Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,241 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bez menštruácie

    , Autor: ana

    Dobrý deň p.doktorka,
    som 8,5 mesiaca po pôrode a zatiaľ som nedostala menštruáciu.Dcéru stále ešte aj dojčím a rada by som v tom pokračovala.Môj gynekológ mi pri kontrole po šestonedelí povedal,že pokiaľ nedostanem menštruáciu do 9 mesiacov,niečo s tým urobí.Chcela by som sa opýtať, či je potrebné vyvolanie menštruácie, prípadne či a ako to môže ovplyvniť dojčenie-na tom mi dosť záleží.Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podľa môjho názoru to nie je nevyhnutné, ak chcete pokračovať v kojení tak kľudne pokračujte,a lekárovi povedzte, že by ste rada kojili ďalej. Veľmi pravdepodobne vám pán doktor predpíše antikoncepciu, ktorá sa môže užívať počas kojenia.

Podobné otázky

  • Bolestivá menštruácia

    , Autor: Ňu nu

    Dobrý deň, pan doktor. Veľmi pekne Vás chcem poprosiť o radu.. Som matkou dvoch maličkých deti, narodili sa mi rok po roku a v čase menštruácie, ktorú mám silnú a bolestivu, mám problém sa o nich poriadne postarať. Pôrody mi veľmi pomohli od bolesti, aj krvácanie sa pekne upravilo, ale po vyše roku od druhého pôrodu akoby som zas naspäť, silné krvácanie s veľkými kusmi. Musím užívať prvé tri dni veľké množstvo liekov, aby som dokázala pri deťoch fungovať, som unavená, aj od liekov, aj pred menzesom, podráždená, zlá.. Moja otázka: je možné žiť bez menštruácie? Som trombofilik s lajdenskou mutáciou, mohla by som užívať HAK? Ja už nevládzem takto ďalej fungovať.. Mam skoro 40r a veľmi by som si priala menopauzu, keď takto trpím.. Ďakujem Vám za Váš čas, za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiť bez menštruácie sa samozrejme dá. Hormonálna antikoncepcia by mohla vyriešiť Váš problém. Trombofilný stav - deficit faktora V Leiden však môže byť problém. Neviem, či ste iba nosičom, heterozygotom, alebo máte homozygotnú formu mutácie faktora V Leiden, prípadne, či sa u Vás vyskytujú aj ďalšie mutácie alebo kombinácie mutácii. Pri homozygotnej forme mutácie faktora V Leiden je hormonálna antikoncepcia absolútne kontraindikovaná! Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zastavená menštruácia a plodnosť

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den p. Dr.,
    mam otazku, ako velmi mlada v 15-17. rokoch som mala uplne zastavenú menštruáciu na cca 1rok (nadmerne cvičenie, zla strava, stresy, veľky ubytok vahy..) a nasledujúce roky po rozbehnutí menzesu boli cykly velmi nepravidelne az do cca 19-22 r. (obcas MS prisla 1x za 3 mesiace a velmi slaba a podobne)
    v 19.r mi bola diagnostikovana nezhubna cysta ovarium asi 8cm na vajecniku a nasledne robena laparoskopicka operacia.
    Od vtedy uz preslo 10 rokov, poslednych 6 rokov mam menzes vzdy pravidelny, ovulacie prebiehaju.
    Avsak mohlo to obdobie bez menstruacie + velmi nepravidelna + cysta nejako ovplyvnit moju plodnost, resp. poskodit vajicka? Neviem ci to je mozne vôbec?

    Pytam sa preto, lebo uz 2x som bola tehotna a zatial stale neuspesne. (2xmissed ab. v 1.trim.) tak rozmyslam aj nad tymto..

    dakujem



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obdobie bez menštruovania nemalo na plodnosť negatívny vplyv. Každá druhá žena potratí aspoň raz v živote, niektoré o tom ani nevedia. Ak však žena potratí dvakrát za sebou, najčastejšie vo forme zamlčaného potratu, teda že zárodok sa prestane vyvíjať, problém niekde bude. Ak máte za sebou dve neúspešné tehotenstvá, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť možnú príčinu potrácania.

