Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • teplota

    , Autor: odbornik6

    pani doktorka chcela by som sa spytat ked som mala rano bazalnu teplotu meranu v posve 36,5 a o hodinku neskor skocila na 37,7 co to znamena?dakujem pekne vcera som mala sostat menzes no este neprisla dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pravdepodobne to bude chyba merania, takýto rýchly vzostup teploty nič neznamená, bazálna teplota stúpa v čase ovulácie a to len o 0,5 stupňa, s tehotenstvom takýto veľký vzostup nesúvisí. Ak však bude menštruácia meškať, urobte si tehotenský test.

Podobné otázky

  • Chrípka v tehotenstve

    , Autor: Katusik1986

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o váš názor. Podstúpila som IVF+ET a po vložení blastocyty som na 3 deň dostala chrípku. Za prvých 24hodin som musela 5x užiť paralen kvôli teplotám a za ďalších 24 h som si už dala iba 2 páraleny. Potom mi horučka klesla a som ju udržala pod 38 stupňov bez liekov. Prosím vás, môže to mať nejaký zlý vplyv na plod, keď som tak veľa páralenu užila? Aká je maximálna dávka užitia paralenu v tehotenstve? Niektoré stránky uvádzajú že za 24h max 3paraleny. Dnes sa mi potvrdilo tehotenstvo, tak mam teraz strach, aby som nejako tomu plodu neublížila. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úplných začiatkoch tehotenstva to funguje na princípe “všetko alebo nič”, takže ak by došlo k poškodeniu zárodku alebo k nevhodným podmienkam na uhniezdenie, zárodok sa neudrží a opačne, ak sa má udržať, tak sa udrží a bude to v poriadku. Neužili ste extrémne veľké množstvo Paralenu a navyše ste ho užívali krátkodobo. Ak má telo horúčku, chráni sami seba, takže v prípade pretrvávajúcej horúčky by bola pravdepodobnosť otehotnenia menšia. Odsledujte si to. Tehotenstvo musí byť potvrdené USG, kde musí byť prítomná vitalita. Ak bude potvrdené vitálne tehotenstvo, je vhodné realizovať PTS (prvotrimestrálny screening). Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ako aj následne Vášho obvodného gynekológa.

  • Choroba na úplnom začiatku tehotenstva

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, aká nebezpečná je pre tehotnú ženu choroba ( nádcha, škrabanie v hrdle bolesť hlavy, bez teploty) . Užívam vitamíny a lieky,. ktoré sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, ale strašne pomaly sa z choroby dostávam. Prosím, môže to byť nebezpečné pre vývoj plodu ? V čom byť ostražitá? Ďakujem ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri platí zásada “všetko alebo nič”, to znamená že zárodku sa nemusí stať vôbec nič a naopak choroba, najmä v spojitosti s teplotami a infekciou môže spôsobiť zastavenie vývoja a potrat. Zárodok je v maternici do istej miery chránený a ľahké prechladnutie, či nádcha na tehotenstvo nebude mať vplyv. Vhodné je myslieť a vylúčiť infekciu COVID-19. Užívajte tehotenské vitamíny, dodržujte pitný režim, môžete užívať voľnopredajné spreje do nosa pre deti, či vhodné aj pre tehotné, rovnako tak môžete cmúľať voľnopredajné pastilky do hrdla. Odsledujte si to.

  • Bazálne teplota

    , Autor: Mima98

    Dobrý večer ja by som sa chcela spýtať aká je približná bazálna teplota na úplnom začiatku tehotenstva dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bazálna teplota nie je presným parametrom a nemusí byť vôbec zvýšená. Môže byť úplne rovnaká, ako v období mimo tehotenstva.

  • Listéria

    , Autor: Veve11

    Dobrý deň, chcem sa opýtať aká je možná nákaza na nejakú vážnu chorobu, ak kuracie mäso bolo krájané nožom a potom omylom tým istým neumytým nožom krájané ovocie. Ktoré som ako tehotná zjedla. Mám ísť na testy na infektologiu, ak áno po koľkých dňoch. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že mäso aj ovocie nebolo z pofidérnych zdrojov, sa vážnej choroby, či infekcie obávať nemusíte. Odsledujte si to. Pri tráviacich ťažkostiach, či teplotách môžete absolvovať vyšetrenia.

  • Ovulacia a hlien

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň. Chcela by som sa ešte spýtať.
    Musí plodný hlien znamenať ovulaciu?
    Na 14. deň cyklu som mala plodný hlien - číry, ťahavý. Ovulačný test a bazálna teplota však ukazovala, že ovulacia prebehla až 18. deň cyklu, teda 4 dni po hliene.
    Môže sa taký plodný hlien objaviť aj pred ovulaciou alebo sa stala niekde chyba?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošvový sekrét alebo cervikálny hlien nie je najpresnejšia metóda stanovenia ovulácie, pretože sa môže objaviť pred samotnou ovuláciou, ale aj po nej . Pri snažení sa otehotnieť sa preto odporúča mať nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát do týždňa počas celého cyklu, okrem menštruácie.