Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnačky pred a počas menštruácie

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor, mám 36 rokov a posledné mesiace sa mi občas pár dní (3-4 dni) pred menštruáciou objavujú ráno hnačky a niekedy aj počas menzesu. Bola som aj na endokrinológii a hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu boli:
    ESTRA 73
    FSH 5.3
    LH 9.5
    PROG 4.2
    PROLAKTIN 10.7
    TESTOSTERON CELKOVY 0.76
    VOĽNÝ TESTOSTERON 3.5
    SHBG 44
    Menštruáciu mám dlhú 2,5 - 3 dni. Hodinku až tri mám počas menzesu silné krvácanie so zrazeninami, užívam duphaston. Podstúpila som aj kyret, výsledky z histológie boli v poriadku:
    (1. súčasť endocervikálneho polypu, drobné fragmenty fokálne papilárne formovanej endocervikálnej sliznice bez atypii, bez iného podstatnejšieho nálezu
    2. dysfunkčné proliferačné endometrium bez hyperplázie a bez atypií, súčasťou sú aj drobné fragmenty nenápadnej endocervikálnej sliznice bez atypií, bez iného podstatnejšieho nálezu). Gynekológ mi pred kyretom (11/2020) pred menštruáciou nameral výšku sliznice 20 mm. Momentálne je to v poriadku. Výška sliznice je po menštruácii vždy nízka. Bolesti v podbrušku ani mimomenštruačné krvácanie nemávam. Len sa mi objavili hnačky pred menzesom a nevoľnosť počas ovulácie. Je to spôsobené hormónmi? Sú hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, približne tretina žien má v čase menštruácie problémy, pri ktorých sa môže objaviť hnačka. Mechanizmus ešte nie je celkom známy, predpokladá sa však, že príčinou výskytu hnačky pri menštruácii sú hormonálne zmeny prebiehajúce počas menštruácie, konkrétne prostaglandíny, ktoré sa vylučuje počas menštruácie. Prostaglandín vyvoláva sťahy svalstva vo vašich črevách, čo môže vyvolať hnačku a bolesť brucha v období menštruácie. Každé laboratórium má vlastné referenčné hodnoty, podľa všetkého máte znížený progesterón, ak nebola ovulácia posunutá a znížený estradiol. Vyšetrenie hormonálneho profilu je najvhodnejšie vykonať v 2.- 5.deň cyklu, potom na 13. - 15. deň cyklu a na 22. - 25. deň cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívnejšie vyjadriť.