Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dlhy cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,

    v decembri 2013 som vysadila HAK, kedze sme sa s partnerom dohodli na dietati. Avsak po vysadeni HAK mam velmi dlhe cykly - od 36 do 42 dni. Ako mozem cyklus upravit? Je to mozno pricina, preco sa nam zatial nedari pocat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vy ho neupravíte nijakým spôsobom, treba sa poradiť s lekárom
    stanoviť hormonálny profil, folikulometriu
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Menopauza?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Mam 46 rokov, 3 porody prir. cestou,dojcenie cca. 8-9 rokov, pred 3 rokmi hysteroskopia kvoli polypu maternice. V posl. case (2-3 roky)rozhadzane MC – krvacanie niekedy na 19-21.dc, potom na 30-35.dc. Dlzka krvacania 5-6 dní. Niekedy ostava po krvacani este krvave spinenie tiez na 4-5 dni. Je to normálne v mojom veku? Takto prichadza menopauza? Ze raz velmi kratky, raz prilis dlhy cyklus? Treba to riesit? Antikoncepciu som nikdy neuzivala, bojim sa neziad. ucinkov (tromboembolia..etc), uzivam Concor cor na busenie, som sledovana na endokrinológii kvoli hypertyreoze (lieky neuzivam, parametre su v medziach normy). Dakujem za odpoved a prajem krasny Novy rok!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa u Vás ešte o menopauzu, ale o nepravidelný menštruačný cyklus, pravdepodobne v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Podľa mňa by pre Vás bolo najvhodnejšie hormonálne vnútromaternicové teliesko, ktoré sa zavádza na 5 až 6 rokov. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Dlhy cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 18 rokov, ms od 12tich, vždy som mala cyklus pravidelný no posledné mesiace je nepravidelný (od 26-45dnovy) predminulý bol už 60 dňový, u gyn som bola, hormóny v poriadku až na trochu zvýšený prolaktín, to povedala, že uvidí sa po lete, mohlo byt spôsobené stresom zo školy. No mna skôr trápi dlhé spinenie po ms, trvá to aj 2 týždne, hnedý vytok, akokeby sa stále cistim po menstruacii. Ovulacia to nie je, ta vždy príde až po mesiaci a poznám to, kedy príde. Takto mám cely cyklus posunutý. Nález žiadny nenašla, žiadna cysta nič. Neviem čím to môže byt spôsobené, pretože posledný cyklus bol napr 26 dňový, úplne v poriadku. Teraz od mojej poslednej ms -18.7. Stále špiním. Viem, že bez prehliadky sa to ťažko zisťuje, ale nemôže ísť o eróziu na krčku maternice? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či krvácania môže byť viacero. Tak, ako ste spomenuli, bez vyšetrenia sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak máte nález na krčku maternice, krvácanie alebo špinenie môže byť spôsobené aj tým, no nemusí. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • dlhý cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, za posledný rok som mala cykly v rozmedzí 32-45 dní, je to v mojom veku (18) normálne, keď menštruujem už 6 rokov? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nemusíte to riešiť. Ak však chcete upraviť menštruačný cyklus, môžete pouvažovať nad užívaním hormonálnej antikoncepcie a navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Hysteroskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím vás. Môj problém je, že sa mi narušil menštruačný cyklus. Asi 4 cykly boli také, že som mala dlhý cyklus 10-15 dní, ale len také slabé špinenie , kde som zaspinila tak jednu intimku. A jeden cyklus normalny. Memeškalo mi to aj 20 dní, potom som mala 2 do mesiaca. Skrátka sa mi to z nejakého dôvodu rozhádzalo. Moja gynekológička povedala že je to hormonmi a odporučila mi hysteroskopiu s kyretážou. Z dôvodu že sa akoby neviem poriadne vyšpiniť. Niečo som o tom čítala, väčšinou sa tento zákrok robí v celkovej narkóze, no dá sa robiť aj lokálnym umrtvenim. Teda mám dve otázky: 1). Je aj iná možnosť ako hesteroskopia? Napríklad liečenie hormónmi alebo liekmi? 2). Pokiaľ je tento zákrok naozaj nevyhnutný, môžem na vlastnú žiadosť odmietnuť narkózu a zákrok mi bude robený s lokalnym umrtvenim?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám presne všetky okolnosti ani predchádzajúce postupy alebo liečby u Vás, takže sa k otázke pripadajúcich iných možností, ako je napríklad užívanie Duphastonu, neviem vyjadriť. Existuje asi ale nejaký pádny dôvod, že Vám Váš obvodný gynekológ odporučil hysteroskopiu. Aj na našej klinike sa zákrok robí iba v celkovej narkóze, pri zákroku sa totiž nie len pozerá kamerkou do kanálna krčka a dutiny maternice, čo nie je bolestivá časť výkonu, ale odoberá sa aj vzorka sliznice z kanála a dutiny maternice, čo už je pomerne bolestivý úkon, nevyhnutne spojený s celkovou narkózou. Existujú pracoviská jednodňovej chirurgie, ktoré disponujú tenkými hysteroskopmi a výkon robia bez narkózy, pri tomto výkone sa však odoberá len malá vzorka a nerobí sa frakcionovaná kyretáž.