Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rada

    , Autor: Adrianka

    Dobry den,mam 16 rocnu dceru ktorej este neprisla prva menstruacia je to problem?alebo mame cakat ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dcéra nemá žiadne ťažkosti, nemusí sa jednať o nič vážne. Ak však uz žije pohlavným životom, návšteva obvodného gynekológa nie je na škodu.

Podobné otázky

  • oneskorena menstruacia

    , Autor: Anka453

    Dobrý deň. Som Anna, mám 23r. Mám oneskorenú menštruáciu, ktorú som mala dostať vo Februári no nebolo to tak. Namiesto toho som v januári mala slabé kŕče v podbrušku, a bolo to len naozaj málo- hnedej krvi (neviem, ale možno to bola stará krv, vraj sa to volá špinenie) ktoré mi trvalo len jeden deň. To isté sa mi potom stalo aj vo februári. Koncom mesiaca v Marci, som začala mať menštruačné symptómy, bolesť prsníkov, kŕče atd. Niekedy sú tie kŕče o niečo silnejšie až mám pocit, že ten menzes dostanem, no nič sa nestane.. obvykle som po takýchto symptómoch dostávala menzes po týždni, no toto ťahá už tretí týždeň.... Chcem sa vás spýtať, čo za tým môže byť.. A čo by ste mi poradili. Budem veľmi rada za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Bez videnia nálezu a poznania výsledkov vyšetrení, okolností a ďalších informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Natalkaaa

    Dobrý večer prajem, prepáčte že vás vyrušujem, chcem sa opýtať. Tretí deň beriem ATB ( betaklav) 500mg 3 krát denne. Všimla som si že mám krvavý výtok zo začiatku to bolo hnedé špinenie a dnes to už bol taký krvavý výtok. Predpokladám že tým že to začalo s užívam ATB tak je to spôsobené tým aspoň to je môj predpoklad. Ale rada by som poznala názor odborníka či pri užívaní ATB môžu byt prítomné takéto krvavé výtoky. Súčasne beriem aj HAK značky Karhlieght a menštruáciu by som mala dostať za 10 dní. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie spomínaných antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že to spôsobilo špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. S manželom sa snažíme o bábätko, no stále to dopadne tak, že menštruácia dorazí. Tentokrát je to nejaké zvláštne. 17.09.2023 sa začala menštruácia, ktorá trvá 5 dní a môj cyklus ma 21-23 dní, čože aj k ovulacii dochádza podstatne skôr. Dodnes menštruácia nedorazila, mešká 4tý deň. Mám všetky priznaky očakávanej menštruácie, ako je bolest podbruška, prsníkov a hlavne bolestivé bradavky, výkyvy nálad .. no stále nič. Nechcem sa sklamať s tým že si urobím test a vyjde negatívny alebo utekať k lekárovi, keď to je určite ešte skoro. Bo mam otázku, či je možnosť ze som tehotná a všetky menštruačné príznaky sú príznakmi ranného tehotenstva ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ovulácia nemusí byť u Vás posunutá. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú ale fungujú samostatne. Preto sa pri plánovaní tehotenstva, bez ohľadu na dĺžku menstruačného cyklu, odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie počas dojčenia

    , Autor: Ninaninanina

    Dobrý deň, som dva mesiace aj tyždeň po pôrode a hneď po šestonedelí som dostala veľmi silnú menštruáciu ktorá trvala 12 dní. Potom prestala a za pár dní sa objavil ružový výtok a špinenie a vlastne odvtedy je to stále tak...pár dní špiním potom deň pauza potom opäť ružový výtok. Na kontrole mi doktor povedal že maternica je pekne vyčistená, sliznica nízka a vraj je to krvácanie mimo cyklu hormonálneho pôvodu z dojčenia a kým dojčím nedá sa s tým nič robiť. Moje dieťa má však len dva mesiace a nechcem ho kvôli tomu prestať dojčiť a tak by som rada počula ešte aj Váš názor či je toto bežné alebo normálne a či to prestane.. bojím sa anémie alebo že by to mohlo byť niečo vážnejšie. Ešte asi spomeniem, že keď je to špinenie silnejšie alebo aj počas tej menštruácie som mala málo mlieka a babatko z toho bolo nervózne. Antikoncepciu neužívam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nie je to nič nezvyčajné, počas obdobia kojenia môže byť menštruačný cyklus nepravidelný, ako aj intenzita špinenia, či krvácania môže byť rôzna. Za úvahu stojí vyskúšať jednozložkovú, čisto gestagénovú antikoncepciu, ktorú môžete užívať aj počas kojenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • dominancia estrogénu

    , Autor: andyhgr

    Dobrý. Bolo mi zistené že mám zvýšený estrogén, u gynekológa som zatiaľ nebola, pretože nie som ešte objednaná. Akné nemám, nemám ani problémy so spánkom, dnešné kŕče boli ráno dosť bolestivé, inak ich mám mierne. Vlasy mi vypadávajú za každým keď sa češem ( ale nie príliš) Chcela by som však vedieť, či počas menštruácie môžem brať nejaké anti-estrogeny. Zatiaľ som v treťom dni, a vložky cez deň mením tak 2 až 3x.
    Rada by som však vedela, aké potraviny či lieky blokujú estrogén a znížujú ho. Čítala som, že citrón a avokádo či zelený čaj pomáhajú s hormonálnou nerovnováhou. Prosím vás, čo by som mala robiť, aby moja hormonálna rovnováha bola v poriadku?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aký máte gynekologický problém, pretože podľa opisu máte všetko primerané. Zvýšený estrogén nemusí predstavovať žiaden problém a nie je nevyhnutné ho riešiť. Nepoznám však okolnosti realizácie vyšetrenia hormonálneho profilu, na základe čoho bolo realizované a kým, či sa jedná iba o náhodný nález a podobne, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané potraviny majú do určitej miery popisovaný vplyv na menštruačný cyklus, nie sú to však lieky. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach je vhodné realizovať gynekologické vyšetrenie cestou Vášho obvodného gynekológa.