Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tazkosti po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pred 6. tyzdnami som mala akutnu laparoskopiu v zahranici z dovodu prasknutia vajickovodu kvoli mimomaternicovemu tehotenstvu so znacnou stratou krvi a naslednou transfuziou. Kyret nebol vykonany, len odstranili lavy vajickovod a z praveho vajecnika 2 male benigne cysty. Postupne sa telo zotavuje, no zacali sa mi prejavovat rozne tazkosti (pichanie, bolest). Z 2 tehotenskych testov urobenych tyzden po sebe vidno silnejuce ciarky, aj hcg z krvi bolo pozitivne. Na sone vsak gynekolog nic nevidel. Ide podla vas o komplikaciiu, ktora si bude ziadat dalsi zakrok? Alebo je moznost aj dalsieho tehotenstva? Posledny styk bol totiz 2 dni pred operaciou a menzes sa od operacie objavil tak po 3-4 tyzdnoch - akor vsak vo forme slabeho spinenia. Mimo toho nespinim. Nechcem nic zameskat a nebodaj prist aj o druhy vajcovod. Bolo to moje uplne prve pocatie po 5 rokoch neuspechu. Mam 35.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky je možností viacero. Ak stúpajú hodnoty beta HCG, ste tehotná. Je však dôležité zistiť ďalšie podstatné okolnosti. Ak ste po zákroku nemali pohlavný styk a posledný bol ešte počas tehotenstva, ktoré bolo uzavreté ako mimomaternicové, a beta HCG Vám bude stúpať, nedá sa vylúčiť ani superfetácia, či suoerfekundácia, teda že sa môže vyvíjať ešte ďalšie tehotenstvo, ktoré vzniklo spolu s tým mimomaternicovým alebo druhotne. Príčin však môže byť ešte viac. Ťažko povedať. Nevidel som USG nález a nepoznám ani žiadne výsledky vyšetrení, okolnosti a všetky potrebné informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.