Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,800 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Poruchy menstruacneho cyklu

    , Autor:

    Dobry den.
    Cely zivot mavam silny menzes,mam tazku anemiu, podstupujem hematolog liecby. Prednedavnom mi zistili 3 myomy, nasadili Zoely antikoncepciu na upravu menatruacneho cyklu.
    Prvy mesiac som menstruaciu nedostala. Citila som sa dobre. Od druheho mesiaca uzivania zazivam neustale zhorsovanie stavu. Silny predmenstruacny syndrom, nevolnosti,migreny, ale hlavne rozhadzany,velmi silny a velmi bolestivy menzes.Dokonca po menzese neustale spinim,mam navaly tepla,potenie. Mam prestat antikoncepciu uzivat? Co znamena to neustale spinenie? Co by ste mi prosim odporucili? Zeny v rodine tiez neznasali hormony pred prechodom. Mam 39 rokov po 2 SC. Zeby genetika? Aky mate nazor na typ liecby bylinkami, prip.kvapky Gynex? Dakujem za akukolvek pomoc. EJ

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález myómov na maternici, ich veľkosť, lokalizáciu, dynamiku rastu, či možného vplyvu na menštruačný cyklus, je ťažké sa k nálezu bližšie vyjadriť. Čo sa týka hormonálnej antikoncepcie, samozrejme, každá hormonálna antikoncepcia má aj svoje vedľajšie, či nežiadúce účinky, medzi ktoré patrí aj nepravidelné krvácanie, či špinenie, ako aj vynechanie krvácania z vysadenia počas užívania placebo tabliet. Ak sa u Vás vyskytuje viacero nežiadúcich, či vedľajších účinkov, ktoré prevyšujú nad pozitívami užívania hormonálnej antikoncepcie, je vhodné pouvažovať o zmene preparátu, či vysadení antikoncepcie. Existuje viacero typov hormonálnej antikoncepcie, napríklad aj vnútromaternicové teliesko. Samozrejme, za predpokladu rastu myómov, pretrvávania silného krvácania a naďalej pretrvávajúcej anemizácie spôsobenej práve menštruačným krvácaním je ďalšou možnosťou hysterektómia, ktorá by jednoznačne vyriešila Vaše ťažkosti. Gynex kvapky skúsiť užívať môžete, je to voľnopredajný doplnok výživy. Myómy Vám však nezmiznú.

Podobné otázky

  • Menstruacia

    , Autor: Orakra

    Dobry vecer, dnes mi prisla menstruacia ktorá sa začala najprv hnedým výtokom a neskor to prešlo do slabo červenej krvi no bolo jej malo. Minuly mesiac mi ms meškala 9 dni no neskor prisla v klasickej intenzite. Pohlavný styk som mala naposledy 12.8. Moze to byt tehotenstvo alebo nejake hormonálne zmeny? Nejake príznaky na sebe nepozorujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, je tažké sa takto vyjadriť. Záleží aj na veku. Môže sa jednať o poruchy menstruačného cyklu na podklade premenopauzy. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, treba myslieť aj na to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj pre určenie príčiny Vašich ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta

    , Autor: Klaudihviezda

    Dobrý večer, chcela by som sa ešte opýtať, či spomínaná cysta môže spôsobovať problémy zo žalúdkom tkz nevoľnosti, ktoré už pretrvávajú dva týždne. A aká je simplexná cysta na pravom ovarii a ako rýchlo rastie, keď už tetaz ma 5 cm. Môžu sa taketo cysty menštruáciou vytratit? V prípade zväčšovania je potrebné laparoskolicke. Každý lekár má na to iný názor.
    ĎAKUJEM ZA VÁŠU ODPOVED

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, simplexná cysta je jednoduchá cysta, ktorá nemá žiadne prepážky ani septá, môže sa jednať o folikulárnu cystu, alebo cystu žltého telieska, ktorá môže spôsobiť a aj často spôsobuje poruchy menstruačného cyklu. 5 cm cysta už s najväčšou pravdepodobnosťou sama nepraskne. Takáto väčšia cysta môže mať vplyv na okolité tkanivá a môže spôsobovať či už ťažkosti s vyprázdňovaním, bolesti v podbrušku, v krížoch. Treba ju odsledovať, pri pretrvávaní bude nutné realizovať laparoskopiu.

  • Kyretaž dodatok.

