Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,489 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém.

    , Autor: ludmila1

    Dobrý večer, MUDr. Lenka Reismüllerová,

    prednedávnom som si na základe jedného článku uvedomila svoj problém, ktorému som dovtedy nevenovala akúsi pozornosť. Ide o problém " vpáčenej bradavky", vedela som že niečo nie je v poriadku, avšak nie že ide o akúsi chybu, pričom to môže byť prekážka aj pri kojení v budúcnosti. Chcem sa opýtať, dá sa tento problém riešiť akousi cestou ?

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade je nutné rozlišovať či ide o jednu vpáčenú bradavku alebo obe. V prípade, že sú obe symetricky vpáčené ide zväčša o vrodenú záležitosť, a týka sa mnohých žien pred pôrodom. Zatiaľ si vôbec nemusíte robiť starosti, po pôrode sa tento problém zväčša upravuje.

Podobné otázky

  • Rakovina prsníka

    , Autor: Dobka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak by som dobre zvládali chemoterapiu, 6x budem chodiť 1x za 3 týždene, je možné v priebehu tých 3 týždňov vycestovať autom do Talianska na 3 noci? Máme to booknuté, ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od toho, ako sa budete cítiť. Je to však otázka pre ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, okolnosti, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť. Nie je v mojej kompetencii dať Vám povolenie, či odsúhlasiť vycestovať. Nemusel by to však byť problém. Každý znáša chemoterapiu inak.

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodné dní

    , Autor: Strom

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať počas plodných dní som mala 2x pohlavný styk s dvomi mužmi. S prvým sme použili kondóm bol celú dobu dobre nasadený a chlap sa dokončil mimo a vyzeralo to, že kondóm je nepoškodený čiže by sa z tohto princípu nemalo nič stať nie ? Pretože s druhým som mala prerušovanú súlož, keďže pripadne tehotenstvo by nebol problém. Pointa tejto otázky znie, že keď sme použili kondóm a dokončenie bolo mimo (rukou) nemala by tam byť žiadna šanca na otehotnie ?

    Ďakujem, za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Cestovanie v tehotenstve

    , Autor: Nikca89

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci je v poriadku cestovat v druhom mesiaci tehotenstva 12tt, na Maledivy. Dovolenku sme kupovali este pred tym ako som otehotnela, storno uz nie je mozne. Nemam ziadne problemy ani nevolnosti. Je to velke riziko?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre cestovanie v tehotenstve je vo všeobecnosti najvhodnejší a najbezpečnejší II. trimester. Do 16. týždňa sa dlhé lety vo všeobecnosti veľmi neodporúčajú, sú však ženy, ktoré ani nevedia, že sú tehotné a absolvujú podobné exotické dovolenky bez akéhokoľvek vplyvu na tehotenstvo. Teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpí výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne ani v lietadle to nebude najkomfortnejšie. Počítať sa musí so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež ženu môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, či iné ochorenia. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak však boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemáte žiadne ťažkosti a nejedná sa o rizikové tehotenstvo, nemal by to byť problém. Ak však o tom nie ste presvedčená alebo sa na takú cestu necítite, nevydávajte sa na takú dlhú cestu. Je vhodné to skonzultovať aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • bolestivá hrčka

    , Autor: RENNyk

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Mám veľmi chúlostivý problém. V auguste minulého roku som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľkou bolesťou a opuchom vo vagíne. Začalo to hrčkou vo veľkosti hrášku, ktorá sa behom pár dní dostala do veľkých rozmerov a bolesti, že som nevedela ani chodiť, dokonca som skolabovala museli ma oživovať. V nemocnici ma hospitalizovali bola som tam týždeň. Dostávala som kvôli veľkej bolesti infúzie oblbováky že som až rozprávala z cesty.( spätná väzba od rodiny po návrate domov) Po troch dňoch liečby kedy prišli aj výsledky z odberov a vzoriek (všetko bolo v norme) ma lokálne umrtvili a narezali abces vo veľkosti vajca a všetko postupne vyčistili mala som drenáž...ľadovanie, sprchovanie silné antibiotiká ale úľava, bola som šťastná, že bude konečne dobre. Diagnóza bartolinyho žľaza. Po dvoch mesiacoch som bola hospitalizovaná znova s rovnakým problém, Znova infúzie a tak ďalej ale oprava, že to nebola bartolinka ani v prvom prípade nebola, ale je to žľaza, ktorá je upchatá a deje sami to opakovane. Musím si to ľadovať nemôžem chodiť do práce lebo inač to naberie pôvodné rozmery ale tá hrčka tam stále je a bolí šialene. Nemôžem vykonávať žiadnu fyzickú námahu turistika, yoga .... Opakuje sa jej to takmer každý druhý týždeň. Stále antibiotiká, kortikoidy ibalgin od bolesti. Nepomáha to však. Bola mi navrhnutá operácia, avšak je tam veľké riziko, že je to veľmi miniatúrne a že pokiaľ by bol poškodený nerv tak sa preruší citlivosť, bude to paralyzované... alebo sa naučiť s tým žiť....Chcem poprosiť o radu či ste sa s niečím takým už stretli, čo mám robiť aby som tento dosť chúlostivý problém vyriešila. Ovplyvňuje to naozaj všetko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu sa Vám bez videnia nálezu a poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení, okolností predchádzajúcich zákrokov neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa naozaj nejedná o absces Bartholiniho žľazy, ktorú je v prípade opakovaných zabscedovaní potrebné odstrániť celú, neviem takto povedať, o akú inú žľazu by sa jednalo. Cysta veľkosti vajca nevznikne z každej "upchatej" žliazky. Najčastejšie sa naozaj jedná o cystu, či absces Bartholiniho žľazy, ktorú, ak sa problém opakuje a je opakovane prítomná cysta, či priamo absces, je potrebné odstrániť celú. Verím Vám, že máte ťažkosti, je to nepríjemná a bolestivá záležitosť. Takto Vám však viac neviem povedať. Podľa mňa, ak sa Vám problém opakuje každý druhý týždeň, čo je extrémne často, bude potrebné realizovať chirurgický zákrok. Celkom mi nie je jasné, o aké prerušenie nervu by malo ísť. Zase sa však vrátim na začiatok, že bez videnia nálezu a poznania okolností, čí výsledkov vyšetrení sa nedá bližšie vyjadriť.