Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cestovanie v tehotenstve

    , Autor: Nikca89

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci je v poriadku cestovat v druhom mesiaci tehotenstva 12tt, na Maledivy. Dovolenku sme kupovali este pred tym ako som otehotnela, storno uz nie je mozne. Nemam ziadne problemy ani nevolnosti. Je to velke riziko?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre cestovanie v tehotenstve je vo všeobecnosti najvhodnejší a najbezpečnejší II. trimester. Do 16. týždňa sa dlhé lety vo všeobecnosti veľmi neodporúčajú, sú však ženy, ktoré ani nevedia, že sú tehotné a absolvujú podobné exotické dovolenky bez akéhokoľvek vplyvu na tehotenstvo. Teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpí výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne ani v lietadle to nebude najkomfortnejšie. Počítať sa musí so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež ženu môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, či iné ochorenia. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak však boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemáte žiadne ťažkosti a nejedná sa o rizikové tehotenstvo, nemal by to byť problém. Ak však o tom nie ste presvedčená alebo sa na takú cestu necítite, nevydávajte sa na takú dlhú cestu. Je vhodné to skonzultovať aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

Podobné otázky

  • Let

    , Autor: VL95

    Dobry den a dakujem Vam za predoslu odpoved. Este by som sa rada opytala jednu otazku.:)
    Mame ist na dovolenku lietadlom, budem vtedy v 10tt, tehotenstvo zatial bez problemov. Moja lekarka odpoveda na let pocas tehotenstva odpovedou, ze je to na vlastnu zodpovednost, takze som na vazkach:). Co si o tom myslite? Je niekde potvrdene, ze let v prvom trimestri je nebezpecny a moze sposobit potrat? Alebo sa nestresovat a mysliet na to,ze ked je matka stastna, tak aj babatko? Ide o 2hod.let.
    Dakujem krasne za ochotu a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná, a ak trpíte výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne Vám ani v lietadle nebude veľmi dobre. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu, a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá ženám, najmä s oslabenou imunitou, môže spôsobiť prechladnutie aj iné infekčné ochorenia. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak sa ale cítite dobre a nemáte žiadne zdravotné komplikácie a ťažkosti, krátky let by ste mali zvládnuť. Za ideálny čas na lietanie v tehotenstve a na cestovanie v tehotenstve všeobecne sa považuje druhý trimester, obdobie od 14. - 27. týždňa tehotenstva. V tomto období je riziko potratu alebo predčasného pôrodu minimálne.