Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhe krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mozem poprosit o radu. Beriem lieky azalia. Ziaden mesiac som nemala problem len tento. Menstrulacia prisla odznela bez problemov na jeden den presla uplne a zas krvacam. Lekarske vysetrenie nie je teraz mozne lekarka ma dovolenku a vsade mozu az o tyzden alebo dva. Mozem poprosit o daku radu co dalej kedze cestujem na dovolenku len ako to utlmit pokial ma nevysetri lekarka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez gynekologického vyšetrenia žiadne lieky svojvoľne užívať neodporúčam. Krvácanie si odsledujte. Ak je krvácanie silné a dlhotrvajúce a nie je možné vyšetrenie u obvodného gynekológa, resp. vyšetrenie neznesie odklad, navštívte najbližšiu gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Dlhé krvácanie po Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    núdzovo som použila tabletku Escapelle. Menštruácia mi prišla o 8 dní skôr oproti pôvodnému termínu, čo je asi podla príbalového letáku bežné. Krvácanie trvá však už 12 dní a zdá sa mi, že sa nechystá skončiť (obvykle krvácam približne 4-5 dní) Je to bežná reakcia? Bolesti nemám a krvácanie je slabšie až stredné...
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najčastejším vedľajším účinkom núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menštruačného cyklu, ako aj znepravidelnenie intenzity krvácania. Je to individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Ak bude pretrvávať krvácanie aj naďalej, viac ako 14 dní, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Veľmi dlhé krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer , chcela by som sa opýtať aj na iný názor. Minulý rok som porodila druhé dieťa. Pokiaľ som dostala prvú menštruáciu začali problémy a nechcela skončiť. Nepomohli ani injekcie ani tabletky na zastavenie krvácania a nakoniec koncom leta som musela absolvovať kyretáž. Histológia bola v podstate v poriadku jedine tam boli nejaké zápalové ložiská a vraj mám vysokú sliznicu maternice. Cytológia potom bola taktiež v poriadku až na zápal tak som brala antibiotiká a potom sa to už po kyretáži upravilo. Prešlo pár mesiacov a menštruácia sa predlžovala . Posledná bola minulý mesiac 14 dní , 14 dní intenzívneho a veľmi silného krvácania. Tak som znova išla ku doktorovi, ten tam nevidel vôbec nič iba zase veľmi vysokú sliznicu a krv ktorá stále po tých 14tich dňoch ešte neodišla. Chcel ma znova poslať ba kyretáž ale veľmi som nechcela. Nasadil mi na 10 dní Norethisteron a Ascorutin Kanavit a ešte niečo (zabudla som). Zabralo to. Do 2-3 dní mala prísť menštruácia ,ktorá aj prišla no nehorázne silná . Ale s tým som aj rátala. Volala som doktorovi tak mi povedal že mám od 15 dňa od začatej menštruácie začat 10 dní užívať Duphaston. Lenže moja otázka bola čo ak neprestanem krvácať? Vraj mám teraz krvácať lrn nejaké 3-4 dni. Už je to pomaly 5 a stále sa leje. Začínam sa báť čo to môže byť, žiadne bolesti nemám, hormonálnu liečbu odmietam aj teliesko.
    Ďakujem pekne za názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná najskôr o hormonálny problém a to sa prakticky inak, ako hormonálne riešiť nedá. Ďalšou možnosťou, ako u Vás riešiť problém je realizovať termoabláciu endometria vrámci operačného zákroku. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť neviem. Najradikálnejším riešením je odstránenie maternice ale myslím si, že ak by sa u Vás nasadila hormonálna antikoncepcia (ak je to možné a nie sú u Vás kontraindikácie), sliznica maternice by toľko nerástla a nebol by teda ani problém s jej odlučovaním počas sedemdňovej pauzy v užívaní, či užívaní placebo tabliet. Odsledujte si to. Samozrejme, ak bude silné krvácanie, ktoré Vás bude anemizovať, pretrvávať, bude potrebné realizovať opäť hemostatickú kyretáž.

  • norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vo februári mi meškala menštruácia 10 dní (mám zdravý cyklus a nemala som problémy doteraz), keď sa konečne dostavila bola veľmi slabá,asi na tretí deň sa spustila no bola veľmi silná a trvala 12 dní, bola som u doktora a ten mi predpísal norethisteron,ktorý krvácanie zastavil asi na druhý deň. Doktor mi robil vtedy len sono brucha a nenašiel žiadne nalezy. V Tom čase som mala nádchu a o týždeň neskôr mi vypukla hnisava angína, doktorka mi povedala že z takej choroby mohlo byť také dlhé krvacanie. Mám žial vedľajšie účinky ako náladovosť, podráždenosť, bolesti brucha a pod.Ďalšiu menštruáciu mám dostať o 6 dní, mohla by som vysadiť už teraz ten norethisteron ?? Je možné že bude menštruácia znova po vysadení taká dlhotrvajúca ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron sa v liečbe dysfunkčného krvácania užíva 10 dní. Menštruácia by sa mala dostaviť do niekoľkých dní po vysadení. K intenzite, ani dĺžke trvania menštruácie sa však vyjadriť veľmi dopredu nedá. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Menštruáciu som mala dostať 1.10. ni meškala mi 6 dni na 7 som som mala hnedé spinenie trvalo 2 dni na tretí deň (8.10.) som mala slabé krvácanie a to trvá do dnes. 13.10. Som bola u svojej gynekologicky a v ten deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test to bol už 3. No povedala mi že to nevyzerá na tehotenstvo a že mám normálne menštruáciu. Snažíme sa o bábätko a pohlavný styk sme mali naposledy 26.9. Viete mi prosím povedať prečo mám také dlhé krvácanie? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo sa dá za týchto okolností jednoznačne potvrdiť odberom krvi na beta HCG, ak nebolo na USG nič vidieť. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Ak Vám nebolo realizovaný odber krvi na beta HCG, tehotenstvo sa potom vylúčiť nedá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne nálezy, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhé krvácanie po 3.davke vakcíny proti Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    12.12. som bola na 3.davke vakcíny Pfizer. Po 1. aj 2. davke som mala tiež trochu problém s cyklom, krvacala som asi tyzden dlhšie ako obvykle. 9.12. som dostala menzes, 12.12. ta spomínaná 3.davka, odvtedy stále krvacam. Niektoré dni viac, niektoré menej, ale krvacam. Moja gynekologicka ma aktuálne dovolenku. Mam teda len čakať kedy to skončí alebo dá sa to aj riešiť nejak? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Veronika

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie tri týždne nie je úplne v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, v prípade nedostupnosti zastupujúceho gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.