Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • testosteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    mám asi hloupou otázku, ale snad pochopíte mou obavu a odpovíte mi na ní. Jelikož mám zvýšenou citlivost na mužské hormony a rostou mi více chloupky, mám obavy z orálního sexu. Bojím se, aby se mi při vyvrcholení nedostal do těla mužský testosteron, který by podpořil další růst chloupků. Je to možné? Nebo ženské tělo reaguje jen na ženský testosteron? Děkuji za odpověď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tohto sa naozaj nemusíte obávať, na jednej strane sú to stopové hodnoty, na strane druhej po orálnom sexe s ejakuláciou by bol hormón deaktivovaný tráviacimi šťavami.

Podobné otázky

  • Problém s libidom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň , pri druhom tehotenstve som začala mať problémy s libidom a po pôrode mi ostali , už je to 10 mesiacov a moje libido je na bode mrazu. Viete mi poradiť či existujú nejaké doplnky na zvýšenie ? Na trhu je toho veľa a neviem čo z toho je aj účinné . Skúšala som zatiaľ len nejaký čaj ktorý by mal posilňovať libido ,pila som ho pravidelne 3 mesiace ale účinok žiadny ...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin straty libida môže byť viacero. Nepoznám však všetky informácie a okolnosti. Ak ešte dojčíte, počas dojčenia sa znižujú hladiny estrogénu, ktorý zabezpečuje lubrikáciu a elasticitu pošvy, čo môže viesť k bolestivosti pri styku. Dojčenie tiež zvyšuje hladinu prolaktínu, ktorý potláča libido a znižuje testosterón. Niektoré ženy mávajú po pôrode stavy depresie, čo tiež znižuje libido. Navyše materské povinnosti uberajú zo spánku, vyčerpávajú, čo má negatívny dopad na sexuálny život. V takomto prípade by ste sa mali porozprávať aj so svojím obvodným gynekológom, aby sa vylúčili telesné príčiny problémov, ako aj prípadná oneskorená popôrodná depresia. Treba si uvedomiť, že dojčenie je dočasná situácia, takže po odstavení kojenia by sa to mohlo upraviť. Veľmi dôležitá je aj komunikácia s partnerom. Na trhu je viacero preparátov na podporu libida. Ak už nedojčíte, dá sa siahnuť aj po iných preparátoch, napríklad ArginMax pre ženy. Vhodné je tiež porozmýšlať aj o návšteve psychológa, prípadne aj sexuológa, ktorý sa venuje aj podobným problémom.

  • Hormóny?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Bude to pomaly rok, čo som mala problém s dlho nekončiacim krvácaním - prikladám link: https://mamaaja.sk/poradne/poradna-gynekologa/menstruacne-problemy/otazka-45835 . Pani doktorka riešila situáciu tabletkami, ktoré krvácanie zastavili (brala som ich myslím 14 dní) a následne som mala 4 mesiace nasadenú liečbu progresteronom. Menštruácia je od vysadení liekov stále nepravidelná a niekedy taká.. ako keby to ani menštruácia nebola. Na svojom tele som ale spozorovala zmeny, ktoré neviem či s tým majú niečo spoločné, no znepokojujú ma. Ako prvé sa objavilo skutočne nepekné ochlpenie pod pupkom (a trochu i nad). Posledné dni pozorujem zmeny na bradavkách. Všimla som si, že sú také.. suchšie? Chrastovité? A na pravej som si našla aj vyrážku.
    Neviem, možno riešim a všímam si na tele úplné hlúposti a zbytočne sa znepokojujem. Možno tie veci ani nemajú navzájom nič spoločné. Pani doktorka mi vtedy pred rokom povedala, že za tie výkyvy môžu hormóny a neviem či je tomu tak i teraz.
    K mojej doktorke to mám momentálne trochu ťažšie sa dostať, keďže študujem ďaleko. A tak by som sa chcela opýtať, sú tieto veci v poriadku? Súvisia nejako s liečbou, ktorú mi vtedy nastavila? Má zmysel tieto "problémy" riešiť alebo sú úplne normálne?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Vami opisované ťažkosti s najväčšou pravdepodobnosťou súvisia s hormonálnou nerovnováhou. Najvhodnejšie by bolo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vám vyšetril hormonálny profil. Podľa príznakov môžete mať väčšie množstvo testosterónu. Následne podľa výsledkov sa určí další postup, najpravdepodobnejšie nasadí hormonálna liečba.

  • Bylinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám problém s pleťou, čítala som, že tabletky z byliny saw palmetto je účinný na vyrovnanie hormónov, a zníženie testosterónu a môže pomôcť. Je to bezpečné úžívať?

    Taktiež i bylinky red clover a fenugreek.
    Čo si o tom myslíte? Môžu mať vedľajšie negatívne učinky? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, saw plameto sa používa hl.ako dopl.ličba pri prostate u mužov,
    skôr by som vyhľadala bylinné produkty vhodnejšie priamo pre ženy, existujú viaceré bylinné čaje, kt. by mohli byť vhodné
    tiež zaraďte do stravy kremík, prípadne výťažky z prasličky, dostatoťný pitný režim, vitamíny v ovocí a zelenine
    neokyselujte organizmus
    s pozdravom

  • Akné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!

    Navštívila som kožnú lekárku pre problémy s akné... Navrhla mi doplniť aj vyšetrenia ORL a gynekologické pre výlučenie fokusov. Na ORL mi rovno vypísala aj výmenný lístok, ku gynekologovi však nie... Ako mám teda postupovať? Stačí zájsť k svojmu gynekologovi a o toto vyšetrenie požiadať, alebo je potrebné nejaké "odporúčanie"? A ako sa takéto gyn. vyšetrenie líši od bežnej preventívnej prehliadky u gynekológa? Ďakujem za odpovede ;)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na návštevu gynekológa nepotrebujete výmenný lístok. Dôležité bude vyšetrenie hormonálneho profilu, pre vylúčenie zvýšenej hladiny testosterónu. Prípadne zváženie antikoncepcie s antiandrogénnym účinkom.