Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ascus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, je pri výsledku ascus potrebná nejaká liečba lokálna do pošvy, alebo celková?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si aplikovať vaginálne gély, či už DeflaGyn, RegreSIL, či Papilocare. Predpokladám, že Vám bola odporúčaná HPV typizácia, ako aj kontrola onkocytológie o 6 mesiacov. Určite je tiež uvažovať o očkovaní proti HPV, ktoré odporúčam.

Podobné otázky

  • ascus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov, pravidelné prehliadky a doteraz negat.cytologia, Teraz mi vyšla ascus, lekár mi robil kolposkopiu, vraj v poriadku, nič podozrivé nevidel, jediné, čo spomenul pri vyšetrovaní, že trošku rozšírené cievky, čo to môže znamenat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster, najčastejšie za 4 až 6 mesiacov. Vhodné zvažovať podrobnejšie vyšetrenie krčka maternice LBC a HPV typizáciu. Spontánne upravenie tiež pripadá do úvahy. Ak bolo kolposkopické vyšetrenie v poriadku, neznepokojoval by som sa. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za vasu odpoved:
    “Dobrý deň, kúpanie v mori Vám nepoškodí, môže však zmeniť pH v pošve a tým spôsobiť vznik bakteriálnej vaginózy. Preto je potrebné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie aplikovať ich večer pred spaním. Po návrate z dovolenky je vhodné si vzhľadom k nálezu ASCUS realizovať kúru vaginálnym gélom DeflaGyn. Samozrejme je potrebné dovyšetrovať a realizovať aj HPV typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Kontrolnú onkocytológiu je potrebné realizovať o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.”

    Chcela by som sa este poradit ohladom tych probiotik, kedze s tym nemam skusenost. Odporucate vzhladom na moju situaciu nejaku konkretnu znacku? Este by som chcela dodat, ze dojcim 1,5 rocne dieta. Nasla som napriklad tabletky GYNIMUN dual protect.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, firma Gynimun vyrába viacero preparátov vaginálnych probiotík. Je prakticky jedno, akú značku budete používať.

  • Ascus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pred dvoma tyzdnami mi z LBC cytologie vysiel prvy krat Ascus z naznakom hpv infekcie. Chcem sa poradit, ci mi momentalne kupanie v mori moze nejak uskodit. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpanie v mori Vám nepoškodí, môže však zmeniť pH v pošve a tým spôsobiť vznik bakteriálnej vaginózy. Preto je potrebné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, najlepšie aplikovať ich večer pred spaním. Po návrate z dovolenky je vhodné si vzhľadom k nálezu ASCUS realizovať kúru vaginálnym gélom DeflaGyn. Samozrejme je potrebné dovyšetrovať a realizovať aj HPV typizáciu, či ste HPV pozitívna alebo nie. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Kontrolnú onkocytológiu je potrebné realizovať o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.

  • Ascus, HPV, porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    pol roka po porode mi vysiel ASCUS, opakovana cytologia opat ascus + viacero typov hpv medzi nimi 16. a 18.
    1.- Prosim, aku podpornu liecbu mi odporucate pri dojceni? Pripadne aj manzelovi? Ockovanie planujem v najblizsej dobe.
    2.- Je dost pravdepodobne, ze sa pri porode nakazil aj syncek? Riesi sa nejakym sposobom tato skutocnost v pripade, ak je u matky potvrdene HPV?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero vaginálnych gélov na podporu hojenia a úpravy nálezu na krčku maternice, napríklad DeflaGyn, RegreSIL, či Papilocare. Manžel nepotrebuje žiadnu liečbu, ak nemá ťažkosti. To, že máte pozitívne protilátky proti niektorým typom HPV neznamená, že ste mali HPV infekciu aj počas pôrodu. Syn sa nemusel pri pôrode nakaziť vôbec. V zriedkavých prípadoch môže matka, ktorá má HPV, preniesť vírus na svoje dieťa počas pôrodu. U infikovaného dieťaťa sa môže vyvinúť stav nazývaný rekurentná respiračná papilomatóza, pri ktorej sa mu v hrdle alebo dýchacích cestách vyvinú bradavice súvisiace s HPV, je to však zriedkavé a asi by sa to už u Vášho syna prejavilo. Očkovanie proti HPV určite odporúčam. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.