Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • informácia

    , Autor: sandra00

    Dobrý deň. Beriem HAK Dienorette a od včeraj beriem antibiotiká.Dnes sa mi dostavila menštruácia o týždeň skôr a to aj napriek tomu, že som nevynechala ani jednu tabletku.Môže to súvisiť s užívaním antibiotík? Prosím poradte mi či mám pokračovať v užívaní HAK aj naďalej alebo mám mať 8 dňovú pauzu.Ešte sa chcem spýtať, včeraj sme mali s partnerom pohlavný styk mohlo to nejak ovplyvniť alebo som bola normálne chránená? vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    len veľmi málo antibiotík ovplyvňuje účinok antikoncepcie, konkrétne sa jedná o antiobiotiká s účinnou látkou ampicilín, tetracyklin alebo rifampicin. Tieto môžu znižovať účinok antikoncepcie. Ak ste dostali predčasne menštruáciu, pokračujte v tabletkách tak ako ste zvyknutá. Po dobratí pauza ako zvyčajne.

Podobné otázky

  • Informacia

    , Autor: Kuklac

    Dobrý deň pán MuDr.mam otázku.porofila som 28.7.2022.dostala som trombozu mozgu a Pľúcna emboliu no ktorú beriem lieky xarelto do teraz.no prvý menzes som dostala 28.9.2022dali po 35 dňoch 2.11.2022 ,nasledoval ďalší po 37dnoh 8.12.2022,zas ďalší po 38 dňoch 15.1.2023 a o 38 dni 18.2 2023 ,a posledný som msla24.3.2023.momrtalne už je 42 dni od poslednej menštruácie a stále nič.test som si urobila tehotná niesom.S manželom používame ochranu.len neviem vi ešte čakať ci volať gynekológa na vyvolanie.c to mohlo spôsobiť.ako po pôrode som dosť pribrala keďže pre trombozu mam zakázané cvičenia.ako co by som mohla aby som mala menzes pravidelný?keď uzivam lieky na trombozu.a antikoncepcia sa neodporuca.ďakujem za odpovede.najme ci počkať na menzes ci ísť na vyvolanie.bojim sa aby to vyvolanie nesposobilo nejakú sarapatu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností sa hormonálna antikoncepcia neodporúča. Inak, ako hormonálne sa však riadiť menštruačný cyklus nedá. Menštruácia sa dá samozrejme aj vyvolať. Je však potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Návrat menštruácie

    , Autor: natie

    Dobrý deň, môžem vás poprosiť o radu? Už vyše pol roka sa snažím o návrat menštruácie, zatiaľ stále neúspešne. Pred týždňom som si bola dať u mojej pani gynekologičky spraviť hormonálny profil, zajtra tam pôjdem kvôli výsledkom, ale už pri odbere mi povedala, že jediný spôsob návratu je antikoncepcia a nie je iná možnosť, ale ja ju nechcem a počula som, že sú aj iné spôsoby a dostala som sa k informáciám, že antikoncepcia nevyrieši môj problém, pretože to nie je moja prirodzená, zdravá menštruácia, ale len umelo vyvolané krvácanie. Prosím vás, ako to je? Mám nejakú inú možnosť alebo sa pri strate menštruácie naozaj musí zaviesť antikoncepcia? Za ochotu a odpoveď vám už vopred veľmi ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný cyklus, ako aj ovulačný cyklus sú otázkou hormónov. Ak je porucha na úrovni hormónov, inak, ako hormonálnou liečbou sa stav neupraví. Bez poznania výsledkov vyšetrení a ďalších informácií a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe výsledkov vyšetrení určí ďalší postup, prípadne nasadí potrebnú liečbu alebo Vás odošle na vyššie pracovisko.

  • informacia

    , Autor: julca16

    Dobrý deň. Chcela by som sa vedieť odpoveď na otázku: je možne dostať menštruáciu po jej skončeni? čiže som ju mala 24.12. a znovu som začala krvácať 5.1. alebo je v tom iný problém keďže sa z manželom pokúšame o druhe dieťa, Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od pravidelnosti menštruačného cyklu a pridružených ochorení. Niekedy sa vrámci menštruačného cyklu ženy vyskytne takzvané intermenštruačné krvácanie, ktoré sa nemusí viac opakovať alebo ak je spojené s hormonálnou poruchou môže byť pravidelné.