Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Tam

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže pošva nie je sterilný orgán, ale obsahuje baktérie, bežná vaginálna infekcia potrat nespôsobí. Avšak dlhodobo neliečená infekcia, či celkovo zanedbaná starostlivosť môže spôsobiť predčasné dozrievanie krčka, jeho otváranie a tým aj potrat. Nie však v 3. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Vaginálna infekcia

    , Autor: Hellaa

    Dobrý deň Pán doktor,
    prosím Vás môže vaginálna infekcia spôsobiť potrat vo veľmi skorom tehotenstve, keď som po otehotnení začala užívať antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná vaginálna mykóza, či bakterialna infekcia potrat nespôsobí. Dlhodobo neliečená infekcia však môže mať vplyv na predčasné skracovanie a otváranie sa krčka maternice. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • H SIL

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. V septembri minulého roka som bola na pravidelnej preventívnej prehliadke u gynekológa, spravil cytologiu a výsledky boli L SIL. Vtedy spravil aj test na HPV a výsledok bol negatívny. Následne bola zistená gardneralla a bola som liečená entizolom. Ďalšia cytologia po prelieceni bola PAP 2 co mi gynekológ povedal ze je v poriadku. Žiadne ťažkosti neboli. Teraz som šla na ďalšiu preventívnu prehliadku a cytologia vyšla zlá H SIl. Poslal ma na kolposkopiu k špecialistovi do nemocnice. Ale nakoľko som sa sťažovala na ťažkosti ako je šialené pálenie a štípanie ktoré neustupuje ani po antimykotikach ,dokonca sa k tomu za posledne dni pridalo aj časté močenie spravil mi ešte kultivaciu. Moja otázka znie či je možné že je tak zlá cytologia ,ťažké zmeny aj bez pozitívneho HPV alebo zlu cytologiu môže spôsobovať nejaká bakteriálna infekcia ako napríklad ze by sa mi vrátila gardnerella ktoru stačí liečiť podaním atb. Som dosť znepokojená H SIL cytologiou keď predtým bola v poriadku PAP2.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zmeny na krčku maternice spôsobujú najčastejšie HPV vírusy. HPV infekcia však už nemusí byť v čase vyšetrenia prítomná, bunkové zmeny však pretrvávajú, č sa zhoršujú alebo zlepšujú. Je už teraz prakticky jedno, čo Vám spôsobilo bunkové zmeny na krčku, musí sa to ďalej riešiť. Vhodné je pri negatívnom kultivačnom vyšetrení realizovať aj mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Ada123

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať, čo na podporu imunity, som v 21tt a vrátila sa mi vaginalna mykoza po mesiaci znova, takztiez aj na nohe ako lyšaj, to sa mi hneď zapálilo ako ma začalo trápiť zo spodu no a v neposlednom rade mám aj kútiky na ústach, chcela by som niečo na podporou imunity po vyliečení ako prevenciu, čo by ste mi odporučili ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka vaginálnej mykózy, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, či nie je okrem candidy prítomná aj bakteriálna infekcia, ktorú by bolo potrebné preliečiť kombinovanými antibioticko-antimykotickými preparátmi. Následne je dôležitá obnova vaginálnej mikroflóry aplikáciou vaginálnych probiotík. Existuje množstvo tehotenských vitamínov a doplnkov výživy. Aj napriek tomu, že ste tehotná, ak máte celkovo problém s imunitou, zvážil by som konzultáciu u imunológa, ktorý by Vám vedel poradiť, čo sa týka imunity, lepšie.

  • Dlhodobé gynekologické problemy

    , Autor: OliviaL.