  • Bez menstruacie

    , Autor: kiku21

    Dobry den, som 7 mesiacov po transplantacii drene pri poslednej chemo som uz nedostala menstruaciu . Je mozne ,zeby som mala plodne dni bez menstruacie ? Alebo su vajecniky poskodene chemoterapiou ? ( je mozne otehotniet ?)Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré liečebné režimy môžu mať negatívny vplyv na vaječníky. Zvykne sa to prejaviť pozastavením menštruačného cyklu. Tento stav býva prechodný, ale môže pretrvávať aj niekoľko mesiacov po ukončení liečby. Ak je zastavenie menštruácie dočasné, cyklus sa obnoví po niekoľkých týždňoch až mesiacoch od skončenia liečby. Krátkodobé úplne vymiznutie menštruácie spôsobená chemoterapiou postihuje približne tretinu žien. Vo všeobecnosti platí, že čím je žena mladšia, tým je návrat pravidelnej menštruácie pravdepodobnejší (a teda aj šanca, že v budúcnosti bude môcť mať dieťa). Čím bližšie má žena ku klimaktériu, tým je pravdepodobnejšie, že chemoterapia preruší menštruáciu natrvalo. Takto, bez poznania výsledkov vyšetrení, odberov, okolností a ďalších informácií sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meškajúca ms a plodný hlien ?

    , Autor: myslivka

    Dobrý deň menštruácia mi mešká 16 dní ,, na 15 deň (včera ráno som si robila test negatívny ) dnes sa mi objavil hlien dosť veľa ,na moje pomery bol bezfarebný konzistenciou vaječného bielka a natiahol sa mi medzi prstami ,, ten popis mi sedí na plodný hlien ,, ale skôr má trápi ta menštruácia ,, alebo môže byť cyklus bez menštruácie ? ,(Možné dôvody mala som stres a dosť často som aj v mrazoch chodila behať )- môžu to byť dôvody prečo má nedorazila ,, a k doktorovi nemôžem(karantena) ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, hlavne stres, zmena životného štýlu, životosprávy, samozrejme aj prípadná infekcia, či tehotenstvo. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré ale na seba nadväzujú. Podľa opisu môžete mať posunutý cyklus, ako aj ovuláciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak sa menštruácia nedostaví do skončenia karantény, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dufaston

    , Autor:

    Pán doktor, Chcem Vás poprosiť o radu. Mam 51 rokov a som v perimenopauze. Menzes mi teraz meška 2 týždne. Bola som za svojim lekarom, podľa USG sliznica maternice 6 mm, Hormonalny profil FSH 19.5 , Estrogen 520. Nasadil mi Dufaston na 10 dni.Hlavne kvoli tomu, že estrogen je ešte vysoky a mohol by sposobiť zbujnenioe sliznice, čo by bol nasledok dlheho a silneho krvacania. V minulosti som taky roblem mala menzes mi meškal 3 mesiace, potom 2 týždne som špinila a nasledne som sa silno rozkrvacala a nasledovala kyretaž, vysledky boli OK.Myslela som si, že už žačina menopauza. Pán doktor pri uživani Dufastonu a sliznici vysokej 6mm by malo byť krvacanie slabšie?Može sa vyskytnuť aj špinenie počas uživania?dufaston som ešte nebrala, v lete som brala Norethisteron kvoli dovolenke a to krvacanie bolo naozaj silne s kusami sliznice.Niekedy sa mi objavi špinenie mimo cyklu, hlavne pred menzesom.Ako by ste riešil moj problem Vy? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 6 mm sliznica je úplne v norme. Duphastonom sa možno krvácanie prejaví v normálnej intenzite, ale nie je to zaručené. Menopauza sa považuje až pri dvanástich mesiacoch bez menštruácie. Potupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, nemajte obavy, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.