Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dufaston

    , Autor:

    Pán doktor, Chcem Vás poprosiť o radu. Mam 51 rokov a som v perimenopauze. Menzes mi teraz meška 2 týždne. Bola som za svojim lekarom, podľa USG sliznica maternice 6 mm, Hormonalny profil FSH 19.5 , Estrogen 520. Nasadil mi Dufaston na 10 dni.Hlavne kvoli tomu, že estrogen je ešte vysoky a mohol by sposobiť zbujnenioe sliznice, čo by bol nasledok dlheho a silneho krvacania. V minulosti som taky roblem mala menzes mi meškal 3 mesiace, potom 2 týždne som špinila a nasledne som sa silno rozkrvacala a nasledovala kyretaž, vysledky boli OK.Myslela som si, že už žačina menopauza. Pán doktor pri uživani Dufastonu a sliznici vysokej 6mm by malo byť krvacanie slabšie?Može sa vyskytnuť aj špinenie počas uživania?dufaston som ešte nebrala, v lete som brala Norethisteron kvoli dovolenke a to krvacanie bolo naozaj silne s kusami sliznice.Niekedy sa mi objavi špinenie mimo cyklu, hlavne pred menzesom.Ako by ste riešil moj problem Vy? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 6 mm sliznica je úplne v norme. Duphastonom sa možno krvácanie prejaví v normálnej intenzite, ale nie je to zaručené. Menopauza sa považuje až pri dvanástich mesiacoch bez menštruácie. Potupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, nemajte obavy, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Nepravidelný cyklus

    , Autor: Vilma

    Dobrý deň,
    mám 25 rokov nepravidelný cyklus mám asi od 20 rokov (v 21 som bol na operácii podla Dr. To bol nador (áno takto surovo mi to povedal na prehliadke) ale na predoperačnom sone v nemocnici nič nenašli takže mi odobrali len 2 malé asi 0,5 - 1cm polypy) nikdy mi nebol robený hormonalny test nikdy som nič iné neužívala okrem kyseliny listovej až teraz mi lekár nasadil lieky (estrofen na 3 den cyklu 2x1tab. a dufaston na 14 den cyklu 2x1tab. Plus mi odporučil užívat kyselinu listovú 2x 800mg/denne. )

    1. miesac užívani som chytial infekciu
    2. mesic mi prišiel v menzes po 36 dňoch a 16 dní krvacania a špinenia
    3. Mesiac prisiel na čas 28dnoch najprv sa objavilo len mierne špinenie po cca 5-6 dňoch sa mierne špinenie premenilo na mierne krvácanie. Aktuálne už krvácam 14 deň (minulý mesiac 16 dní) môj Dr. povedal že to je normálne. Ja si to ale nemyslím…(momentalne má 2 týždne dovolenku taže neviem ísť ku nemu ani na prehliadku).
    Pri užívaní liekov som spozorovala zväčšenie prsníkov miernu bolest v nich ale aj bolesť v driekovej časti v oblasti ľadvín a z predu brucha ale nie podbruško. Je to tupá bolesť sko keby som msla svalovicu na bruchu v noci sa mi viac krat stalo že som sa na túto bolesť aj zobudila.

    Vopred ďakujem za odpoveď. A ospravedlňujem sa za rozsiahlosť textu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení, nálezy a ďalšie okolnosti, ani okolnosti a dôvod nasadenia spomínaných hormonálnych liekov. Iba na základe opisu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka zväčšenia prsníkov a pobolievania v podbrušku, môže sa jednať aj o vedľajšie účinky spomínaných užívaných liekov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je vhodné stav konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Dufaston a krvacanie

    , Autor: Sasha.

    Dobrý deň, mám 45 rokov a kvôli nadmernému krvácaniu ( raz za rok kyretaž, kvôli vysokemu endometriu) mám predpísaný dufaston. Mám ho brať na 10 deň od začatia menštruačného krvácania. Tento mesiac som sa pozabudla a začala o 2 dni neskôr a v čase plodných dní som začala mať krvavý výtok...nie je to úplne také krvácanie ako počas menštruácie ale je to viac ako špinenie. Neviem, či môže mať vplyv, že e beriem aj atb Dalacin C 300 kvôli vytrhnuté mu zubu v tom istom čase.neviem, ako postupovať, zatiaľ beriem dufaston naďalej. Keďže to mám 10 dní počas cyklu, ešte mi treba 6 dní zobrať dva krát denne. Postupujem vhodne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká môžu mať vplyv na menštruačný cyklus. Spomínané špinenie môže byť aj kombináciou neskoršieho začatia užívania Duphastonu, ako aj užívaním antibiotík. Pokračujte v užívaní Duphastonu podľa odporúčaní a stav si odsledujte. Nepoznám síce žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či USG nálezov, ale dá sa porozmýšľať o realizácii termoablácie endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice, ak by ste spĺňali kritériá. Mohlo by to vyriešiť Vaše problémy s krvácaním. Ďalšou možnosťou je vloženie vnútromaternicového telieska, ktoré by zabraňovalo rastu sliznicu a krvácanie by tak nebolo prítomné. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvácanie pri užívaní Dufastonu