    , Autor:

    Pán doktor, ďakujem veľmi pekne za dôsledne vysvetlenie ohľadom kyretáže. V piatok poobede mi volala sestrička z ambulancie, že vysledok hystologie je dobrý, že sa tam našiel maly 7 mm polyp.Mam aj male myomy do 2 cm, ktore mam už roky , ale nerastu do dutiny maternice. Mohol to silne krvacanie sposobiť aj polyp?Dovtedy som take problemy s krvacanim nikdy nemala. Alebo je to už vekom? Mam 50 rokov. A ešte jedna rada.V nedeľu 22.7. sme mali planovanu dovolenku k moru na 12 dni, ako darček od deti k 30. vyročiu svadby.Mam strach isť na tu dovolenku, aby som sa tam nerozkrvacala.Pan doktor ma ubezpečuje, aby sme išli, že mi nasadi Norethisteron a krvacať nebudem.Je to pre mňa vhodne riešenie? Nebudem mať po liekoch zase silne krvacanie? Predca su to hormony.Ešte raz veľmi pekne ďakujem za Vaše rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste v období predprechodu až prechodu, poruchy menštruačného cyklu sú u v tomto veku pomerne časté. Polyp sa mohol podieľať na krvácaní. Myómy treba pravidelne sledovať, no vo Vašom veku už problémy predpokladám nenarobia. Ak bol výkon robený 9.7. a na dovolenku idete v nedeľu 21.7. je možné, že sa u Vás menštruácia objaví až po dovolenke. Norethisteron oddiali menštruačné krvácanie, ak sa nasadí 2-3 dni pred plánovanou menštruáciou. Je to jedna z možností.

  • Meškanie menštruácie.

    , Autor: deni-4

    Dobrý deň,mám taký problém..brala som antykoncepciu asi rok,prestala som ju brať cca v mesiacoch jún-júl minulého roka odvtedy mi vynecháva menzes,od tej doby som ho mala asi tak 3-4 krát teraz naposledy koncom januára,vždy keď mi meškal som bola u gynekológa vždy povie to isté ..ze mám pockat ak nedostanem tak mám prísť na vyvolavaciu inekciu..ale ja inekciu nechcem...mávam aj bolesti brucha v lavo dole..povedal ze s bolestami brucha treba k vseobecnemu doktorovy moja doktorka ma zas posiela ku gynekologovy..bolia ma aj prsia..dnes som si robila test ale vysiel negativny..tak sa chcem opytat po takej dlhej dobe poslednej menstruacie (60 daco dni) by uz mal test ukazat tehotensto ze? A ci sa mi mose stat nieco ak mi menstruacia takto vynechava a je potrebne koli tomu uzit inekcie alebo tabletky..alebo to je "v poriadku" a staci cakat a "spravy sa to samo" ?
    Za odpoved vopred velmi krasne dakujem,priemny den :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy sa po ukončení užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie menštruačný cyklus “rozhádže” a trvá aj rok kým sa upraví, niekedy k spontánnej úprave ani nedôjde a treba zistiť možnú príčinu a následne tomu napomôcť. Injekcia na vyvolanie menštruácie pomôže, niekedy však len dočasne, závisí od príčiny, prečo máte poruchy menštruačného cyklu. Či nie sú prítomné cysty na vaječníkoch, aké sú hladiny hormónov, ... Bolesti v ľavom podbrušku s tým môžu súvisieť. Určite je dôležité aj USG vyšetrenie, ako aj vyšetrenie krvi, aj za účelom vylúčenia možného tehotenstva. 8 týždňové tehotenstvo je jednoznačne viditeľne aj na ultrazvuku, z krvi ako aj z moču zistiteľné uz oveľa škôr. Ak je všetko v poriadku, niektorým ženám aj vyhovuje len občasná menštruácia. Problémom to môže byť, ak ešte žena nemá deti a je v čase plánovania tehotenstva. Nepoznám však všetky okolnosti, ako ani výsledky vyšetrení alebo USG nález, preto sa mi je veľmi ťažko vyjadriť k celej situácii.

  • rada

    , Autor: mia

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať 2 otázky:
    1. Beriem HAK Mistra druhý mesiac, menštruácia mi skončila 19.2. a dnes (1.3.) som ju dostala, pričom som ju mala dostať až nejak 12.3. Navyše som chorá (nachladnutá) a užívam antibiotika Cedax. Mám mať obavy alebo to môže byť spôsobené nachladnutím ?
    2. Kedže beriem HAK Mistra a zároveň antibiotika Cedax, zaujímalo by ma či som aj tak naplno chránena ? Vopred pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    počas prvých troch mesiacov užívania antikoncepcie je možné, že sa objavia poruchy menštruačného cyklu. Na druhej strane tieto antibiotiká môžu spôsobiť zníženie antikoncepčného účinku a teda môže byť ochrana pred neželaným otehotnením znížená, čo sa môže prejaviť aj krvácaním. Počas užívania antibiotík používajte bariérovú ochranu (kondóm).