Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mamografia

    , Autor: Daniela19831231

    Dobry den,
    Kedze som nedavno prekrocila vek 40 rokov, bola som na svojej prvej mamografii. Na USG prsnikov chodim uz niekolko rokov a rozne cysty som mala vzdy. Moj nalez po mamografii: Koza primeranej hrubky, bilat bez path kalcifikatov. benig. Fertilny typ, pocetna, hrubsia a nepravidelne modulovana pruhovoskvrnita zlaza je v HLQ a centralne. Bilat su moduly do 1cm vs cysty a BMD adenoza v HLQ 1.dx. a centralne 1.sin. Kresba podporneho tkaniva je primerana. V axilach bez path rtg tienov. Zaver: Fertilny typ, noduly vs cysty BMD adenoza v HLQ 1.dx a centralne 1.sin BIRADS 3     Doporucenie USG o 2 mesiace

    Chcela by som sa opytat na vysvetlenie ci nalez znamena zle vysledky

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre mamológa. Označenie BI RADS 3 znamená pravdepodobne benígny (nezhubný) nález (riziko malignity menšie než 2 %). Nález však nie je úplne v norme, preto je vhodné sledovanie. Bola Vám odporúčaná kontrola, ktorú odporúčam absolvovať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Bolesť prsníka + uzliny v podpazuší

    , Autor: Kejty-Rus

    Dobrý deň pán doktor,

    mám taký problém, už v júni ma začal bol jeden prsník, ktorý má bolí doteraz, ale začne bolieť stále len týždeň pred menštruáciou. Prvý deň menštruácie bolesť zmizne. Bolesť pociťujem pri dotyku aj pri rýchlejšej chôdzi.
    Bola som v júli na USG, pani doktorka nenašla nič. Tak ma pani gynekologička poslala na ortopédiu, že to môže byť z chrbtice. Na ortopedické vyšetrenie mám ísť budúci týždeň.
    Avšak pozorujem na sebe už druhý mesiac, že sa mi pridružila aj bolesť uzliny v podpazuší.

    Chcem sa Vás opýtať čo mám podľa Vás urobiť? Môže byť že bolesť uzliny môže nadväzovať na bolesť prsníka? Prípadne aké vyšetrenia by som podľa Vás mala podstúpiť? Môže to byť naozaj od chrbtice? (Pravidelne cvičím, nemám obezitu, mám 28r., nepijem, nefajčím, mám dve deti 2r,6r).

    Chcem len vedieť viacero názorov, pretože sa bojím :)
    Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekný deň :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností odporúčam realizovať vyšetrenie v mamárnom centre, kde sa Vám budú vedieť mamológovia najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť. Vyšetrenie prsníkov je najvhodnejšie realizovať v čase ťažkostí. Doplniť sa na odporúčanie môže aj mamografia. Ja sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale určite to aj naďalej nepodceňujte.

  • mmg

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 40 r. a doteraz som chodila na uzv prsníkov, teraz ma doktor už poslal na mamograf. Nestačil by znovu ultrazvuk, alebo už sa "musí" na mmg po 40-tke?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, realizuje sa aj mamografia, aj ultrazvuk prsníkov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • mmg

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám otázku, či mamograf zachytí okrem prsníka aj okolie, teda aj podpazušia a tak, kedže sa tam vlastne „stlačí“ len ten prsník..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mamografia je zobrazovacie vyšetrenie prsníkov, ako aj podpazuší.

  • mamograf

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, vela sa teraz rozpráva o mamografii, názory su rozne, vraj je škodlivá a je viac na škodu ako na osoh. čo je na tom pravdy? na druhý rok budem mat 40 a čaká má prvá mamografia, doteraz som chodila na usg. Naozaj nestačí ultrazvuk? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám negatíva mamografu, ktoré by pretčili jeho výhody. Mamografia má svoje opodstatnenie a v niektorých prípadoch je jediným schopným a relevantným vyšetrením. Niekedy USG prsníkov nezachytí to, čo mamografia, preto odporúčam absolvovanie mamografie podľa plánovaných prehliadok.