Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa čiste teoreticky spýtať pár otázok ohľadom listeriózy.
    1. Je možné sa nakaziť listeriózou aj cez vyginálny styk (orálnou stimuláciou zeny, prstami, klasicky)?
    2. Môže byť príčinou potratu v I. trimestri (v 6-7 tt)?
    3. Dá sa povedať aká je pravdepodobnosť nákazy listeriózou vo všeobecnosti a čo je najčastejšia príčina?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, listériová infekcia sa na človeka prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, najmä pri ošetrovaní, pri pôrodoch, ale aj konzumáciou tepelne nedostatočne upraveného mlieka a mliečnych výrobkov. Vstupnou bránou je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Pohlavným stykom sa listériou nenakazíte. Infekcia u tehotných v prvej polovici tehotenstva môže viesť k potratom alebo k predčasným pôrodom. V poslednom trimestri tehotenstva je nebezpečenstvo prenosu ochorenia na dieťa a vzniku tzv. vrodenej formy listeriózy. Pri dodržaní všetkých preventívnych opatrení, či hygienických štandardov je pravdepodobnosť nákazy listériou pomerne nízka.

Podobné otázky

  • Toxopl./ listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    prosím Vás je možné nakaziť sa toxoplazmózou alebo listeriózu aj cez pošvu? Napr. ak by som tieto baktérie (alebo čo to je) mala
    na neumytých rukách zo záhrady a zabudla si ich umyť a vnikla nimi do pošvy? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem o tom, že by takýmto spôsobom bol niekedy popísaný prenos týchto parazitov. Nebezpečná je najmä konzumácia nedostatočne umytej zeleniny, či ovocia, ako aj konzumácia surového mäsa.

  • Toxoplazmoza,listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v stredu som zjedla šunkovú žemľu s listovým šalátom z reštaurácie a v piatok mi bolo na vracanie ale nevracala som...v noci prišla horúčka a postupne bolesť hrdla a nádcha som 30tt na pohotovosti my dali penicilín 750 na 10 dní a obvodný lekár mi povedal že ak by to bola listerióza alebo toxoplazmóza mala by som pretrvávajúce črevné problémy ale ja som čítala že sa tieto choroby môžu u tehotných prejaviť ako chrípka...čo si o tom myslíte? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bude mať lekár podozrenie na listeriózu alebo toxoplazmózu, vedia Vám realizovať potrebné testy a vyšetrenia.

  • Listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 7.tyzdni tehotenstvo a v nevedomosti som si v reštaurácii dala halušky s bryndzou.
    Po negatívnych reakciách okolia som celkom prepadla obavám.
    Prosím Vás, ako by som mala postupovať, keďže vraj včasné odhalenie prípadnej nákazy sa dá podchytiť? Po akom čase je vhodné ísť na testovanie, keďže inkubačná doba môže byť dlhá a prejavy sa nemusia dostaviť?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neprepadávajte obávam. Je pomerne malé riziko, že práve vo Vašej porcii sa nachádzali listérie. Inkubačná doba je v rozmedzí 3-70 dní, najčastejšie okolo 3 týždňov. Dá sa realizovať aj domáci test vyšetrenia stolice na listériu. Vyhýbajte sa hlavne nepasterizovaným mliečnym výrobkom a surovej listovej zelenine, či tepelne neopracovaným výrobkom.