Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomenštruačné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať už týždeň beriem HAK (Daylette).
    Predtým mi menštruácia meškala, dostala som ju 26.12 a trvala mi ani nie jeden deň. S partnerom sme mali potom nechránený sex, a dneska som mala také hnedo-krvavé špinenie. Môže to niečo znamenať ? Ďakujem pekne za odpoveď.

Podobné otázky

  • Hnačky pred a počas menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mám 36 rokov a posledné mesiace sa mi občas pár dní (3-4 dni) pred menštruáciou objavujú ráno hnačky a niekedy aj počas menzesu. Bola som aj na endokrinológii a hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu boli:
    ESTRA 73
    FSH 5.3
    LH 9.5
    PROG 4.2
    PROLAKTIN 10.7
    TESTOSTERON CELKOVY 0.76
    VOĽNÝ TESTOSTERON 3.5
    SHBG 44
    Menštruáciu mám dlhú 2,5 - 3 dni. Hodinku až tri mám počas menzesu silné krvácanie so zrazeninami, užívam duphaston. Podstúpila som aj kyret, výsledky z histológie boli v poriadku:
    (1. súčasť endocervikálneho polypu, drobné fragmenty fokálne papilárne formovanej endocervikálnej sliznice bez atypii, bez iného podstatnejšieho nálezu
    2. dysfunkčné proliferačné endometrium bez hyperplázie a bez atypií, súčasťou sú aj drobné fragmenty nenápadnej endocervikálnej sliznice bez atypií, bez iného podstatnejšieho nálezu). Gynekológ mi pred kyretom (11/2020) pred menštruáciou nameral výšku sliznice 20 mm. Momentálne je to v poriadku. Výška sliznice je po menštruácii vždy nízka. Bolesti v podbrušku ani mimomenštruačné krvácanie nemávam. Len sa mi objavili hnačky pred menzesom a nevoľnosť počas ovulácie. Je to spôsobené hormónmi? Sú hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, približne tretina žien má v čase menštruácie problémy, pri ktorých sa môže objaviť hnačka. Mechanizmus ešte nie je celkom známy, predpokladá sa však, že príčinou výskytu hnačky pri menštruácii sú hormonálne zmeny prebiehajúce počas menštruácie, konkrétne prostaglandíny, ktoré sa vylučuje počas menštruácie. Prostaglandín vyvoláva sťahy svalstva vo vašich črevách, čo môže vyvolať hnačku a bolesť brucha v období menštruácie. Každé laboratórium má vlastné referenčné hodnoty, podľa všetkého máte znížený progesterón, ak nebola ovulácia posunutá a znížený estradiol. Vyšetrenie hormonálneho profilu je najvhodnejšie vykonať v 2.- 5.deň cyklu, potom na 13. - 15. deň cyklu a na 22. - 25. deň cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívnejšie vyjadriť.

  • skora menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den moja menstruacia prisla o cely tyzden skor....moze to znamenat nieco vazne?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusí to znamenať vôbec nič vážne, menštruačný cyklus ovplyvňuje množstvo faktorov, okrem iného aj stres, unáva, choroba. Ak by sa to opakovalo alebo ak by sa objavilo mimomenštruačné krvácanie navštívte lekára.

  • Mimomenstruacne krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ma problem, na ktory by som sa Vas chcela spytat. 28.3 mi zacala menstruacia a travala akosi neobvykle dlho, az 8 dni. Vacsinou mavam okolo 5. Skoncila mi teda 5. aprila. Vacsinou mam 30 dnovy cyklus. 11. aprila som mala prerusovanu suloz. 5 dni po tom (12 den cyklu) sa mi jednorazovo spustil krvavy vytok. To bolo 16.4. Nasledujuce dni 17.4. - 18.4. som mala hnedy vytok sem tam pocas dna, a 19.4. opat krv. 20.4. som utekala ku svojej gynekologicke. Ta mi spravila sono a ine vysetrenia a vylucila cysty, nadory, atd. Akurat poznamenala ze mam zvacseny lavy vajecnik, ze mi asi odtial odislo vajicko. Menstruaciu som mala dostat 28.4., a teda meska mi uz tyzden. Robila som si testy 30.4. , 3.5. , a dnes 5.5. vsetky s vysledkom negativne. Lekarka mi povedala, ze sa mam dostavit po menstruacii na odber kvoli hormon, ale ja som ju nedostala. Moze sa prosim Vas jednat o tehotenstvo, alebo to ma skor podobu hormonalnej poruchy? prosim Vas o skoru odpoved. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v čase meškania menštruácie jeden týždeň by už tehotenské testy mali byť pozitívne ak by ste boli tehotná, preto veľmi pravdepodbne ide o hormonálnu poruchu.

  • ESCAPELLE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať spala som zo svojím priateľom po menšturácii ktorú som dostala 20 apríla a skončila 23 alebo 22 apríla no ale praskol kondón tak rýchlo ešte v ten deň som užila tabletku ESCAPELLE do 3 alebo 4 hodín všetko bolo v poriadku 25 apríla som ju užila a dneska 2 Mája som dostala nečaknú menštruáciu ktorú som mala dostať až o mesiac mohla mi táto tabletka spôsobiť problémy ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    užitie Escapelle sa často spája s poruchou cyklu, preto mimomenštruačné krvácanie je absolútne typické.