Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chcela by som názor od odborníka

    , Autor: majka888

    Dobrý deň,
    mám menštruačné problémy, ktoré spočívajú v nepravidelnom cykle, niekedy mi aj preskočí cyklus, alebo jeden deň krvácam-ďalší už nie. Bola som u svojho gynekológa a požiadala ho, aby mi pomohol toto nejako odstrániť. Na pol roka mi nasadil Duphaston. Lenže, my ženy, sa niekedy až príliš informujeme a ja som čítala, že tento hormonálny liek podporuje otehotnenie a nejako som sa zľakla. Otehotnieť nechcem. So snúbencom mávame nechránený a prerušovaný pohlavný styk. Môžeme v ňom pokračovať? Či sa môže stať, že aj menšie zaváhanie (t.j. napr. kvapka túžby) pri sexe môže vďaka tomuto lieku spôsobiť otehotnenie?
    A ešte by som rada vedela, či tento liek automaticky u ženy spôsobí priberanie na hmotnosti. Mám 44 kg, ale ja som malá a moja váha mi vyhovuje. Tak by som to rada nemenila. Môže moje telo pribrať na váhe, aj keď budem jesť tak ako doteraz?

    Alebo mi odporučíte iný typ lieku?

    Ďakujem veľmi pekne za váš čas a ochotu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prípade, že nechcete toho času otehotnieť ale trápi vás nepravidelný cyklus odporučila by som antikoncpeciu. Duphaston upravuje menštruačný cyklus a v prípade, že nie je príčinou nepravidelného cyklu porucha ovulácie, je isté, že zvyšuje aj šancu na otehotnenie. Čo sa priberania týka, určite je to možné že by ste mohli pribrať aj pri normálnom stravovaní. Prerušovaná súlož nie je ani zďaleka dostatočná ochrana pred neželaným otehotnením.