Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,854 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dieťa

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa vás spýtať bývalá priateľka je tehotná naposledy som s ňou spal 9.1.2020 a ona je teraz tehotná ale gynekológ jej povedal že je v 9 týždni teraz dnes mne to vychádza že som s ňou spal pred 11 týždňami naposledy je možné že by to dieťa mohlo byť moje? Nechcem sa z toho vyzuť práve naopak ale nebol by som rád ak by som si myslel že je moje a nebude tomu tak ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám všetky informácie o menštruačnom cykle ani poslednej menštruácie expriateľky, ani všetky informácie ohľadne tehotenstva, takže jednoznačne sa Vám vyjadriť neviem, možné sú teoreticky obe možnosti. Pre jednoznačne potvrdenie treba absolvovať genetické testy, ktoré jednoznačne potvrdia alebo vyvrátia otcovstvo.

Podobné otázky

  • Cisársky rez

    , Autor:

    Dobrý večer, som v 31 týždni, v júni mám termín no obávam sa veľmi prirodzeného pôrodu. Preto by som sa chcela opýtať ako to je ak sa rozhodnem pre cisársky rez. Mohla by som byť prepustená domov ihneď po ňom ? Vzhľadom na moju situáciu si bábätko žiaľ nebudem môcť nechať, preto som rozhodnutá pre adopciu. A keďže dieťatko bude mať všetko čo potrebuje by som chcela vedieť či ja budem môcť byť ihneď prepustená. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa platnej legislatívy je možný viesť pôrod cisárskym rezom iba z medicínskej indikácie. Výnimku, kedy si môže pacientka vybrať spôsob vedenia pôrodu, ak to však okolnosti dovoľujú, je tehotenstvo po predchádzajúcom tehotenstve, kde bol pôrod vedený cisárskym rezom. Čo sa týka dĺžky pobytu v nemocničnom zariadení, aj za predpokladu, že by dieťa bolo poskytnuté na adopciu, pre Vás sa dĺžka pobytu v zdravotníckom zariadení nemení.

  • Dieťa

    , Autor:

    Chcel by som sa vrátiť ešte k otázke či to dieťa môže byť moje ak si pamätáte písal som vám že bývalá priateľka je v deviatom týždni a ja som naposledy spal pred 11 týždňami mala menštruáciu počas vianoc a potom už nie a som sňou spal 2.1.2020 a 9.1.2020 a potom už nie a ak je pravda že žena má plodné dni medzi 9 až 17 dňom po menštruácii tak mi to vychádza na mňa ale ak moze mať plodné dni aj inokedy tak to nemusím byť ja ona tvrdí že spala ešte s niekým 25.1.2020 a že to je otec ale keď je pravda že má plodné dni len medzi tým 9 až 17 dňom po menštruácii tak v tom prípade nemala plodné dni ale mne tam zas nesedí ten rozdiel 2 tyzdenny tak mi prosím poraďte ako to vlastne je ja by som si dal rád spraviť genetické testy ale momentálne to není možné keďže ona je v Čechách a ja na Slovensku a cez hranice sa nedostanem ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vzhľadom k novej okolnosti, že mala nechránený pohlavný styk 25.1. si skôr myslím, že otehotnela vtedy. Ovulácia prebieha najčastejšie na 14-16 deň cyklu, ale ako píšete, nemusí to byť tak. Takto Vám však viac nepoviem. Ak mala pravidelnú menštruáciu, dá sa porovnať prepočet trvania tehotenstva podľa poslednej menštruácie a podľa ultrazvuku. Ak bude len pár dňový rozdiel, tak otehotnela toho 25.1. Naozaj sa mi je takto veľmi ťažké objektívne vyjadriť. Osobne si myslím, že partnerka dobre vie, kedy mala menštruáciu, kedy asi ovuláciu, kedy posledný nechránený pohlavný styk a kto je asi otcom dieťaťa.

