Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hysteroskopia

    , Autor: Paulína81

    Zdravím vás. Môj problém je, že sa mi narušil menštruačný cyklus. Asi 4 cykly boli také, že som mala dlhý cyklus 10-15 dní, ale len také slabé špinenie , kde som zaspinila tak jednu intimku. A jeden cyklus normalny. Memeškalo mi to aj 20 dní, potom som mala 2 do mesiaca. Skrátka sa mi to z nejakého dôvodu rozhádzalo. Moja gynekológička povedala že je to hormonmi a odporučila mi hysteroskopiu s kyretážou. Z dôvodu že sa akoby neviem poriadne vyšpiniť. Niečo som o tom čítala, väčšinou sa tento zákrok robí v celkovej narkóze, no dá sa robiť aj lokálnym umrtvenim. Teda mám dve otázky: 1). Je aj iná možnosť ako hesteroskopia? Napríklad liečenie hormónmi alebo liekmi? 2). Pokiaľ je tento zákrok naozaj nevyhnutný, môžem na vlastnú žiadosť odmietnuť narkózu a zákrok mi bude robený s lokalnym umrtvenim?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám presne všetky okolnosti ani predchádzajúce postupy alebo liečby u Vás, takže sa k otázke pripadajúcich iných možností, ako je napríklad užívanie Duphastonu, neviem vyjadriť. Existuje asi ale nejaký pádny dôvod, že Vám Váš obvodný gynekológ odporučil hysteroskopiu. Aj na našej klinike sa zákrok robí iba v celkovej narkóze, pri zákroku sa totiž nie len pozerá kamerkou do kanálna krčka a dutiny maternice, čo nie je bolestivá časť výkonu, ale odoberá sa aj vzorka sliznice z kanála a dutiny maternice, čo už je pomerne bolestivý úkon, nevyhnutne spojený s celkovou narkózou. Existujú pracoviská jednodňovej chirurgie, ktoré disponujú tenkými hysteroskopmi a výkon robia bez narkózy, pri tomto výkone sa však odoberá len malá vzorka a nerobí sa frakcionovaná kyretáž.

Podobné otázky

  • Menopauza?

    , Autor: Mgr.

    Dobry den! Mam 46 rokov, 3 porody prir. cestou,dojcenie cca. 8-9 rokov, pred 3 rokmi hysteroskopia kvoli polypu maternice. V posl. case (2-3 roky)rozhadzane MC – krvacanie niekedy na 19-21.dc, potom na 30-35.dc. Dlzka krvacania 5-6 dní. Niekedy ostava po krvacani este krvave spinenie tiez na 4-5 dni. Je to normálne v mojom veku? Takto prichadza menopauza? Ze raz velmi kratky, raz prilis dlhy cyklus? Treba to riesit? Antikoncepciu som nikdy neuzivala, bojim sa neziad. ucinkov (tromboembolia..etc), uzivam Concor cor na busenie, som sledovana na endokrinológii kvoli hypertyreoze (lieky neuzivam, parametre su v medziach normy). Dakujem za odpoved a prajem krasny Novy rok!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa u Vás ešte o menopauzu, ale o nepravidelný menštruačný cyklus, pravdepodobne v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Podľa mňa by pre Vás bolo najvhodnejšie hormonálne vnútromaternicové teliesko, ktoré sa zavádza na 5 až 6 rokov. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Špinenie mimo menzes

    , Autor: Mon.

