Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HPV

    , Autor: m-artina

    Dobry den, vo vysledkoch cytologickeho vysetrenia mi vysiel virus hpv s lahkou dysplaziou. Dostala som pokyn prist o pol roka znova na rozsirene vysetrenie, ktore si treba priplatit. Vela informacii som vsak nedostala jedina odpoved bola, ze “v zasade sa s tym nic nerobi, iba treba prist znova na rozsirene vysetrenie.” Pocas vysetrenia som mala vsak aj dost silnu mykozu. Netusim, kde som k tomuto virusu prisla nakolko mam staleho partnera uz 5 rokov. Tento mesiac sme sa rozhodli pre babatko preto ma zaujima ci ma tento virus nejaky vplyv na otehotnenie a snahu o dieta. Za odpoved vopred dakujem. Pri preventivnej prehliadke mi doktorka povedala, ze mam maternicu naopak na akekolvek moje otazky vsak odpovedala mavnutim ruky co ma dost zaskocilo. Pre mna ako zenu, ktora sa rozhodla pre prve dieta je takyto pristup zarazujuci, nakolko by clovek cakal viac informacii v takejto chulostivej situacii.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri výsledku LSIL alebo CIN 1 je postup taký, že sa odporúča kontrola cytológie o 6 mesiacov. HPV infekciou trpí každá druhá žena, či muž, závisí však od typu HPV vírusu. Ak nie ste očkovaná, odporúčam sa zaočkovať Gardasil 9 alebo obdobnou očkovacou látkou. Niekedy HPV infekcia nízkorizikovými typmi HPV odíde tak ako prišla, ale treba to určite odsledovať. Maternica naopak znamená len menej častý sklon maternice, nie je to však patológia, netrápte sa tým a toto neriešte, vplyv na tehotenstvo to nemá. Pokračujte v intenzívnom snažení sa o potomka.

Podobné otázky

  • Hpv vírus

    , Autor: micuska343

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, nakoľko mi diagnostikovali genitálne bradavice. Dá sa to vyliečiť alebo vírus ostáva v tele už natrvalo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na typ vírusu HPV ktorý spôsobuje condylómy, na tento typ vírusu už budete mať vytvorené protilátky. Vírus sa však môže reaktivovať a najmä pri poklese imunity sa bradavice môžu vytvoriť opäť. Najúčinnejšou prevenciou proti vírusom HPV je očkovanie proti HPV, ktoré odporúčam.

  • HPV očkovanie

    , Autor: Beátka52

    Dobrý deň. Uvažujem nad očkovaním proti HPV vírusu. Som dospelá, sexuálne aktívna, partnera mám stáleho už 3 roky. Skríning krčka maternice som mala pri preventívnej prehliadke, pred 5 mesiacmi v poriadku. Je potrebné pred samotným očkovaním ešte nejaké vyšetrenie ale vytery u gynekológa? Vopred srdečne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné žiadne vyšetrenie. Očkovať sa môžete prakticky hocikedy. Pre plnú, celoživotnú, ochranu sú potrebné 3 dávky očkovacej látky.

  • HPV.

    , Autor: Zuzi 1987

    Dobry den. Mam poz. Hpv 16,18,31,33, 35......68. Vsetky vysoko rizikove. Bola som na kolposkopickom vysetreni a tam mi napisali bodkovanie 12-15. Mozete mi to prosim.vysvetlit.? Spodna cast brucha ma stale boli an mimo mestr. Medzi dvoma menst. Mam obcas krvacanie a pri odberoch vzorkách som tiez velmi krvacala. Zacala som uzovat HPVirin 3 mesacna kura. Ako dalej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bodkovanie patrí medzi najčastejšie abnormálne kolposkopické nálezy, ktoré vidí lekár na krčku pohľadom cez kolposkop. Keďže však nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Konizacia

    , Autor: ovaaa

    Dobrý deň som po konizácii ešte v liečení. Konizácii mi robili na základe biopsie z krčka maternice s výsledkom CIN3. HPV testy mi nerobili ale predpokladám, keďže výsledok bol z biopsie taký aký bol tak by bolo pozitívny.
    Mám stáleho partnera a zaujíma ma ako žiť sexuálne ďalej. Musíme doživotne používať ochranu, byť bez orálu? Ak ja som vyliečená po konizácii a partner má hypoteticky HPV, keďže sme sexuálne žili , čo sa samozrejme nedá liečiť môžem od neho dostať HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa nedá veľmi podrobnejšie vyjadriť k stavu. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV! Ak boli konizáciou odstránené všetky zmenené bunky, ste prakticky vyliečená. Na HPV typy, ktoré Vám predpokladám spôsobili zmeny buniek krčka maternice už máte vytvorené protilátky. Stále je však viacero vysokorizikových, či stredne rizikových HPV typov, ktoré Vám ešte môžu poškodiť. Ako som už spomínal, nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani všetky potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hpv infekcia

    , Autor: Basilica

    Dobrý deň mam otázka bola som na preventívnej povedal ze mam zmenu že test pošle na onkológiu a ze mam tri týždne čakať pred rokom som nemala nič len mi zobral ster za týždeň boli negatívne výsledky co mam od toho čakať
    Povedala ze ak to bude zle a veľmi zle ma budú kontaktovať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám bol realizovaný cytoster z krčka a nález bol v poriadku, nevidím dôvod na realizáciu HPV typizácie. Ak sa však Vášmu obvodného gynekológovi niečo nezdalo a bol Vám realizovaný ster na HPV, je potrebné vyčkať na výsledky. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.