Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohlavný styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať mali sme s partnerom chránený pohlavný styk v 9ty deň cyklu po vytiahnutí ostal kondóm vo mne ale tak že trčal von a nebol problém ho vôbec vytiahnuť ale obshahoval ejakulát či je šanca otehotnieť. A či existuje iný spôsob ako tabletka po ak to bude potrebné pretože nemôžem prijímať kortikoidy.
    Za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol kondóm neporušený, za daných okolností Vás chránil pred otehotnením. Preto si myslím nie je dôvod užiť tabletku núdzovej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, zaujíma ma, či s partnerom môžeme mať nechránený pohlavný styk a môže sa do mna urobit, keď som 3 mesiace po sterilizacii. Bojím sa, že by som mohla opäť otehotniet. Ďakujem, pekný vecer

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola u Vás realizovaná sterilizácia (či už vo forme podviazania alebo odstránenia vajíčkovodov), ste chránená pred otehotnením a teda môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Panenská blana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa iba opýtať mám 14 rokov a dneska keď som prišla domov tak som mala v nohaviciach krv nemala som pohlavný styk s priateľom som ešte stále panna iba som sa v to ráno upokojovala prstami je možné že som si pretrhla blanu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia môže byť viacero. Môže sa jednať aj o mechanické podráždenie, ako aj o začínajúcu menštruáciu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej dilemy. 21.7-26.7 som mala menštruáciu. Styk som mala 27.7 a 28.7 bol chránený kondómom (bol skontrolovany po styku) a vyvrcholenie mimo tela. Cyklus nemám pravidelný čiže počítanie plodných dní je u mňa takmer nemožné. Túto som mala nevolnosti, ráno som zvracala, celý deň som slabá a sem tam má napína na zvracanie. Nemôže to mať náhodou niečo s tehotenstvom? Viem že som pravdepodobne naivná, no chcem mať istotu. Neviem či je to tým že mi nesadla strava alebo práve týmto. Mám pred tým veľký rešpekt, vzhľadom na to, že mi vyšiel minulý mesiac falošne pozitívne test a odvtedy som ohľadom týchto vecí napätá.
    Ďakujem za radu a pochopenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, ak stále používate niektorú z foriem antikoncepcie a teda nepraktizujete nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Príčin nevoľností môže byť viacero. Tehotenský test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny, preto je dôležité vedieť, kedy ho realizovať v správnu dobu a nie hocikedy. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.