Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém.

    , Autor: ludmila1

    Dobrý večer, MUDr. Lenka Reismüllerová,

    prednedávnom som si na základe jedného článku uvedomila svoj problém, ktorému som dovtedy nevenovala akúsi pozornosť. Ide o problém " vpáčenej bradavky", vedela som že niečo nie je v poriadku, avšak nie že ide o akúsi chybu, pričom to môže byť prekážka aj pri kojení v budúcnosti. Chcem sa opýtať, dá sa tento problém riešiť akousi cestou ?

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade je nutné rozlišovať či ide o jednu vpáčenú bradavku alebo obe. V prípade, že sú obe symetricky vpáčené ide zväčša o vrodenú záležitosť, a týka sa mnohých žien pred pôrodom. Zatiaľ si vôbec nemusíte robiť starosti, po pôrode sa tento problém zväčša upravuje.

Podobné otázky

  • Krv v moci

    , Autor: Blazena

    Dobrý deň chcem sa opýtať prišli mi výsledky ohľadom krvy v moci chcem sa opýtať čo to znamená strašne sa bojím toho ďakujem ????

    Leucocytes 40 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Erythrocytes 90 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Epithelial 30 x10 ^6 /L

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krv v moči nie je gynekologický problém. Nemusí sa jednať o nič vážne. Pravdepodobne máte zápal močových ciest. Je vhodné dovyšetrovať cievkovaný moč, ako aj kultivačné vyšetrenie moču. Je to skôr otázka na urológa. Gynekológ Vám s tým veľmi nepomôže.

  • Rakovina prsníka

    , Autor: Dobka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak by som dobre zvládali chemoterapiu, 6x budem chodiť 1x za 3 týždene, je možné v priebehu tých 3 týždňov vycestovať autom do Talianska na 3 noci? Máme to booknuté, ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od toho, ako sa budete cítiť. Je to však otázka pre ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, okolnosti, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť. Nie je v mojej kompetencii dať Vám povolenie, či odsúhlasiť vycestovať. Nemusel by to však byť problém. Každý znáša chemoterapiu inak.

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodné dní

    , Autor: Strom

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať počas plodných dní som mala 2x pohlavný styk s dvomi mužmi. S prvým sme použili kondóm bol celú dobu dobre nasadený a chlap sa dokončil mimo a vyzeralo to, že kondóm je nepoškodený čiže by sa z tohto princípu nemalo nič stať nie ? Pretože s druhým som mala prerušovanú súlož, keďže pripadne tehotenstvo by nebol problém. Pointa tejto otázky znie, že keď sme použili kondóm a dokončenie bolo mimo (rukou) nemala by tam byť žiadna šanca na otehotnie ?

    Ďakujem, za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Cestovanie v tehotenstve

    , Autor: Nikca89

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci je v poriadku cestovat v druhom mesiaci tehotenstva 12tt, na Maledivy. Dovolenku sme kupovali este pred tym ako som otehotnela, storno uz nie je mozne. Nemam ziadne problemy ani nevolnosti. Je to velke riziko?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre cestovanie v tehotenstve je vo všeobecnosti najvhodnejší a najbezpečnejší II. trimester. Do 16. týždňa sa dlhé lety vo všeobecnosti veľmi neodporúčajú, sú však ženy, ktoré ani nevedia, že sú tehotné a absolvujú podobné exotické dovolenky bez akéhokoľvek vplyvu na tehotenstvo. Teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpí výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne ani v lietadle to nebude najkomfortnejšie. Počítať sa musí so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež ženu môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, či iné ochorenia. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak však boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemáte žiadne ťažkosti a nejedná sa o rizikové tehotenstvo, nemal by to byť problém. Ak však o tom nie ste presvedčená alebo sa na takú cestu necítite, nevydávajte sa na takú dlhú cestu. Je vhodné to skonzultovať aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.