    Dobrý deň Pán Doktor. Rok a pol. Toľko trvajú moje gynekologické problémy. Začalo to po odobratí antibiotik a o mesiac ďalších antibiotik kvôli zubu. Prišla mykoza, bakterialna infekcia... žila som vo švajčiarsku opakovane som dostávala flomizin bez akéhokolvek výsledku. Preplakane noci sa zmenili ked sme prišli na dovolenku na slovensko objednala som sa k imunologii a bola som u svojej slovenskej gynekologicky ta mi dala dalacin a gynoflor. Kúpila som si probiotika od natural factors a brala dlhodobo lieky stále deň pred menstuaciou dve. Neviem presný názov boli proti mykoze. Na imunologii som sa nič nezvyčajné nedozvedela dostala som doplnok stravy na báze oregana. Okrem toho kúpila som si clogin podľa rady lekárky v slovenskej lekárni som nechala 160 eur a sla spať do švajčiarska. Problémy sa zjemnili tak že tesne pred menstuaciou sa mykoza stale objavila. A ak nie mykoza tak to bol streptokok. Dlhodobo nejem sladké a všetko z bielej muky. Biely jogurt jem každý deň. Tieto problémy som pripisovala aj stresu tam sme sa s manželom vrátili žiť na slovensko . Mimochodom aj on bol u lekára a všetko mám v poriadku. Prišli sme domov bola som na vyšetrení samozrejme streptokok. Dostala som fluomizin a gynoflor. Táto liečba vôbec nezabrala potom som dostala dalacin a kúpila som si gynitimu ked som už brala probiotika zistila som že som tehotná. Čo ma potešilo s manželom sme sa snažili. No zároveň prišla mykoza opäť. A teraz sa teším ale mám strach. Žena v tehotenstve je viac náchylna. Momentálne mám Clotrimazolum. Liek si večer dám. Celú noc je to fajn ked liek ráno výjde. Osprchujem su to a po určitom čase je všetko podráždene až do doby kým si večer opäť liek nedám. Ja som už naozaj zúfalá. Chcela by som sa opýtať na názor Vás. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva je apriori špinavý orgán s prítomnosťou bakterií. Nie za každých okolností je nutné užívať liečbu. Keďže ale nepoznám všetky výsledky vyšetrení, je ťažko sa objektívne vyjadriť. Osobne si myslím, že u Vás to je kombinácia imunoalergologická, ako aj gynekologická. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo užívajte vaginálne probiotiká. Skúste zmeniť kozmetické prípravky, sprchovací gél, používajte intímne mydlá. Za úvahu by u Vás stálo aj vylúčenie alergie.

  • Gardnerela

    , Autor: nelca19

    Dobrý večer. Chcem sa opýtať je baktéria Gardenerela v tehotenstve (či už počas tehotenstva alebo pri pôrode) nebezpečná pre bábo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bakteriálna vaginóza alebo infekcia patogénom Gardnerella vaginalis je pomerne rozšírená. Ide o stav, keď sa fyziologické pomery v pošve zmenia a prospešné baktérie sú nahradené pomnožením baktérie Gardnerella vaginalis a anaeróbnych baktérií. Súčasne dohádza k redukcii normálnej pošvovej flóry, ktorú zastupuje laktobacil. Je to veľmi častá bakteriálna infekcia sexuálne aktívnych žien. Toto ochorenie nemusí byť nutne zavedené zvonku, môže vzniknúť jednoduchým premnožením baktérii, ktoré sú inak bežnou súčasťou vaginálnej flóry, veľmi často v tehotenstve. Ale prenáša sa aj pohlavným stykom.
    Každá infekcia v tehotenstve predstavuje riziko predčasného odtoku plodovej vody, obdobne aj táto infekcia. Je nutné preliečenie, potom sa o plod nemusíte obávať. V liečbe sa používajú antibiotiká, ktoré zničia celé spektrum baktérií, ale neovplyvnia laktobacil. Osvedčený je metronidazol, klindamycín, prípadne amoxycillin. Liečba je obvykle úspešná, ale riziko recidív je nutné znížiť preliečením partnera. Obnoveniu pošvovej flóry napomáhajú prípravky s obsahom laktobacilov, či kyseliny mliečnej vo forme pošvových tabliet, krémov, ktoré sú dostupné bez predpisu v lekárňach (Lactofeel).