    , Autor: Silviamaria

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám 47 rokov. 26.11. som dostala menzes (5 dní skôr), krvácanie boli slabšie ako bežne. Od 6. dňa neustale špinenie , na 12. deň 7.12. som volala doktorke. Nasadila mi Duphaston, ktorý som hneď v ten deň začala užívať 2-krát denne. Na nasledujúci deň začalo riadne krvácanie. A pretrváva. Prosím o radu čo ďalej. Mám anemiu, preto neviem či by sa to nemalo riešiť inak. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o dysfunkčné krvácanie. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Odporúčam však navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup.

  • Dufaston

    , Autor:

    Pan doktor, ďakujem za odpoveď. Aj ja som uvažovala o tom, či to nemože byť ovulačne krvacanie, ale v mojich 51 rokoch skor mam anovulačne cykly.TNejedny sa o krvacanie, ale iba o vytok, ktorý pozorujem niekedy iba na papieri nie na vložke. Ale trva až do skončenia uživania tabliet, potom sa na 2-3-dni trocha zmierni, už je iba ružovkastý a tak pride menštruacia.Rozmyšlam o tom, či vobec ten Duphaston uživať, lebo lekar ma presviedčal, že budu po ňom iba slabšie a kratšie menštruacie, o špineni nič nehovoril.Teraz ma dovolenku do 7.1.Pán doktor, ako by ste riešil moj problem Vy? Ďakujem za všetko pán doktor, prejem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak krvácanie nie je silné a jedná sa len o slabý ružovkastý výtok, aj to iba niekedy, pokračujte v užívaní Duphastonu. Uvidíte, ako to bude v ďalšom cykle. V začiatkoch užívania Duphastonu, niekoľko prvých mesiacov, môže byť špinenie alebo ružovkastý výtok prítomný. Malo by sa to potom upraviť. Krátkodobé užívanie Duphastonu sa ešte nemusí prejaviť v žiadanom účinku. Je to niečo podobné, ako keď žena začína s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Prvé mesiace sa môže vyskytovať špinenie, aj celý cyklus.

  • Dufaston

    , Autor:

    Pán doktor, vďaka za rychlu odpoveď ohľadom Dufastonu. Takže ak som spravne pochopila kratke 2-3 dňove špinenie pred menzesom riešiť netreba. No lenže ja som začala špiniť posledne 2 dni , keď som ešte Duphaston uživala.Spolu to bolo 5 dni, čo sa mi zda dosť veľa. Može sa to stať? Pripadalo mi to, akokeby sa už sliznica chystala odlučiť, ale nenastal ešte pokles hormonov, ktore by sposobili menštruaciu.U každej ženy je to tak, že pred menopauzou progesteron klesa a nastava insuficiencia lutealnej fazy, alebo sa u mňa jedna o nejaku poruchu?Mne to lekar predpisal iba na tento mesiac a tak mam prisť na 21 deň cyklu znova na horm. profil. Odkedy vlastne počitať cyklus , až od krvacania, alebo už špinenie?Nikdy som so špinenim počas celeho života nemala problem, až teraz to takto začina haprovať tento rok.Je to bežne pred menopauzou? Pan doktor, ešte raz vďaka za odpoveď a peknu nedeľu prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred menopauzou sa môžu vyskytovať odchýlky na rôznych úrovniach. Neklesá iba progesterón, ale aj estrogény. V závislosti od daných výsledkov hormonálneho profilu sa potom určuje ďalší postup, v zmysle, či ešte podporiť menštruáciu, alebo nie. Nerobte si z toho ťažkú hlavu. Za začiatok menštruačného krvácania sa považuje krvácanie, ktoré môže mať za predzvesť niekoľkodňové špinenie. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení ani odberov, preto sa neviem objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás najlepšie pozná a pozná aj všetky výsledky vyšetrení a odberov a vie sa najobjektívnejšie vyjadriť a určiť ďalší postup.