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás moja lekárka mi odmieta urobiť celkový hormonálny profil, vraj je to zbytočné. Ide o to, že riešim problém s mimomenzesovým špinenim občas trochu krvácaním, pred menzesom je to pravidelne 5-6 dní a zvyčajne okolo ovulácie. Mám diagnostikované myómy od novembra 2019, resp. teraz už len jeden cca 2,5 cm intramurálny/čiastočne submukózny. Zatiaľ som absolvovala len sono, z ktorého lekár diagnostikoval, že moje problémy spôsobuje myóm a odporučil mi LSK inokuláciu myómu. Dostala som žiaľ len telefonické odporúčanie absolvovať vyšetrenie celkového hormonálneho profilu. A v príjmovej ambulancii v nemocnici odporúčajú hysteroskopiu. Takže neviem ako sa rozhodnúť. Myslím, že absolvovanie vyšetrenia hormónov by ma niekam posunulo, pomohlo rozhodnúť či predsa len problém nie je niekde inde. Viete mi poradiť či toto odporúčanie na vyšetrenie hormónov viem dostať na papieri aj niekde inde, alebo mi ostáva len zaplatiť si to? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačné špinenie nie je ničím výnimočným, realizácia hormonálneho profilu to nezmení. Ak máte myóm v spomínanej lokalizácii, ten môže spôsobovať nepravidelné krvácanie, či špinenie. Hysteroskopia je jednodňový zákrok, ktorý môže upresniť lokalizáciu myómu v súvislosti s dutinou maternice. Nevylučujem, že odstránenie myómu by mohlo upraviť nepravidelné krvácanie. Celkom nerozumiem, ktorý lekár a na základe čoho Vám dal odporúčanie na realizáciu hormonálneho profilu. Ak by to bolo súčasťou diagnostického procesu, vie Vám byť realizovaný cestou obvodného gynekológa. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • menštruácia

    , Autor: Veva

    dobrý deň,mám otázku ktorá sa tu aj opakuje,trápi ma že po upt som nedostala menštruáciu.Upt som podstúpila 21.júna a testy som si robila dva a boli negatívne ,som s toho na nervy už :( poraďte mi prosím vás

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia sa menštruácie po zákroku môže byť viacero. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi jednoznačne vylúči tehotenstvo. Pri negatívnych výsledkoch vyšetrení Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde sa môže realizovať diagnostická hysteroskopia, ktorá odhalí možnú príčinu nedosravenia sa menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Casta menstruácia

    , Autor: Mgr.

    Dobry den,ma 44 rokov, 3 deti, pred 2 rokmi mi bola robena hysteroskopia kvoli polypu, odvtedy OK, menstr. cykly cca24-26 dnove. Lenze teraz som dostala menzes na 15. den.. Mám utekat ku gynekologovi, alebo staci vyckat dalsi menzes? V marci toho roku gyn. Usg v poriadku, u obv.gynekologa v aprili tiez vsetko OK. Viem, ze tazko sa takto vyjadrit, ale z coho to moze byt? Moze stres vyvolat castejsi menzes? A dalsia menstruácia sa ráta od tej nezvyklej (Co som dostala na 15.den, alebo od "normalnej",ktoru som dostala riadne na 26.den cyklu. Prepacte, za hlupu otazku...ale este som nezazila taku mimoriadnu menzes..)?A hlavne, treba riesit okamzite? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko povedať, či sa jedná o menštruáciu. Môže sa jednať aj o ovulačné krvácanie, ktoré sa môže objaviť na 14. až 15. deň cyklu, nezvykne však trvať viac, ako 3 - 4 dni. Ak ste mali všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nepredpokladám, že by sa jednalo o niečo vážne, dlhodobo zanedbávané, či trvajúce. Môže sa jednať aj o hormonálny problém. Záleží od viacerých okolností, aj od veku. Takto sa Vám skutočne neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak teraz nekrvácate a nemáte žiadne iné ťažkosti, môžete vyčkať na ďalšiu menštruáciu. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hysteroskopia nepomohla

    , Autor: Jaweria

    Dobré ráno...už som zúfalá 10.januara toho to roku som absolvovala hysteroskopia s dôvodu špinenia a silnej menštruácii... počas zákroku my odstránili 3 polypi vraj z vnútra krčka maternice a hystologia ukázala na zápal krčka maternice ..potom mi nasadili antibiotiká...moje problémi so špinenim a silným menzesom neprestali preto mi nasadili antikoncepciu zlynda 4mg....beriem to už mesiac a žiadne zmeny zlepšenia nepozorujem ...som zúfalá neviem čo mi je ...a čo mám robiť ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, sa môže vyskytovať špinenie, či nepravidelné krvácanie. Organizmu chvíľku trvá, kým si na hormóny zvykne. Nepoznám síce žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, či ďalšie okolnosti, ale stojí za zváženie porozmýšľať nad vnútromaternicovým hormonálnym telieskom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.