  • Pohlavná choroba

    , Autor:

    Dobrý deň
    Môj priateľ bol na vyšetrení a majú podozrenie, že môže mať chlamýdie .. ja som ale chlamýdie nemala ani žiadnu pohlavnú chorobu.. Tak sa chcem spýtať či sa dajú chlamýdie chytiť aj inak než len pohlavným stykom.. tvrdil mi že to mal ako aj malé dieťa a chytil to vzduchom
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od druhu a lokalizácii chlamýdií. Najčastejšie sú chlamýdie vrámci pohlavným orgánov, šírené najščastejšie pohlavným stykom ako pohlavne prenosné ochorenie, alebo v pľúcach, kde môžu spôsobiť chlamýdiový zápal pľúc. Keďže nepoznám bližšie okolnosti ani informácie, neviem sa bližšie vyjadriť.

  • Mykoza a dieta

    , Autor: Kativa12

    Dobry den. Meram si teplotu v posve (symptotermalna metoda), avsak mam pocit, ze mi zacina mykoza.
    Co je vsak problem, spadol mi teplomer na zem a mala ho automaticky zobrala do pusy. Musim to akutne nejak riesit? Hned som sa jej snazila vyplachnut pusinku, ale nepodarilo sa mi to uplne, kedze nema ani rok, vyplachovat pusu nevie.... Mam to nejak riesit teraz? Som z toho v strese :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na túto otázku Vám objektívne odpovedať neviem. V pošve, rovnako ako v ústach, sa nachádza veľmi veľa bakterií. Teraz s tým uz neurobíte nič Odsledujte si dieťa a v prípade teploty alebo iných ťažkostí vyhľadajte pediatra.

  • tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den p. doktor, s manzelom mame jedno dieta a velmi tuzime po dalsom. tento rok vsak byvam casto chora - vacsinou same nadchy, angina, dutiny a pod. posledne antibiotika som brala 30.8. Pred mesiacom som bola znova chora - nadcha ale bez liekov, iba vyziv. doplnky - kapucinka, C,D,B,probotika imunoglukan, zinkorot a pod. tieto veci beriem dlhodobejsie cca 2 mesiace na odporucanie imunologa. tento tyzden sa znova citim trosku slabsia ale nemam ziadne problemy, len syn ma nadchu tak som to asi znova chytila od neho. problem je v tom, ze sme s manzelom v novembri sa chceli uz pokusit o dieta ale imunologicka mi povedala ze na jar mi urobi testy a podstupim imunolo. liecbu takze tento ani buduci rok dieta nemam planovat. mam urobene takmer vsetky testy a nic sa nenaslo, obcas hemofil. chcem sa preto opytat ak by som otehotnela ci moze byt dieta ohrozene tymito virusovymi nadchami. Momentalne mam menstruaciu a mozeme sa pokusat otehotniet alebo nie a pockat? Riesime to takto uz od januara a stale si davam od choroby dostatocnu pauzu aspon tri mesiace aby sa telo spamätalo ale medzitym vzdy nieco pride. Neviem ci to nezacina byt uz aj psychicke, preto sme rozmyslali ze sa o dieta pokusime kedze posledne dva mesiace ide naozaj iba o prechladnutia ktore som sama vylezala. Spominane vyziv. doplnky sa mozu brat aj nadalej? dakujem za radu a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, imunodeficit môže u Vás v prípadnom tehotenstve spôsobovať nepríjemnosti, väčšiu náchylnosť k prechladnutiam a ochoreniam, dlhšiu rekonvalescenciu, bez možnosti užívania antibiotík, hlavne v I. a II. trimestri. Neprináleží mi ale hodnotiť imunologické vyšetrenia, ktorých výsledky ani nepoznám. Ak chcete otehotnieť, zabrániť Vám v tom nemôže ani imunologička. Výživové doplnky užívať môžete, rovnako aj kyselinu listovú.