Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Odpovedám na vašu odpoveď ohľadom tabletky po a operácie.
    Diagnózu sa volá benígna dysplázia prsníka a hormonálnu antikoncepciu som užívala ale musela som ju mesiac pred operáciou vysadiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať lekárov zdravotníckeho centra, kde ste sledovaná a kde je plánovaná Vaša operácia. Myslím si, že jednorázové užitie tabletky núdzovej antikoncepcie operačný výkon neovplyvní, je však vhodné o tom informovať vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Chcem sa spýtať ohľadom tabletky po.
    Mala som pohlavný styk s priateľom v sobotu a stalo sa nám,že sme nestihli vytiahnuť..
    Chcem si dať tabletku po,lenže o 2 týždne ma čaká operacia prsníka a neviem či môžem užiť tabletku.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného, či prerušovaného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak ste mali nechránený pohlavný styk v sobotu, posledným možným dňom na užitie núdzovej tabletky hormonálnej antikoncepcie, ktorá sa dá užiť do 72 hodín je dnes. Užitie tabletky núdzovej antikoncepcie neovplyvní možnosť operačného výkonu. Keďže však nepoznám okolnosti, diagnózu ani druh operačného výkonu, či u Vás nie je kontraindikovaná hormonálna antikoncepcia skrz diagnózy, ktorú máte v súvislosti s ochorením prsníka, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pohlavný styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať mali sme s partnerom chránený pohlavný styk v 9ty deň cyklu po vytiahnutí ostal kondóm vo mne ale tak že trčal von a nebol problém ho vôbec vytiahnuť ale obshahoval ejakulát či je šanca otehotnieť. A či existuje iný spôsob ako tabletka po ak to bude potrebné pretože nemôžem prijímať kortikoidy.
    Za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol kondóm neporušený, za daných okolností Vás chránil pred otehotnením. Preto si myslím nie je dôvod užiť tabletku núdzovej antikoncepcie.

  • tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v noci z 10.2. na 11.2. som mala nechránený pohlavný styk, avšak s tým, že nedošlo k vyvrcholeniu do pošvy. Mávam kratší menštruačný cyklus cca 21 dní a mala som ju dostať 11.2. avšak neprišla, aj keď som mala podobné bolesti aj pocity ako keby som ju mala dostať. Nemala som z toho celkovo dobrý pocit, tak som 12.2. užila tabletko po Apreg približne 39 hodín po styku a približne 2 hodiny po užiťí sa dostavilo krvácanie a aj bolesti aké mávam keď mávam menštruáciu. Myslíte si, že sa môže jednať o menštruáciu alebo je to spôsobené tabletkou? Poprípade, kedy by bolo vhodné ísť k lekárovi alebo realizovať test, aby som mohla vylúčiť tehotenstvo? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Spomínané krvácanie môže byť v dôsledku užitia spomínanej tabletky núdzovej antikoncepcie, mohla sa Vám však tiež dostaviť menštruácia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test teraz nemá určite zmysel realizovať. Bol by negatívny. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám na Vás otázku či je nutné zobrať tabletku po ? Dnes som 22. dni cyklu a kondóm nám praskol ale priateľ sa neurobil do kondómu. Po prasknutí sme styk prerušili. Mám celkom pravidelný 29 dňový cyklus .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k pretrhnutiu kondómu a v momente pretrhnutia ste styk ukončili, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od viacerých okolností. Definitívne rozhodnutie užiť tabletku je na Vás. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tabletka po apreg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S priateľom sme mali v utorok styk, chránený,no kondóm praskol, no hneď na to partner vytiahol bolo to pár sekund. Nevyvrcholil do mňa. Bol to 24 deň môjho 31 dňového cyklu. Na ďalšie ráno ( do 15 hodín) som užila tabletku po - Apreg z lekárne. Nemusím sa už obávat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tabletku ste užili načas a za daných okolností si myslím, že tehotná nebudete. Odsledujte si to.