Minulý týždeň ma bolelo brucho a nevedela som si vysvetliť z čoho, kedže som nič také nejedla. A teraz mi napadlo, že som minulý týždeň kupovala v týchto potravinách tú istú vodu, ale vtedy som ju aj celú vypila. (1,75l) Chcem sa teda opýtať, či je tam nejaké riziko, že sa nápoj skazí alebo chuť a farba sú len nejaké znaky kvality prípadne ako postupovať. Pred mesiacom som bola v nemocnici kvôli zvracaniu a hnačkovaniu, takže toto ma dosť naštvalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám spomínaná sladená voda po záruke spôsobila "iba" krátkodobé tráviace ťažkosti a nejedná sa u Vás o dlhodobé hnačky, zvracanie, či pretrvávajúce teploty, nebude to mať podľa mňa na tehotenstvo žiadny vplyv. Ak sa však v spomínanej predajni opakovane vyskytovali potraviny po dátume spotreby, je vhodné pracovníkov danej predajne upozorniť, prípadne kontaktovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ktorá sa už o nápravu postará.

Podobné otázky

  • Stredná dysplázia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    koncom mája som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa. Povedal mi, že je všetko v poriadku avšak v aplikácii mojej zdravotnej poisťovne som si po tomto vyšetrení našla zapísané v zdravotnej karte, že mám strednú dyspláziu krčka maternice. Bola som sa u gynekológa opýtať čo to znamená, ale on mi len zopakoval, že výsledky sú v poriadku. Som aj očkovaná proti HPV. Myslíte si, že by som si mala dať zopakovať stery alebo prekonzultovať výsledky s iným/novým gynekológom? Znamená stredná dysplázia krčka maternice začínajúcu rakovinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe pojmu “stredná dysplázia krčka maternice” sa nedá bližšie vyjadriť ku konkrétnemu nálezu. Stredná dysplázia krčka maternice zahŕňa viacero možných nálezov, je to široký pojem. Veľkou výhodou je to, že ste očkovaná proti HPv. Keďže však nepoznám konkrétne výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa na konkrétny nález. Samozrejme, ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o vysvetlenie mamografie.

    koza je primeranej hrubky. Bilat su pocetne bodove bilat tč. benigne a vpravo 25mm od mamilly v DMQ skupinove 6x4 mm hranicneho typu. Oneskorena involúcia ako ferftílny typ, bilat je hrubšia a drobnonodulovaná početná žľaza temer vo všetkých kvadrantoch. V moduloch do 8 mm vs cysty alebo adenoid. formácie. V MQQ len započatá tuková prestavba. Kresba podporného tkaniva je primeraná. V axilách bez path rtg tieňov.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závere vyšetrenia by mal byť popísaný výsledok a zhodnotenie nálezu v hodnotiacej klasifikácii BI-RADS. Keďže nie som rádiológ, na základe opisu Vám neviem povedať, ako bol nález vyhodnotený a uzavretý, preto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov realizujúcich mamografické vyšetrenie, ktorí sa Vám k tomu museli vyjadriť. Pri nejasnostiach je vhodné sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, prípadne cestou obvodného gynekológa skonzultovať nález.

  • Zapal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň a ešte by som sa rada spýtala , volali mi teraz od dr ze z cytologie vyšiel zapal , nejaké zápalové hodnoty .
    Mohol aj zapal spôsobiť ze sa prestalo vyvíjať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa nedá bližšie objektívne vyjadriť. Áno, nevylučujem, že infekcia mohla spôsobiť potrat. Najvhodnejšie je sa pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Hrčka v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som na začiatku tehotenstva, na prvú kontrolu idem až o týždeň. V posledných dňoch ma veľmi bolela slabina na nohe na pravej strane, kde som si nahmatala podkožnú Hrčka a dnes sa mi objavila bolestivá biela Hrčka na pysku ohambia tiež na pravej strane a mám to veľmi opuchnuté. Chcem sa informovať, čo to môže byť a či to je nejako nebezpečne pre bábätko. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť k príčine ťažkostí. Podľa opisu si nemyslím, že je zárodok ohrozený, ale takto sa Vám neviem viac vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť, pripadne stanoviť ďalší postup.

  • Hcg sa nezvyšuje ani neznižuje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať. Manželka si robila testy 10.8. druhú čiarku nebolo poriadne vidno. Navštívila gynekológa a z krvi potvrdil tehotenstvo, hcg 173. Dnes si urobila test a vidno už poriadne druhú čiarku ale dnes z krvi povedal doktor že hcg je 175. Sám tomu nechápe prečo sa to ani nezvyšuje ani neznižuje. Neviete nám náhodou pomôcť čo to znamená. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných príčin je viacero. Nedá sa vylúčiť ani patologické tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak manželka nemá ťažkosti, je potrebné USG nález, ako aj beta HCG skontrolovať o pár dní. V prípade, že si obvodný gynekológ nebude vedieť dať rady, odošle manželku na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.