Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretaž dodatok.

    , Autor:

    Pán doktor, ďakujem veľmi pekne za dôsledne vysvetlenie ohľadom kyretáže. V piatok poobede mi volala sestrička z ambulancie, že vysledok hystologie je dobrý, že sa tam našiel maly 7 mm polyp.Mam aj male myomy do 2 cm, ktore mam už roky , ale nerastu do dutiny maternice. Mohol to silne krvacanie sposobiť aj polyp?Dovtedy som take problemy s krvacanim nikdy nemala. Alebo je to už vekom? Mam 50 rokov. A ešte jedna rada.V nedeľu 22.7. sme mali planovanu dovolenku k moru na 12 dni, ako darček od deti k 30. vyročiu svadby.Mam strach isť na tu dovolenku, aby som sa tam nerozkrvacala.Pan doktor ma ubezpečuje, aby sme išli, že mi nasadi Norethisteron a krvacať nebudem.Je to pre mňa vhodne riešenie? Nebudem mať po liekoch zase silne krvacanie? Predca su to hormony.Ešte raz veľmi pekne ďakujem za Vaše rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v období predprechodu až prechodu, poruchy menštruačného cyklu sú u v tomto veku pomerne časté. Polyp sa mohol podieľať na krvácaní. Myómy treba pravidelne sledovať, no vo Vašom veku už problémy predpokladám nenarobia. Ak bol výkon robený 9.7. a na dovolenku idete v nedeľu 21.7. je možné, že sa u Vás menštruácia objaví až po dovolenke. Norethisteron oddiali menštruačné krvácanie, ak sa nasadí 2-3 dni pred plánovanou menštruáciou. Je to jedna z možností.