Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvavý výtok

    , Autor: Majka221

    Dobrý den chcela by som sa opýtať. Či je krvavý výtok normálny. Od januara 2021 sa snažíme otehotnieť v mesiaci august mi meškala MS 6 dní test negat. Začala mi MS presne na 6ty deň meškania. Prve 3 dni veľmi slabé krvácanie co je u mňa veľmi neobvyklé. Potom jeden den silné a nasledne dalsie 2 dni slabé. Menstruacia sa skončila 2.10.2021 a dnes to je 5.10.2021 zase slabučko krvacam. Opäť tehu test negat. Je to normalne? P.S mam 0,3mm polip v maternici už niečo cez 1 rok. Na pravidelné kontroli chodim. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Nemusí to byť iba tehotenstvo. Takto bez vyšetrenia sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Natalkaaa

    Dobrý večer prajem, prepáčte že vás vyrušujem, chcem sa opýtať. Tretí deň beriem ATB ( betaklav) 500mg 3 krát denne. Všimla som si že mám krvavý výtok zo začiatku to bolo hnedé špinenie a dnes to už bol taký krvavý výtok. Predpokladám že tým že to začalo s užívam ATB tak je to spôsobené tým aspoň to je môj predpoklad. Ale rada by som poznala názor odborníka či pri užívaní ATB môžu byt prítomné takéto krvavé výtoky. Súčasne beriem aj HAK značky Karhlieght a menštruáciu by som mala dostať za 10 dní. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie spomínaných antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že to spôsobilo špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Menštruácia?

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, meštruácia mi mešká 3 dni. No dneska som dostal krvavý výtok a mám ako keby menštruačne bolesti už 3-4 dni. Je možne sa to rozbehne a nejde o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Podľa opisu sa môže jednať aj o začínajúcu menštruáciu. Odsledujte si to. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám potvrdí alebo vylúči tehotenstvo, určí možnú príčinu ťažkostí a určí aj ďalší postup.

  • Pálenie a krvavý výtok

    , Autor: Motilik

    Pekný deň prajem chcem sa spýtať už druhý deň pozorujem pálenie v pošve a svrbenie a mierne krvavý výtok menzes to nie je .vedeli by ste my poradiť vopred ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Pravdepodobne sa jedná o vaginálnu infekciu. Bez vyšetrenia sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Menzes?

    , Autor: Nikols

    Celý týždeň som mala klasicke syndrómy ako mávam pred menštruáciou len slabšie krče ako obvikle (bolesť podbruška, bolesť pŕs, zmeny nálad..)Dneska 30.6. som mala dostať menštruáciu , miesto toho som v noci dostala krvavý výtok a ráno následne hnede špinenie . Celý deň zase potom žiadne špinenie iba obyčajný výtok. Bolesť podbrušku je menšia , ale nutkanie na záchod väčšie. Je môžne , že sa menštruácia oddialila, kvôli prechladnutiu? tehotenstvo sme vylúčili, pretože styk bol chráneny a prerušový a skončil rýchlo, pretože partner stratil erekciu. Čo by som mala robiť podľa Vás?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v poslednej dobe nachadená, môže to mať vplyv na menštruačný cyklus a teda menštruácia môže meškať. Ak ste nemali nechránený pohlavný styk (prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia), tehotenstvo nepredpokladám. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Dufaston a krvacanie

    , Autor: Sasha.

    Dobrý deň, mám 45 rokov a kvôli nadmernému krvácaniu ( raz za rok kyretaž, kvôli vysokemu endometriu) mám predpísaný dufaston. Mám ho brať na 10 deň od začatia menštruačného krvácania. Tento mesiac som sa pozabudla a začala o 2 dni neskôr a v čase plodných dní som začala mať krvavý výtok...nie je to úplne také krvácanie ako počas menštruácie ale je to viac ako špinenie. Neviem, či môže mať vplyv, že e beriem aj atb Dalacin C 300 kvôli vytrhnuté mu zubu v tom istom čase.neviem, ako postupovať, zatiaľ beriem dufaston naďalej. Keďže to mám 10 dní počas cyklu, ešte mi treba 6 dní zobrať dva krát denne. Postupujem vhodne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká môžu mať vplyv na menštruačný cyklus. Spomínané špinenie môže byť aj kombináciou neskoršieho začatia užívania Duphastonu, ako aj užívaním antibiotík. Pokračujte v užívaní Duphastonu podľa odporúčaní a stav si odsledujte. Nepoznám síce žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či USG nálezov, ale dá sa porozmýšľať o realizácii termoablácie endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice, ak by ste spĺňali kritériá. Mohlo by to vyriešiť Vaše problémy s krvácaním. Ďalšou možnosťou je vloženie vnútromaternicového telieska, ktoré by zabraňovalo rastu sliznicu a krvácanie by tak nebolo prítomné. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť.